Денят след утре: с тревога за глобалното затопляне

9 юни, 2008 at 10:55 am 2 Коментари

Основната функция и смисъл на съществуването на човешкият род по всичко изглежда е самоунищожението. Това е нещото, което човека умее най-добре. И в това принципно няма нищо лошо, като изключим факта, че пътьом е повлякъл след себе си милиарди невинни животи и очевидно се кани да напусне сцената подобаващо — оставяйки след себе си поредната унищожителна язва върху планетата Земя и Майката Природа.

Нови изследвания правят връзка между изменението на климата и някои от най-драматичните промени в дивата природа.

Случаят „полярни мечки”

През 2006 г. световно признатият познавач на полярната мечка Стивън Амстръп разследва три уникални случая на канибализъм сред големите бели животни в южната част на море Бофорт. Причината за тези аномалии в поведението на животните в крайна сметка има своето логично обяснение и то е покачването на температурите, които стопяват ледовете в морето на Антарктика, от това следва 85% спад на популацията на крил. Този вид риба пък е основната храна за китове и тюлени, а последните са обичайната плячка на полярните мечки. Тези причинно- следствени връзки не спират дотук, засягат още много влечуги, суховодни, птици и бозайници, за да застигнат и човека.

През май 2008 г. полярната мечка е официално обявена за застрашен вид, с което получава и специални протекции от нас хората, но това не я спасява ни най-малко от глобалното затопляне, за което сме виновни отново ние хората. То се оказва основният враг не само на този вид мечка.

Разследване на Междуправителствената група за промените в климата към ООН (IPCC)

Глобалното затопляне разрушава дивата природа на всички континенти на Земята. Минимум 90% от всички щети и разрушения в природата на планетата ни се обясняват с покачването на температурите, причинено от човешка дейност. Това е официалното заключение на скорошно научно проучване, в което се включват официални доклади от 1970 г. до наши дни.

Сериозният спад в броя на пингвините, намаляването на рибата в африканските езера, покачването на нивото на реките в Америка, по-ранния цъфтеж на цветята и миграцията на птиците в Европа – всичко това е следствие на глобалното затопляне, се констатира в изследването с екип от експерти, включващи членове от Междуправителствената група за промените в климата към ООН (IPCC) от Америка, Европа, Австралия и Китай, на практика всички земни континенти.

Това е първото научно изследване, което формално свързва промените в климата от една страна и някои от най-драматичните промени в дивата природа на земята и хабитата й – от друга.

Учените се базират на доклади, в които се говори за промени в популацията и поведението на 28,800 животински и растителни видове. Изследват и още 829 доклада относно различни природни промени като покачващи се реки, топящи се ледници и променящи се гори в седем континента. Учените проверяват и историческите данни, за да преценят доколо влияние оказват върху екосистемите и видовете, които живеят в тях, природните вариации на местния климат, обезлесяването и промяната в използването на земята

Заключението им е, че в 90% от случаите с поведението на дивите животни и популацията им, промените могат да бъдат обяснени единствено и само с глобалното затопляне. В 95% от природните промени (като топене на дълбоко замръзнала земя, топящи се глетчери и променящи се нива на реките) са свързани отново с покачването на температурите.

Тези изводи доказват черно на бяло, че глобалното затопляне вече променя съществено начина, по който се е „въртяло земното кълбо досега“. Би трябвало да сме доста загрижени за бъдещето си, защото учените изследват периода от 1970 до 2004 г., през който глобалните температури са се повишили с 0.6 С, а последният доклад на IPCC предрича затопляне между 2С и 6С до края на века. Би трябвало да действаме, за да можем, отново с човешката си дейност, да ограничим тези промени. Към някои от новостите в средата би трябвало да се адаптираме, защото те вече са необратими. Би трябвало да променим отношението си към водата, за която също става дума често в доклада – очакват се сериозни промени в достъпа до вода със затоплянето на Земята. В много региони снегът и ледът се топят по-рано през годината, което причинява покачване на нивата на реките и езерата, което е последвано от засушия през лятото.

Индексът на Международната природозащитна организация (WWF) за дивата природа

Отново за последните 30 години над 25% от всички живи твари (животни, птици и риби) на Земята са изчезнали. Това установява друго изследване, което акцентира на масивно обедняване на биоразнообразието на света и сочи за виновник човека с неговите действия.

