Деян Колев – Мистър (Анти)гей България

28 юли, 2008 at 10:12 pm 5 Коментари

Някои от вас може би си спомнят обяснението ми за необходимостта от гей паради, по повод първият/вторият български гей парад/поход. „Първоначалното въодушевление от предстоящото бързо прерасна в разочарование от реакцията спрямо него, както отвън, от страна на хетеросексуалното мнозинство, така и отвътре, от страна на ЛГБТ общността,” писах аз. Тогава помъдрелите момичета споделиха като коментар към въпросният пост, че „най-много ни боли от реакциите вътре в общността, а не от тази на крайно-десните”.

Та в този ред на мисли…

Не знам дали някой от вас случайно е пропуснал да научи, че си имаме Мистър Гей България, който стана и подгласник на Мистър Гей Европа тази година. Името му е Деян Колев. Симпатично на пръв поглед момче. На пръв поглед.

Преди време Цветно показа видеоматериал от гостуването му в Шоуто на Слави, от където, апропо, научих пък, че това предаване все още съществува, че и се гледа. (Аз телевизия не гледам.) Още тогава останах крайно неприятно изненадан от някои негови изказвания, които обаче отдадох на незаинтересоваността му (вероятно) от ЛГБТ въпросите, науките и активизмът. Тъжно, за момче което учи право, все пак.

Днес обаче попадам на един „24 часа” от 26 юли и с голяма изненада откривам вътре прелюбопитно интервю с въпросният „мистър”. Предлагам ви текста тук. Няма да го коментирам. Ще кажа само, че се надявам хора като Колев никога повече да не минават за публични представители на ЛГБТ общността в България.

Получерът в текста е по мой подбор. Под него ще намерите и видео с още интересни изказвания на Колев.

„Смятам, че е полезно нормално момче като мен да излиза и да казва, че има и обикновени гейове, а не само мъже с руси перуки, издокарани с женски дрехи. Всеки от обкръжението ти може да е гей — синът ти, брат ти, най-добрият ти приятел или съседът. Майка ми също не си е представяла, че аз ще стана такъв”, разсъждава Мистър Гей – България.

Деян Колев се завърна наскоро с второ място от европейския формат на конкурса, който се проведе в Будапеща. 28-годишният варненец смята да си пробва силите догодина и в надпреварата „Мистър Гей юнивърсъл” в Холивуд.

„Първоначално трябваше да бъдем на изкуствен остров в центъра на Будапеща. Първия ден нямахме никакви проблеми, разхождахме се свободно. После обаче започнаха да ни извозват с коли за репетициите, а залата беше на 10 минути пеша от хотела. Оказа се, че има сериозни заплахи от неонацистки партии“, разказа Колев.

Конкурсът бил преместен буквално в последния момент.

Мястото се пазело в тайна, за да се избегнат евентуални сблъсъци, а публиката била само от ВИП гости. Парадоксално, но това помогнало на Деян.

„Първо мислех да изпея „Кен лий” – прочутата есен на лош английски от „Мюзик айдъл”, но после реших да покажа няколко хватки за самоотбрана. Научих ги 10 мин. преди да изляза на сцената. Обясних на публиката да гледа внимателно, защото след конкурса може да се наложи да използва някои от тях”, шегува се вторият по красота гей в Европа.

Испанецът, който стана първи, не знаел английски и според Деян то­ва му помогнало. Използва­нето на преводач изглежда­ло сладко и миловидно в очите на журито. Нашенецът обаче излязъл едни гърди по-напред по време на събеседването.

„Всички участници сядаха с изкуствени усмивки и обясняваха колко много искат да спечелят титлата. Малко преди интервюто аз обаче се бях разстроил. Откровено им казах, че в момента конкурсът изобщо не ме интересува. После съжалих, защото реших, че са ме взели за много лабилен. Оказа се обаче, че те са оценили моята откровеност“, обясни Деян.

След като спечелил второто място, имал оферти за фотосесии в престижни списания. Отказал всичките ангажименти. Организаторите го укорили, че е много брадясал и затова рядко попадал в обективите. В знак на протест пък Деян не пожелал да даде интервю.

Той е четвърта година студент по право в Благоевград. Доскоро ходел всяко лято в чужбина да работи. Живял е година в Англия, но се върнал, защото разбрал, че парите не са най-важното нещо.

Собственик е на единствения гей бар във Варна.

„Осъзнах, че съм гей, на 18 години. Стана естествено, като че ли винаги съм го знаел, но тогава го признах пред себе си. Беше ми много трудно. Нямаше с кого да споделя. Чудех се как ще кажа на майка ми, какво ще стане, ако приятелите ми разберат, дали ще имам семейство”, откровен е Деян.

Признава, че майка му е приела нормално факта, че е гей. Но той не я оставил сама да го осъзнае — три дни я затрупвал с книги и всякаква информация.

Родителите му се разделили, когато бил много малък. Не поддържа отношения с баща си, затова и не му е казвал, че е хомосексуалист. „Може да е разбрал, ако ме е видял по телевизията”, споделя вице-шампионът в конкурса Мистър „Гей – Европа”.

