Парада завърши успешно. Расате е арестуван.

28 юни, 2008 at 8:19 pm 9 коментара

88 души-провокатори (по данни на агенция Фокус) задържа полицията по време на днешният гей парад в София, сред тях и Боян Расате, 20 души от БНС и общо 18 непълнолетни. Множество бомбички и един коктейл Молотов бяха хвърляни срещу участниците от провокаторите, но от безопасно разстояние. Противно на очакванията по улиците на София нямаше масова оргия, а демонстрация на обикновени хора от всички възрасти.

„Има събиране на някакви хора, има събиране и на други хора, а как ще протече шествието и дали изобщо ще протече ще видим тепърва. Не одобрявам тази проява и ще направим всичко възможно да не се проведе”, каза пред камерите на bTV Боян Расате, лидер на Български национален съюз преди началото на шествието. Минути по-късно бе задържан за хулигански прояви, като той оказа съпротива на органите на реда. Задържан е и Ангел Джамбазки, общинският съветник от ВМРО.

Участниците в началото на парада бяха около 50, а наблюдателите поне около 200 души.

Въпреки че маршрутът на шествието вчера беше променен още веднъж от градоначалника Бойко Борисов, по време на самата проява днес по страничните улици на бул. „Евлоги Георгиев“ е имало младежи, които са се готвили да провокират участниците в шествието.

Парада успешно достигна крайната си точка — центърът за култура и дебат „Червената къща”. Там от bTV взеха интервю от Аксиния Генчева:

„Очакванията ни бяха за много кървав парад, защото имаше не една и две заплахи, в това число и персонално към мен, за физическа саморазправа, че ще има много кръв и че ще изпратят всички в болницата. Благодаря на органите на МВР, че бяха толкова подготвени и си свършиха работата. В крайна сметка успяха да опазят всички на парада”, каза за bTV председателят на „Джемини“ Аксиния Генчева.

От задържаните полицията е иззела метални боксове, бухалки, взривни вещества и камъни.

Това са новините. Евентуално предстои коментар.

Гей парад София 2008

Гей парад София 2008

Гей парад София 2008

Гей парад София 2008

Гей парад София 2008

Снимките са на Надежда Чипева и Георги Кожухаров от Икономедиа.

НетИнфо с допълнителна информация:

Една седмица заплахи даде резултат, каза пред журналисти Аксиния Генчева. Според нея участниците в гей парада са щели да бъдат много повече, ако не беше разразилата се медийна кампания срещу тях.

И в другите страни е имало проблеми – в Ирландия първият гей парад е бил само от петима участници, добави Генчева.

Искам аз и хората като мен да могат да живеят без страх, че ще бъдат уволнени от работа или пребити от скинари и националисти за това, че не са като другите, каза тя.

За БГНЕС друга участничка в похода, Виктория Димитрова от Благоевград разказа, че е щастливо женена в испанския град Тамплона за г-жа Беатрис Ухар, която също бе редом с нея на парада.

Според Виктория за бракове между хомосексуалисти в България още е рано да се говори. В Испания те са разрешени от 2005 г., но надеждата на участниците в парада е в новия семеен кодекс поне да влезе признаването на фактическото съжителство на хомосексуалните двойки.

Към 17,30 ч. участниците в гей парада вече бяха в крайната точка на маршрута си – „Червената къща“. Плътен полицейски кордон не допуска до там други граждани.

В цяла Европа днес имаше гей шествия

Десни активисти се опитаха днес да разстроят парада във втория по големина град в Чехия Бърно и се наложи силите на реда да се намесят.

С плакати и транспаранти, на които можеше да се прочете „Няма бъдеще за хомосексуалистите!“, няколко десетки екстремисти, облечени от главата до петите в черно, замеряха с яйца и димки участниците в гей парада, събрали се в парк в центъра на Бърно.

500-те участници бяха охранявани от 200 полицаи. Задържани са били задържа трима души и парадът, предвиден първоначално да продължи два часа бе съкратен.

В сряда чешките власти забраниха демонстрация на крайната десница, която бе определена за същия ден като шествието на гейовете и лесбийките.

Десетки хиляди преминаха по улиците на Берлин под звуците на техномузика по време на традиционния „Гей Прайд“, който тази година е на тема борбата срещу хомофобията, съобщи АФП.

Участниците в Кристъфър стрийт дей – наречен така на едноименната улица в Ню Йорк, където през 1969 г. станаха сблъсъци между полиция и хомосекусалисти, качени на пъстри платформи, окичени с разноцветни балони, изминаха шест километровия маршрут, ползващ се със славата на култово място сред хомосексуалистите в Европа.

Доайен на шествието бе 95-годишният Рудолф Бразда, последният все още жив от т.нар. розови триъгълници – преследваните от нацистите представителите на гей общността, които в концлагерите са били означавани с розови триъгълници.

Бразда, който е прекарал четири години – от 1941 до 1945 г., в концлегера Бухенвалд, положи венец на паметника на хомосексуалистите, жертви на нацизма, издигнат неотдавна в Берлин.

