Невидими и пренебрегнати

23 ноември, 2008 at 1:30 am 4 Коментари

Джесика Бенет от NewsWeek продължава темата, на която обърнаха внимание от ИЛГА и ИГЛИО тази година с първата кръгла маса за диалог между поколенията в ЛГБТК общността. Предварително се извинявам за огромното закъснение, с което публикувам материала, тъй като той бе почти готов още през септември.

Боб Маккой е младолик и активен 78-годишен мъж. Пее в хора на църквата си, ходи на седмични курсове по компютърна грамотност и редовно участва в сбирките, организирани от група на възрастни гей хора в Бруклин, Ню Йорк, където живее. Но Маккой се тревожи за деня в който вече няма да може да се грижи сам за себе си: няма близки, няма партньор и е надживял повечето от приятелите си. „Преди имах приятели, на които можех да се обадя и да кажа „Айде да отидем до еди-къде-си”, споделя той. „Сега нямам на кого да се обадя.”

Наскоро започнал нова връзка, Джим Фетърман, на 62 години, и Илде Гонсалес-Ривера, на 56, се надяват да остареят заедно в дома си в Куийнс, Ню Йорк, където споделят една градина и един Кадилак. Само че не са сигурни кога и дали изобщо ще могат да сключат брак. Къщата е на името на Ривера, но тъй като двойката не може законно да сключи брак в Ню Йорк, Фетърман няма да може да я наследи автоматично, ако партньорът му почине. Въпреки че са сключили граждански съюз в Ню Йорк Сити, никой няма да има достъп до обществените им осигуровки, защото федералното правителство не признава връзката им. „Не е нещо, за което обичаме да мислим, но има известна тревога, когато тези неща ти липсват,” казва Фетърман.

Това са обичайните лица на остаряващите гей хора — нарастваща популация, пренебрегвана от държавата. По традиция геронтолозите не разглеждат сексуалната ориентация като проблем, свързан с работата им и, според изследване на американската Национална работна група на гей мъже и лесбийки, повечето национални здравни проучвания на възрастните граждани не оценяват сексуалната ориентация. Но възрастните гей хора се сблъскват със специфични предизвикателства: за тях е два пъти по-вероятно да живеят сами, отколкото за хетеросексуалните и 10 пъти по-малко вероятно да имат някой, който да се грижи за тях, в случай на болест. По-възрастните гей мъже са изложени на по-висок риск от ХИВ и много страдат от психологическите ефекти на загубата на приятели по време на СПИН кризата. Много се сблъскват с дискриминация в областта на здравните и социални услуги и за капак на всичко за тях е по-малко вероятно да имат здравна осигуровка: изследване на Института за законодателство свързано със сексуалната ориентация към Калифорнийският университет, докладва, че за нехетеросексуалните възрастни хора е два пъти по-вероятно да са осигурени в сравнение с хетеросексуалните възрастни.

„По много начини тази група представлява огледален образ на това, което представляват мнозинството застаряващи хора,” заявява Карън Тейлър от мрежата Услуги и подкрепа за възрастни гей мъже, лесбийки, бисексуални и трансполови (SAGE), която е най-старата организация за възрастни нехетеросексуални хора в САЩ. „Средностатистическият възрастен човек в САЩ живее с още някой; 2/3 от ЛГБТ възрастните живеят сами. Ако нямате неформалната подкрепа на мрежи като нашата, всичко в живота ви става по-тежко. Кой ще ви накара да отидете на лекар? Какво ще се случи с вас, ако паднете?”

С нарастването на общността, както от гледна точка на популация, така и на видимост, тези въпроси стават се по-тежки за игнориране. През следващите 25 години се очаква броят на хората над 65 години да нарасне до между 12 и 20 процента от общото население, а според различни изчисления гей мъжете, лесбийките, бисексуалните и трансполовите хора ще съставляват от 7 до 10 процента от тази популация. В същото време подобно на бейби бумърите, остаряващите лесбийки и гей мъже радикално предефинират понятието понятието за трета възраст и начина, по който се вписват в по-общата маса. Те се разкриват, правят видими преживяванията и нуждите си, и — което е най-важното — изискват публично приемане. „Ако се върнете 40 години назад във времето, ще видите, че фактически няма открити възрастни гей хора,” казва Гари Гейтс, специалист по демографски изследвания към института Уилямс. „Днес обаче има достатъчно голяма група, на която хората обръщат внимание.”

Тази година SAGE празнува своята 30-годишнина и провежда мащабна рекламна кампания в Ню Йорк с цел повишаване информираността за нейните членове. Другият месец организацията има национална конференция, която за пръв път ще бъде спонсорирана от Американската асоциация на пенсионерите (AARP). Това, според активистите, е голяма стъпка: със своите 40 млн. членове AARP е считана за една от най.влиятелните лоби груби в страната, включително по въпроси свързани със здравеопазването и социалната политика. „Когато погледнем в бъдещето, разбираме, че трудно ще напреднем, ако не включим и други общности,” твърди Е. Пърсил Станфорд от AARP. „Общността на гей мъжете и лесбийките често е невидима и пренебрегвана.”

