semeistvo под обстрел!

14 януари, 2008 at 12:28 am 2 Коментари

Бягайте! Крийте се! Те идват! И идват за вас. Те са едни такива… странни. И искат нас и семействата ни… За да… за да… За да преобърнат света по техния извратен модел. Ето какво искат те! Те искат НАС. Никак не е случайно, че изтъкнах десет разумни причини гей браковете да са забранени. ТЕ… те са се съюзили с международната секретна общност, която контролира икономиката, живота и мозъците ни. Това е нагла конспирация, срещу която ние трябва да се борим с всички сили! Те са врагове на държавата, на вярата… на семейството…

Сега си представете горните думи, казани от сериозно изглеждащ човек, който наистина вярва в тях. Можете ли? Не? Смешно ви е? Подозирате, че този човек не е с всичкия си? За последното не зная. Зная само, че не е чак толкова нужно да си представяте. Такива хора има наистина и те са много повече, отколкото вие, а може би дори и аз, подозираме. Не ви се вярва? Помислете си пак. И пак. И пак. И, ооо!, ПАК

Да, точно така. Днес ще си поговорим за китното българско сайтченце semeistvo.bg и в частност — за семейство Стоян и Снежина Георгиеви. Никак не ми се искаше да им правя реклама, но не би. Някак си, така, не се сдържах. За семейното им сайтче научих от коментар на mirovlad към една от публикациите ми тук. Идеята за сайт за семейно консултиране е чудесна, стига той да не прекалява с комерсиализацията си и да се пише от компетентни в областта на консултирането хора, а не от лица със съмнителна квалификация. Като такъв по-специално визирам г-н Стоян, който изглежда има някакъв афинитет към темата за еднополовите бракове, както и хомосексуалните въобще. Този човек, чието образование (както обикновено) не (ми) е известно, се е обявил за „семеен консултант”, който обаче разисква в сайта си въпроси от областта на психологията и социалната теория.

Стоян Георгиев по прякор През май и юни 2007 година въпросният господин Стоян Георгиев публикува два прелюбопитни материала: „Бракът в България под обстрел” и „Нормална ли е хомосексуалността?”. Широко цитирайки добре познати, за четящите блога ми, източници, като Американският съвет за семейни проучвания (или Съвет за изследване на семейството, които публикуват доста интересни материали), или пък представители на небезизвестната Американска национална асоциация за изследване и терапия на хомосексуалността (НАИТХ) — единствената предимно научно ориентирана анти-гей организация в САЩ. Разбира се, иначе „обективният” семеен терапевт (д-р???) Георгиев пропуска елегантно да спомене позициите по въпроса на официалните национални професионални сдружения на специалисти, чиито становища не само са про-хомосексуални, но и остро критикуват споменатите две, явно тачени от него организации. Но нека бъдем по-последователни.

В края на май миналата година, г-н Георгиев публикува в сайта си материял, с който предупреждава, че бракът в България е „под обстрел”. Какъв и чий е обстрела? Обстрела било деинституционализирането на брака. А то било факт, тъй като „определени групи се борят за приравняване на съжителствата с брака. […] Обикновено стъпките към деинституционализиране на брака се предлагат от страна на хомосексуалните лобита с цел легализиране на еднополовите съжителства. […] Една от крайните цели при деинституционализиране на брака е установяването на
ПОЛИГАМИЯТА като модел на съжителство. В Швеция например, след близо 30 години процес на деинституционализиране на семейството, полигамията между мюсюлманските двойки е напълно легална и се предвижда да бъде призната за всички индивиди до 2010 г.”

Забележителни прозрения прави г-н Терапевта! Само не става ясно дали това е факт ли или негова си някаква теория. Пардон! Всъщност става ясно. В подкрепа на тази своя параноична измислица той хвърля косвени доказателства, които губят и логическа връзка помежду си: оказва се, че хомосексуалните в Швеция се борят за приравняване правния статут на съжителствата с брака, за да могат мюсюлманските двойки да практикуват полигамия. Разбира се, явно г-н Георгиев не знае, че това е принципна културна традиция на много ислямски държави. Очевидно обаче той е един от онези люде, които не признават за правилен друг, освен западния юдео-християнски културен модел, включително по отношение на семейния живот. Хора с подобна идеология някога покръстваха американските индианци с факли в ръце и бесеха негрите, защото са по-низша раса, но това е друга тема, която не е за тук.