По време на хитлеризма над 50 хил. са били осъдени по силата на член от наказателния закон срещу хомосексуализма. Според някои сведения между 5 и 15 хил. са депортираните в лагерите хомосексуалисти, като половината от тях са загинали там.

***

Интервю с Георги Лозанов

Дебатът около гей парада в столицата бе лошо проведен – той се върна в една фаза “за” и “против” хомосексуализма, която е отдавна изживяна. Това заяви за Агенция “Фокус” медийният експерт Георги Лозанов. По думите му – е много печално, че се стигна и до размирици по време на мероприятието. Една от основните причини за това е, че дебатът около него се проведе през Боян Расате.

“Дебатът се върна към въпроса дали имаш право да си хомосексуалист. В модерния свят няма такъв дебат. Всеки има право да бъде такъв, какъвто иска. Един човек може да прави всичко със себе си и с идентичността си. Това е въпрос на личен избор”, категоричен бе Лозанов.

По думите му – има още един дебат в обществото, който до голяма степен е предрешен. Това е доколко сексуалното трябва да напусне частното. “В модерния свят има иконография на сексуалното, така че публичността на сексуалните нагласи, идентичност и желания не подлежи на санкция”, коментира експертът.

Лозанов обаче бе категоричен, че основният дебат, който е трябвало да се проведе в българското общество, е за насилието над другите чрез сексуалната идентичност и желания. “Нашето общество въобще не стига до тази тема. Този сериозен проблем е свързан както с хомосексуалистите, така и с хетеросексуалните – например сексуалната принуда на работното място или на преподавател над студент. Другият вариант също е възможен – съблазняването като начин за издигане в йерархията. Това е един много сериозен проблем и развитите демокрации се занимават с това – как да се премахне черната борса на сексуалните желания, превърнати в привилегии”, каза Лозанов. По думите му – този тип дебат има своя аспект и в хомосексуалните общества. “Те се превръщат в малки – от масонски тип, общества, които се подкрепят и успяват – особено в шоуто, което също е форма на сексуална принуда. Има физическата – това се нарича “изнасилване” и се преследва от закона. Има и социална сексуална принуда. Ние обаче не сме стигнали до този дебат и се занимаваме с глупости”, категоричен бе експертът.

Според Лозанов – проблемът е, че дебатът е проведен през насоките на Боян Расате и неговата организация от ксенофобски тип. “На него му трябва само обект на агресия, а няма значение какъв е този обект”, допълни медийният експерт.

Марта МЛАДЕНОВА @ focus-news.net

***

Очаквайте още подбрани неща…

Entry filed under: ЛГБТК новини. Tags: , , , , , , , , , , , , , .

39 години Стоунуол Боян Расате е освободен от ареста под парична гаранция

9 коментара Add your own

 • 1. Ангел Грънчаров  |  28 юни, 2008 в 9:47 pm

  Браво! Вие победихте и се държахте достойно! Успехи!

 • 2. lyd  |  28 юни, 2008 в 11:37 pm

  Именно това си мислех и аз за такива като Расате – отчаяно се нуждаят от обект на омраза :(

  Вече си отдъхнах като знам, че никой от участниците не е пострадал :) Има още много път да се извърви. Надявам се, че няма да се ограничим с паради.

 • […] юни 28, 2008 от Selene Из всички блогове се изписа много за първия парад на хомосексуалистите с по-голяма гласност в София. Много хора се изказаха – кои положително, кои не. Чуха се всякакви мнения – били те в подкрепа на толерантността към различните или в обвинение, че това противоречи на религията, на естетиката и на какво ли още не. Истината е, че светът е изграден от различни хора – различни националности, различни религии, различни традиции, различни идеали, различни вкусове, различни мечти. Различията се изразяват както в сериозни неща като религията (или липсата на такава) и сексуалността, така и в по-дребни като стила на обличане, музикалния вкус (а сега ми кажете, че един “метъл” и един “чалгар” от една националност, вероизповедание, сексуална ориентация и възраст са еднакви :P), хобитата и какво ли още не. Светът е шарен – факт. И това му е хубавото. Ако бяхме еднакви, ако изглеждахме еднакво, ако мислехме и действахме еднакво, какво щеше да представлява живота ни? Низ от едни и същи еднакви събития, еднакви контакти и еднакви животи. С други думи, скука. Разбира се, не обичам някой грубо да ми навира различността си в лицето, да ми надува Азис или да ми крещи на неразбираем за мен език и да се възмущава от това, че не го разбирам. Не би ми харесало никак някое момиче да започне да ми се сваля. Честно казано, не знам как бих реагирала, може би с шамар. Но не приемам нападането на различните без те да са ме нападнали преди това. Какво представляваше този парад? Лично видях само финала му през Червената къща – но не видях участниците в него да се нахвърлят да целуват, опипват или каквото и да било минувачите от своя пол, нито изобщо да закачат по какъвто и да било начин когото и да било. В центъра постоянно има някакви демонстрации и честно казано, много от другите нанасят доста повече щети – запалянковците честичко трошат пейки и кошчета, националистите дори нападат хора (както, разбира се, сториха и днес). Излезлите на Гей Прайд-а днес просто носеха разноцветни знаменца и балони и вървяха по улицата. Не видях нищо повече от това. Нито наживо, нито по новините. И не мога да разбера с какво толкова това смути Светия синод (който се сещада се обажда, когато децата зачетат “Хари Потър” и когато хората с различна сексуална ориентация тръгнат на парад, но не и когато се извършва насилие върху сирачета, умират хора по пътищата и се случват какви ли не истински), “патриотите” и другите “нормални” индивиди. Това, което аз видях, бяха група хора, които не могат да излязат заедно на улицата, без да се наложи кордон от полицаи с каски, щитове и палки да ги опазва от другите, “нормалните” хора. Поне пред Червената къща аз лично с очите си не видях нищо неприемливо и противообществено в поведението им. Нито пък по телевизията за останалата част на парада. Малко повече как протече самото събитие – тук.  Един много добър (че и забавен) пост по темата. С фотоси и видео от bTV – тук. […]