Приемането е необходимо — особено за по-възрастните хора, много от които години наред са криели сексуалността си и в известен смисъл продължават да го правят и днес. Много от днешните възрастни хора са били на 20 или 30 години, когато се случват броженията в Стоунуол през 1969 г., които се считат за рождена дата на движението за равни социални права на хомосексуалните. До 1973 г. хомосексуалността все още е считана за психическо заболяване, а в някои щати хомосексуалните бяха преследвани от закона до преди 5 години, когато върховният съд на Тексас обяви за противоконституционен законът срещу содомията. Нагласите може и да са се променили, но много възрастни нехетеросексуални хора пазят горчиви спомени за отбягването, изолацията и страхът за физическата им безопасност.

Петдесет и девет годишният социален работник Лий Чю си спомня как е търсил думата „гей” в речника, когато бил в гимназията, за да разбере колко точно „болен” е, и решил да запази това в тайна, докато стане на 20. Деветдесет годишната Джер Калбас, която е един от първите членове на SAGE, си спомня пък за 30-те години на миналия век, когато на жените не било разрешавано дори да носят панталони. Тя помни мъжете, които й подсвирквали по улицата и викали „лесбо”, както и страхът от това семейството й да разбере или да не бъде уволнена от работа. Маккой, който пък години наред работи в армията, си спомня как през 60-те години отишъл в гей бар в Грийн Вилидж и как се катерил, за да се измъкне през прозореца на тоалетната, за да избяга от полицаите по време на изненадващо организирани арести. Фетърман, който се разкрил пред жена си и пред епископалната църква, където бил свещеник преди 6 години, бил уволнен от работа и изгонен от дома си. „Целият ми живот се срина,” споделя той.

Някои възрастни ЛГБТК хора, като Маккой, все още не разкриват ориентацията си свободно. (Макар Маккой да счита себе си за открит, за ориентацията му все още не знаят неговият лекар, терапевтът му и социалният му работник.) Този интернализиран страх понякога възпира лесбийките и гей мъжете да използват обществени услуги. Едно изследване на щатският департамент по проблемите на остаряването в Милуоки, разкрива, че за възрастните гей хора, които се боят, че няма да бъдат добре дошли в старчески дом, е два пъти по-малко вероятно да постъпят в подобно заведение.

За тези, които могат да си го позволят, съществуват специални, приятелски настроени към гей хората домове и центрове из цялата страна, предимно в градските райони. Но повечето обикновени домове дават общи стаи само на женените си клиенти и само в няколко щата се изисква разрешително за грижа за еднополови партньори. Хората, занимаващи се със защита правата на нехетеросексуалните, разказват за социални работници, които използват ръкавици, когато обслужват гей-пациенти или за постоянни местения от стая в стая, за да не се безпокоят другите в дома. В редки случаи социалните работници споделят за двойки, които са се съгласили да не се виждат един с друг, поради страх от различно отношение от страна на персонала. Много пациенти отново стават прикрити, за да се защитят.

„Представете си, че сте на 80 години, без деца, с починал партньор, без братовчеди или роднини и без нито една институция, която да ви осигури помощ със съответното уважение. Това е нещото, с което повечето възрастни ЛГБТ хора се сблъскват в момента,” заявява Майкъл Адамс, изпълнителен директор на SAGE.

Финансовите и имотни въпроси могат да усложнят нещата допълнително. В повечето случаи овдовелите нехетеросексуални хора нямат право на пенсията на партньора си или биват таксувани за пенсионният фонд, който може да наследят. Понякога трябва да провеждат и борба с кръвните роднини на партньора си, по отношение на разпореждането с тленните му останки. За да постигнат някои от протекциите на брака много гей двойки трябва да създават допълнителни законодателни рамки, като присъждане на правомощия и съвместни договори за наем.

„Възрастните граждани са изправени пред достатъчно предизвикателства със здравните застраховки, но гей мъжете и жените са изправени и пред други проблеми,” заявява адвокат Дейвид Бъкел, директор на проекта Marriage Project към Фонда за правна защита и образование „Ламбда”. „Всичко това може да съкруши човек.”

Добрите новини, разбира се, са че нагласите се променят. По време на парада на гордостта в Ню Йорк тази година SAGE участва с два розови автобуса, въпреки 30-градусовата жега. Някои от хората, които викаха от прозорците, са идвали на парада години наред; за други това бе първият им път. Една двойка с еднакви тениски развяваше знак с надпис „51 години заедно” под шумните аплодисменти на тълпата.