„95% от гейовете са деца на разведени родители или са отраснали в семейства, в които бащата е отсъствал постоянно и не е обръщал достатъчно внимание на детето си. Те са отгледани само от жени и е нормално впоследствие да започнат да се интересуват от мъже. Балансът е много важен, защото, когато детето падне, бащата ще го вдигне, а майката ще ревне с него. Затова хората трябва да търсят причината, а не да обвиняват синовете си, че са станали гейове. Да мислят, когато се женят и правят деца. Аз не съм виновен, че съм хомосексуалист. Станал съм такъв, защото липсваше бащата в моето семейство“, излага вижданията си бъдещият юрист. Той е категоричен, че никога няма да вземе мъж за съпруг, ако разрешат гей браковете у нас. Има ясна позиция и по отношение на възможността гейовете да осиновяват и отглеждат деца.

„Смятам, че когато отглеждаш дете, то трябва да има избор. То трябва да има и майка, и баща, а когато за него се грижат еднополови двойки, такъв избор няма и хлапето ще се изкриви. Иначе то вероятно ще порасне много либерално към света изобщо”, категоричен е Мистър Гей – България.

Деян е приел философски факта, че животът му може да приключи в старчески дом. Има племенник, когото много обича, и е готов да му помага за всичко.

Споделя, че никога не е ставал обект на физическо насилие заради това, че е гей. Обаче още от малък в училище му казвали, че е сбъркан. „Изградил съм си самозащита. Не ми пука, че някой непознат ще каже нещо по мой адрес, докато се разминаваме по улицата, или че ще ме сочат с пръст. Станах непукист. Аз знам кой съм и какъв съм и това е най-важното”, уверен е Деян.

Казва, че не е участвал в гей парада в София.

Парадът е за забавление, а не да отидеш с ясното съзнание, че някой може да те замери с бутилка по главата“, отсича варненецът.

Според него основната причина за организиране на гей парада у нас е да се направи демонстрация. Хората с различна сексуална ориентация се чувстват дискриминирани и искат да им се обърне внимание.

„Расате трупа дивиденти. за да стане известен на гърба на гейовете. „Гей” е бизнес и се продава, и то добре”, умихва се Деян.

Интервюто е взето от Даринка Илиева.

„Ако беше нещо стандартно нямаше да го правя…”

Entry filed under: Куиър. Tags: , , , , .

Софи Елис-Бекстър начело на прайда в Манчестър Според прокуратурата в Русия няма такова нещо като хомофобия

5 Коментари Add your own

 • […] Ако не сте в час със ставащото, моля посетете блогът на … […]

 • 2. bsxds  |  29 юли, 2008 в 12:42 am

  Предлагам на парадът следващата година да запалим негово чучело, или още по-добре – просто да го убием с камъни… :)

 • 3. Musha Busha  |  30 юли, 2008 в 2:52 pm

  Цяла седмица без интернет, тръпна в очакване да видя к’во ново из родното Хей-движение и попадам на тая кофа с …. миришки.Злех, много злех е това момче.

 • 4. sickdreamer  |  26 октомври, 2008 в 2:28 pm

  Абе това за отрастването в семейство без баща и на мене ми е правило впечатление, макар и да нямам достатъчно наблюдения. Надали процентът е чак 95, но ми се струва, че обезателно има нещо такова :)
  А работата с осъзнаването на 18…. да поясни, че тогава се е приел

 • […] подробности, относно статията можете да намерите в този линк, който води къл блога на […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Статии

Психология и биология на хомосексуалността


Хомосексуалност от „Енциклопедия по психология” на Oxford University Press
Въпроси и отговори за сексуалната ориентация и хомосексуалността
Въпроси и отговори за трансполовостта и половата идентичност
20 мита за хомосексуалността, гейовете и лесбийките
Психоанализа и хомосексуалност в постмодерното хилядолетие
Демаскиране на деликатния хетеросексизъм: микроагресиите и микролегитимациите в ежедневието
Когато някой те нарече „педал”: как да се справяме с микрообидите
Каква е сексуалната ми ориентация или защо оргазмът няма последната дума
Хетеросексуалните мъже, които правят секс с мъже
Хомосексуалността: парадокс на еволюцията
Хомосексуалност и педофилия: кратка бележка

Етика и право на ЛГБТ


Хомосексуалност и морал
Свобода и морализъм

Социална роля, права и социокултурна интеграция на хомосексуалността


Няколко въпроса за гей-лесбийското движение
Парадирането с хомосексуалността
Някои често срещани анти-гей тези
Как се става мъжкар или културата на омразата към педалите в психологията на българския мъж
Интимни връзки между мъжете
17 май - Международен ден срещу хомофобията

Разкриване (Coming out)

Вън от дрешника, открит на улицата

ЛГБТ семейство и родители


Въпроси и отговори за еднополовите бракове
Какво е бракът?
10 причини гей браковете да не бъдат разрешени
Въпроси и отговори за отглеждането на деца от гей мъже и лесбийки
Развитието на децата с хомосексуални родители в сравнение с това на децата в хетеросексуални семейства
Децата на родителите лесбийки и гей мъже
Работа с родители на хомосексуални

ЛГБТ история и антропология


ЛГБТ антропология
ЛГБТ етнография
Еднополовата сексуалност в Древна Месопотамия

Хомофобия


Хомофобия: анализ на един „допустим” предразсъдък
Психология на сексуалния предразсъдък

ХИВ/СПИН


Въпроси и отговори за ХИВ/СПИН

Други


За изневярата и секса

• Официални становищаАрхиви

юли 2008
П В С Ч П С Н
« Юни   Авг »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

My Pocket

Bookmark and Share
Firefox 2
Firefox 2
Firefox 2
 
Creative Commons License
Публикуваното в този блог ползва условията на Криейтив Комънс лиценз. Tyxo.bg counter free hit counters

Посетителите ми