Г-н Терапевтът видимо се стреми да бъде убедителен: цитира редица статистически данни и даже ги интерпретира. За много от тях е посочил и произхода им, но, уви, забравил е да добави библиографията си в края на иначе много научната му статия, та да видим и ние, простите хора, какво са казали учените по въпроса. Важното обаче е, че господина системно изтъква, че основен проблем на съвременното семейство е „легализирането на еднополовите бракове, за които толкова много се настоява”.

Интересно, но това някак не се вписва в заглавието на статията му, тъй като, поне на мен не ми е известно някой някога в България истински да е настоявал за легализиране на еднополови бракове. За съжаление. Наистина, дори да е имало такова нещо, то аз поне ни съм го чул, ни съм го видял. За съжаление г-н Терапевта тук греши — все още никой у нас не е започнал да настоява за подобно нещо. Но това явно не го смущава, и той в цялата си статия ни убеждава, че това ще се „отрази негативно върху обществото”. Всъщност за целта той изтъква осем довода на Питър Сприг от Съвета за семейни проучвания, който, както повечето членове на този съвет, е бивш баптистки пастор. Много интересни са доводите на този човек. Според него заради гей браковете:

Довод №1: По-малко хора ще се женят

„Когато се даде опцията „хомосексуален брак“, това ще отправи сигурен сигнал към обществото, че бракът е ненужен и формален.”

Защо? В какво се състои този знак? Аз не виждам никакъв знак, още по-малко пък знак за това, което твърди Сприг. Нито той, нито Георгиев са ни обяснили това.

Довод №2: По-малко двойки ще останат моногамни и сексуално верни един на друг

Едно проучване в Холандия показва, че хомосексуалните мъже с постоянен партньор имат около осем партньора на година. Ако подобни поведения бъдат поощрени чрез редефинирането на брака, дори и сред хетеросексуалните двойки ще спадне нивото на взаимно посвещение.”

Формулировката „едно проучване” е любима на Съвета за семейни проучвания и хората с техните възгледи. Ние знаем, обаче, че подобни изследвания обикновено се четат от тях така, както дяволът чете евангелието и доклади на „едно проучване”, с чиито методики ние не сме запознати, не бива да бъдат кредитирани със сляпо доверие.

Довод №3: По-малко двойки ще останат верни един на друг през целия си живот

В едно датско изследване се посочва, че средното хомосексуално взаимоотношение трае само година и половина. А колко ли ще намалее посвещението на хетеросексуалните двойки след легализирането на хомосексуалните бракове?”

Тук отново се прибягва до маргинални данни от още по-маргинални изследвания. По-интересен е въпроса на финала. По какъв точно начин се свързват средната продължителност на една еднополова връзка и продължителността на брака при хетеросексуалните двойки, остава загадка, известна само на Георгиев и Сприг.

Довод №4: Повече деца ще израснат без майки и/или бащи

Социалната наука е доказала много точно, че децата процъфтяват в позитивната среда, осигурена от двама биологични родители. Легализирането на хомосексуалните бракове ще създаде МНОГО домове, в които децата израстват без майки и без бащи.”

Всъщност изглежда, че както автора, така и преводача, са достатъчно невежи по въпроса, който коментират, та да не знаят за съществуването на изследвания, доказващи по емпиричен път диаметрално противоположното. Изтъкването на недоказани безусловно факти като меродавни истини е подвеждане на четящия и всъщност един вид лъжа. Повече информация тук, тук и особено тук.

Довод №5: Ще нарасне натиска за легализиране на полигамията

„Това вече започва да се случва в редица западни страни. Полигамията започва се превръща в гореща точка на дебат, а интересът към нейното легализиране нараства.”

По какъв начин хомосексуалността и полигамията са органически свързани ВСЕ ПАК не ни се изяснява.

Довод №6: Данъкоплатците, потребителите и бизнесите ще бъдат насилени да признаят хомосексуалните взаимоотношения

„След като са легализирани хомосексуалните бракове, от всички работодатели — държавни и частни, големи или малки, ще се изисква да осигурят социални придобивки за хомосексуалистите, включително тяхната ОГРОМНА СУМА ЗА ЛЕЧЕНИЯ (Вирусът на СПИН се среща в колосални размери сред хомосексуалистите). Това ще засегне почти мълниеностно икономиката на нацията.”

Тук наглостта на автора (а и на преводача) прекрачва всякакви граници. Те не само манипулират читателя, но го и лъжат по отношение разпространението вируса на СПИН, изтъквайки митове и легенди, които са били истина в зората на откриването на вируса, но не и днес. Това разбира се е спестено на читателя с цел да бъде манипулиран. Много хомосексуални в САЩ бяха болни от СПИН в зората на откриване на болестта в началото на 80-те. Митът за това, че хомосексуалните носят със себе си СПИН не спира да се повтаря до откат от анти-хомосексуалните активисти и днес, когато това отдавна не е истина, още по-малко пък в България, където по това време не са съществували специфичните особености на гей ъндърграунд културата на САЩ от 70-те и 80-те години.