„Истината е,” казва Адамс, „че общността на гей мъжете и лесбийките преминава през промяна на начина, по който живеем живота си.” За възрастните гей хора няма време за губене.

(Кликнете на видеото, за да го пуснете.)

Vodpod videos no longer available. Vodpod videos no longer available.

Източник: Джесика Бенет at NewsWeek.com

Entry filed under: Куиър. Tags: , , , , , .

За еднополовите фактически съжителства в „Неделя с…“ Свежи мисли за ЛГБТ от българските депутати

4 Коментари Add your own

 • 1. Nikola  |  23 ноември, 2008 в 8:05 pm

  Добра статия по важен проблем. Въпреки това обаче трябва да отбележа доста либералния начин по който се борави със статистиката в нея. Ето пример: Но възрастните гей хора се сблъскват със специфични предизвикателства: за тях е два пъти по-вероятно да живеят сами, отколкото за хетеросексуалните и 10 пъти по-малко вероятно да имат някой, който да се грижи за тях, в случай на болест
  Това че възрастните гей-хора се сблъскват с дискриминация е факт, но това че е два пъти по-вероятно да живеят сами едва ли е резултат на дискриминацията. Десеторно по-малката вероятност да има кой да се грижи за тях е свързана с факта, че- като цяло- гей хората значително по-рядко имат деца.
  Толкова за статистиката- иначе браво на Newsweek.

 • 2. Stalik  |  23 ноември, 2008 в 9:54 pm

  Смисълът на тази статистика е друг – да се покаже колко по-уязвими са тези хора и съответно, че дори при нулева дискриминация пак биха имали нужда от повишено внимание от страна на институциите.

 • 3. faeton77  |  24 ноември, 2008 в 8:46 am

  никола, това пряко комуникира и с въпроса за осиновяване да деца от гей двойки, нали?!

 • 4. Nikola  |  25 ноември, 2008 в 9:59 pm

  faeton: Комуникира разбира се с този въпрос, но дори осиновяването от еднополови двойки да е позволено, ли тази разлика едва ли ще бъде напълно заличена. Не всеки който иска да бъде родител е готов да бъде осиновител (въпреки че аз лично виждам много малко разлика между двете), а и осиновяването – и в сегашната му форма- е изключително сложна и несигурна процедура.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Статии

Психология и биология на хомосексуалността


Хомосексуалност от „Енциклопедия по психология” на Oxford University Press
Въпроси и отговори за сексуалната ориентация и хомосексуалността
Въпроси и отговори за трансполовостта и половата идентичност
20 мита за хомосексуалността, гейовете и лесбийките
Психоанализа и хомосексуалност в постмодерното хилядолетие
Демаскиране на деликатния хетеросексизъм: микроагресиите и микролегитимациите в ежедневието
Когато някой те нарече „педал”: как да се справяме с микрообидите
Каква е сексуалната ми ориентация или защо оргазмът няма последната дума
Хетеросексуалните мъже, които правят секс с мъже
Хомосексуалността: парадокс на еволюцията
Хомосексуалност и педофилия: кратка бележка

Етика и право на ЛГБТ


Хомосексуалност и морал
Свобода и морализъм

Социална роля, права и социокултурна интеграция на хомосексуалността


Няколко въпроса за гей-лесбийското движение
Парадирането с хомосексуалността
Някои често срещани анти-гей тези
Как се става мъжкар или културата на омразата към педалите в психологията на българския мъж
Интимни връзки между мъжете
17 май - Международен ден срещу хомофобията

Разкриване (Coming out)

Вън от дрешника, открит на улицата

ЛГБТ семейство и родители


Въпроси и отговори за еднополовите бракове
Какво е бракът?
10 причини гей браковете да не бъдат разрешени
Въпроси и отговори за отглеждането на деца от гей мъже и лесбийки
Развитието на децата с хомосексуални родители в сравнение с това на децата в хетеросексуални семейства
Децата на родителите лесбийки и гей мъже
Работа с родители на хомосексуални

ЛГБТ история и антропология


ЛГБТ антропология
ЛГБТ етнография
Еднополовата сексуалност в Древна Месопотамия

Хомофобия


Хомофобия: анализ на един „допустим” предразсъдък
Психология на сексуалния предразсъдък

ХИВ/СПИН


Въпроси и отговори за ХИВ/СПИН

Други


За изневярата и секса

• Официални становищаАрхиви

ноември 2008
П В С Ч П С Н
« Окт   Дек »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

My Pocket

Bookmark and Share
Firefox 2
Firefox 2
Firefox 2
 
Creative Commons License
Публикуваното в този блог ползва условията на Криейтив Комънс лиценз. Tyxo.bg counter free hit counters

Посетителите ми