Според индекса на WWF за състоянието на повечето живи същества, земните видове са намалели с 1/4 от 1970 г., морските са паднали с 28% и сладководните – с 29%. За сметка на този неочаквано бърз за учените спад в броя на животинските видове в рамките на трийсетина години, човешкото население се е удвоило и тези две тенденции не са необвързани.

Данните се определят като силно обезпокоителни от авторите – Международната природозащитна организация WWF и експерти от Зоологичната общност на Лондон (ZSL). Според тях, няма голям шанс светът да изпълни целта, зададена от ООН – обедняването на животинските видове да бъде забавено съществено до 2010 г. Очакванията на учените са, че през следващите няколко десетилетия климатичните промени ще са най-голямата заплаха за различните земни видове.

Биоразнообразието поддържа здравето на планетата. На практика именно това уникално взаимодействие между всички живи форми, прави Земята незаменимо място за живот на човешкия род. Този баланс вече е нарушен, но вместо повишено внимание и опит за справяне, тенденцията продължава да върви с отрицателен знак.

Утре най-вероятно ще гледаме полярните мечки само на запис или в енциклопедии. Денят след утре обаче тази верижна реакция ще продължи, някъде в нея сме и ние. Дано да се сетим за това, когато все още имаме шанс.

Автор: Босилена Мелтева, Gorichka.bg

Entry filed under: Разни. Tags: , , , , , , , , .

Три парада на гордостта – Варшава, Атина и Рим Проблемът със статиите (май) е решен

2 Коментари Add your own

  • 1. Daggerstab  |  10 юни, 2008 в 3:49 pm

    И тук да кажа, че крилът не е риба? :lol:

  • 2. Графът  |  11 юни, 2008 в 12:35 pm

    Човекът бил върха на хранителната верига (така ли се казваше?). С една дума най-висшата жива твар.
    Но понеже обичам “картинните примери” (в ученическите ми години казвахме “фигуративно казано” :) ) често повтарям: раковата клетка е по-висша, по-“свободна” от обикновените клетки. Неограничено се развива в организма – докато го убие и загине с него.
    Хората сме раковите клетки на Планетата – “развиваме” се неограничено докато умрем с нея!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Статии

Психология и биология на хомосексуалността


Хомосексуалност от „Енциклопедия по психология” на Oxford University Press
Въпроси и отговори за сексуалната ориентация и хомосексуалността
Въпроси и отговори за трансполовостта и половата идентичност
20 мита за хомосексуалността, гейовете и лесбийките
Психоанализа и хомосексуалност в постмодерното хилядолетие
Демаскиране на деликатния хетеросексизъм: микроагресиите и микролегитимациите в ежедневието
Когато някой те нарече „педал”: как да се справяме с микрообидите
Каква е сексуалната ми ориентация или защо оргазмът няма последната дума
Хетеросексуалните мъже, които правят секс с мъже
Хомосексуалността: парадокс на еволюцията
Хомосексуалност и педофилия: кратка бележка

Етика и право на ЛГБТ


Хомосексуалност и морал
Свобода и морализъм

Социална роля, права и социокултурна интеграция на хомосексуалността


Няколко въпроса за гей-лесбийското движение
Парадирането с хомосексуалността
Някои често срещани анти-гей тези
Как се става мъжкар или културата на омразата към педалите в психологията на българския мъж
Интимни връзки между мъжете
17 май - Международен ден срещу хомофобията

Разкриване (Coming out)

Вън от дрешника, открит на улицата

ЛГБТ семейство и родители


Въпроси и отговори за еднополовите бракове
Какво е бракът?
10 причини гей браковете да не бъдат разрешени
Въпроси и отговори за отглеждането на деца от гей мъже и лесбийки
Развитието на децата с хомосексуални родители в сравнение с това на децата в хетеросексуални семейства
Децата на родителите лесбийки и гей мъже
Работа с родители на хомосексуални

ЛГБТ история и антропология


ЛГБТ антропология
ЛГБТ етнография
Еднополовата сексуалност в Древна Месопотамия

Хомофобия


Хомофобия: анализ на един „допустим” предразсъдък
Психология на сексуалния предразсъдък

ХИВ/СПИН


Въпроси и отговори за ХИВ/СПИН

Други


За изневярата и секса

• Официални становищаАрхиви

юни 2008
П В С Ч П С Н
« Май   Юли »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

My Pocket

Bookmark and Share
Firefox 2
Firefox 2
Firefox 2
 
Creative Commons License
Публикуваното в този блог ползва условията на Криейтив Комънс лиценз. Tyxo.bg counter free hit counters

Посетителите ми