 • 4. Selene  |  29 юни, 2008 в 8:00 am

  Браво и от мен! Линквам, да знаете. ;)

 • 5. kiaraa  |  29 юни, 2008 в 7:40 pm

  Според мен организаторите обърнаха прекалено голямо внимание на умишените провокации. И по този начин се избълваха някакви монолози в медиите. не мисля, че парадът постигна нещо. Би било добре следващия път да не се подавате на евтини провокации. А заглавието на поста е крайно неподходящо.

 • 6. Stalik  |  29 юни, 2008 в 10:03 pm

  kiaraa, мисля че само организаторите си знаят какви са им били целите и дали са ги постигнали. Не само че е подходящо – заглавието на поста е факт. Но това ще обясня тия дни.

 • 7. Dennis'  |  30 юни, 2008 в 7:28 am

  Да, много ще ми е любопитно да прочета в какво се изразява успехът Ви. Какво постигнахте? И каква е ползата за обикновения, средностатистически гей в България.

 • 8. theuglyduck  |  1 юли, 2008 в 2:46 pm

  Понятието „успех“ зависи от гледната точка. Така като чета от публикувано гей-парада със сигурност успя да размърда – макар и за кратко – повърхността на блатото на конформизма в България. По мои впечатления българското общество е смущаващо конформистко и трагично мачистко. Добре е тези нагласи да бъдат предизвиквани от време на време, та вероятно в следващия век различността да се приема – най-сетне – просто като факт.

 • […] на организацията, Боян Станков с псевдоним Расате, бе арестуван от полицията. БНС си сътрудничи с пловдивската структура на […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Статии

Психология и биология на хомосексуалността


Хомосексуалност от „Енциклопедия по психология” на Oxford University Press
Въпроси и отговори за сексуалната ориентация и хомосексуалността
Въпроси и отговори за трансполовостта и половата идентичност
20 мита за хомосексуалността, гейовете и лесбийките
Психоанализа и хомосексуалност в постмодерното хилядолетие
Демаскиране на деликатния хетеросексизъм: микроагресиите и микролегитимациите в ежедневието
Когато някой те нарече „педал”: как да се справяме с микрообидите
Каква е сексуалната ми ориентация или защо оргазмът няма последната дума
Хетеросексуалните мъже, които правят секс с мъже
Хомосексуалността: парадокс на еволюцията
Хомосексуалност и педофилия: кратка бележка

Етика и право на ЛГБТ


Хомосексуалност и морал
Свобода и морализъм

Социална роля, права и социокултурна интеграция на хомосексуалността


Няколко въпроса за гей-лесбийското движение
Парадирането с хомосексуалността
Някои често срещани анти-гей тези
Как се става мъжкар или културата на омразата към педалите в психологията на българския мъж
Интимни връзки между мъжете
17 май - Международен ден срещу хомофобията

Разкриване (Coming out)

Вън от дрешника, открит на улицата

ЛГБТ семейство и родители


Въпроси и отговори за еднополовите бракове
Какво е бракът?
10 причини гей браковете да не бъдат разрешени
Въпроси и отговори за отглеждането на деца от гей мъже и лесбийки
Развитието на децата с хомосексуални родители в сравнение с това на децата в хетеросексуални семейства
Децата на родителите лесбийки и гей мъже
Работа с родители на хомосексуални

ЛГБТ история и антропология


ЛГБТ антропология
ЛГБТ етнография
Еднополовата сексуалност в Древна Месопотамия

Хомофобия


Хомофобия: анализ на един „допустим” предразсъдък
Психология на сексуалния предразсъдък

ХИВ/СПИН


Въпроси и отговори за ХИВ/СПИН

Други


За изневярата и секса

• Официални становищаАрхиви

юни 2008
П В С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

My Pocket

Bookmark and Share
Firefox 2
Firefox 2
Firefox 2
 
Creative Commons License
Публикуваното в този блог ползва условията на Криейтив Комънс лиценз. Tyxo.bg counter free hit counters

Посетителите ми