Довод №7: Училищата ще приемат програми, които ще поучават, че хомосексуалните взаимоотношения са равносилни на хетеросексуалните.

„Онези, които не са съгласни, ще бъдат заклеймени като хомофоби и екстремисти. Един баща от Масатчузетс е бил вкаран в затвора след като просто е протестирал, че синът му е получил книга за хомосексуалистите в детската градина.”

Забележително: изглежда г-н Сприг има кристално кълбо с което вижда бъдещето (или пък хвърля боб…). Той е убеден какво и как ЩЕ бъде. Но нито обяснява защо, нито от къде е толкова сигурен. Или пък всъщност не е. Просто се опитва да създаде у нас чувство за паника и опасност, прокарвайки идеи за конспиративен заговор по промиване на мозъците на децата ни. Няма как да коментирам подобно нещо. Ще спомена само, че няма никакви аргументи в полза на тезата, че хомосексуалните взаимоотношения не са равносилни на хетеросексуалните.

Довод №8: Свободата на съвестта и религиозната свобода ще бъдат застрашени.

„Православната църква, както и вярващите от всички останали християнски вероизповедания, ще бъдат насилени да приемат за членове вярващи хомосексуалисти, а това е в пряко противоречие с доктрините на християнството. На брачните и семейни консултанти може да бъде отнето правото да провеждат терапия, ако не приемат хомосексуалисти в своите кабинети.”

Православната църква (това явно е принос на нашия приятел Терапевта) не е държавна институция, че да бъде принуждавана да приема някого. Така че да я намесваме във въпроси на гражданското право е евтина демагогия, дело или на самонадеян лъжец-манипулатор, или на човек, който си няма никакво понятие от това що е то църковна институция и какви закони ръководят верския живот. Колкото до брачните консултанти: тук очевидно се проявява наивността на автора. Ако някои брачни консултанти не желаят да приемат някой клиент — то това е проблем само и единствено на взаимоотношенията клиент—терапевт. Никой никого не може да принуждава да приема какъвто и да е клиент. По тази логика би следвало заведенията, където има фейс контрол с изискване за облеклото, да са принудени да приемат и клиенти, които не са облечени според изискванията. Странно, но никой досега не е принудил заведенията да отменят този принцип на прием на клиентела. Защо? Ами защото няма основания за това. Така че г-н Георгиев не бива да се бои от опасността да контактува с гейове, въпреки, че съм убеден че го прави поне по веднъж дневно.

***

По-интересна е статията „Нормална ли е хомосексуалността?”. Според Георгиев, който очевидно ще да е някакъв специалист психолог, „Заедно с външните фактори като биологични, наследствени, психологични и социални, основният и ключов фактор при формиране на хомосексуална идентичност, е ЛИЧНИЯТ ИЗБОР на личността.” Георгиев обаче някак не съумява да обоснове това свое твърдение, съвършената невярност на което дебело се подчертава от съвременната наука. Всъщност той не се и опитва. Явно това за него е добре известен факт. Няма да цитирам целият текст, тъй като бих отегчил четящите твърде много. В общи линии (д-р?) Георгиев цитира редица имена на анти-хомосексуалната пропаганда в американската научна общност, чиито трудове се радват на внимание от страна на религиозните организации в САЩ, но не и от страна на научната общност. Причините са научната несъстоятелност на теориите на тези „специалисти”, повечето от които ревностни християни и психоаналитици. Те предъвкват вече няколко десетилетия остарелите научни тези на психологията от първата половина на миналия век, активно отричайки и игнорирайки съвременният научен принос в областта, по простата причина, че той не отговаря на техният мироглед и възгледи. Георгиев, разбира се, не цитира тезите на научното мнозинство, а само тези, които на него му изнасят.

Много любопитен цитат има във финала на материала:

„Всъщност, дори и да изключим твърденията на учените, самата здрава логика ни кара да обявим хомосексуалността за сексуално отклонение, понеже начинът, по който са устроени половите органи (пенисът и вагината), техните завършени форми, както и разположението на свръх-чувствителните им нервни окончания, доказват тяхната конструкция с цел сношение между мъж и жена.” Какво откритие! А аз си мислех цял живот, че може би са създадени за сношение между мъж и патица!… Какво точно идва на ни докаже това епохално откритие на Георгиев (че половите органи на двата пола са съвместими) не е много ясно, но като че ли намеква, че тези органи не са пригодени за еднополови функции. Явно на Георгиев не му е известно как точно се осъществява еднополовото сношение (а може би не знае, че хомосексуалните правят секс!?). Сам по себе си факта, че хомосексуалните ВСЕ ПАК ПРАВЯТ СЕКС, доказва, че… МОГАТ НЯКАК да го правят. Значи проблема на Георгиев е решен! Няма нужда да се тревожи за съвместимостите на половите органи!

Но ако трябва да говорим сериозно добре би било Георгиев действително малко да се образова по сексологичните въпроси. Тогава може би щеше да знае, че сексуално удоволствие човек може да си достави по начини, много различни от вагиналната пенетрация, както и че мъжкият анус е една от ерогенните зони на мъжа и де факто еднополовият анален контакт доставя удоволствие и на двамата партньори. Тоест еднополовите двойки — женски или мъжки — са напълно способни да си доставят взаимно сексуално удоволствие… …и го правят! Ако Георгиев е изумен от тая новина аз на драго сърце бих го ориентирал към няколко медицински видеоматериала по темата, които нагледно ще му илюстрират успешни еднополови копулации.

Дълбоко вярвам, че Стоян Георгиев няма проблем с хомосексуалните, а с педалите. Можем само да му пожелаем скорошно изцерение.

Entry filed under: Куиър, ЛГБТК психология и сексология. Tags: , , , , , , , .

На Запад – на Изток Мит 21: Парадирането с хомосексуалността

2 Коментари Add your own

  • 1. Боби  |  18 юни, 2009 в 12:16 pm

    Много си заблуден приятелю :) … Даже не си струва да прахосвам от времето си, за да ти обясня защо… Бог да ти помага!

  • 2. Дарина  |  19 юни, 2009 в 8:10 pm

    Ох, Боби, защо изобщо си „прахосваш времето“ да четеш този блог, като толкова не го харесваш?

    Stalik, нещо не ти е наред с линковете и не можах да достигна до въпросните писания на г-н Георгиев. Ама поразгледах сайта и картинката ми е ясна.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Статии

Психология и биология на хомосексуалността


Хомосексуалност от „Енциклопедия по психология” на Oxford University Press
Въпроси и отговори за сексуалната ориентация и хомосексуалността
Въпроси и отговори за трансполовостта и половата идентичност
20 мита за хомосексуалността, гейовете и лесбийките
Психоанализа и хомосексуалност в постмодерното хилядолетие
Демаскиране на деликатния хетеросексизъм: микроагресиите и микролегитимациите в ежедневието
Когато някой те нарече „педал”: как да се справяме с микрообидите
Каква е сексуалната ми ориентация или защо оргазмът няма последната дума
Хетеросексуалните мъже, които правят секс с мъже
Хомосексуалността: парадокс на еволюцията
Хомосексуалност и педофилия: кратка бележка

Етика и право на ЛГБТ


Хомосексуалност и морал
Свобода и морализъм

Социална роля, права и социокултурна интеграция на хомосексуалността


Няколко въпроса за гей-лесбийското движение
Парадирането с хомосексуалността
Някои често срещани анти-гей тези
Как се става мъжкар или културата на омразата към педалите в психологията на българския мъж
Интимни връзки между мъжете
17 май - Международен ден срещу хомофобията

Разкриване (Coming out)

Вън от дрешника, открит на улицата

ЛГБТ семейство и родители


Въпроси и отговори за еднополовите бракове
Какво е бракът?
10 причини гей браковете да не бъдат разрешени
Въпроси и отговори за отглеждането на деца от гей мъже и лесбийки
Развитието на децата с хомосексуални родители в сравнение с това на децата в хетеросексуални семейства
Децата на родителите лесбийки и гей мъже
Работа с родители на хомосексуални

ЛГБТ история и антропология


ЛГБТ антропология
ЛГБТ етнография
Еднополовата сексуалност в Древна Месопотамия

Хомофобия


Хомофобия: анализ на един „допустим” предразсъдък
Психология на сексуалния предразсъдък

ХИВ/СПИН


Въпроси и отговори за ХИВ/СПИН

Други


За изневярата и секса

• Официални становищаАрхиви

януари 2008
П В С Ч П С Н
« Дек   Февр »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

My Pocket

Bookmark and Share
Firefox 2
Firefox 2
Firefox 2
 
Creative Commons License
Публикуваното в този блог ползва условията на Криейтив Комънс лиценз. Tyxo.bg counter free hit counters

Посетителите ми