Според изследване ХИВ може да бъде преборен до десетилетие

27 ноември, 2008 at 12:50 am Вашият коментар

Вирусът, който причинява СПИН, теоретично може да бъде елиминиран през следващото десетилетие, ако всички хора, живеещи в страни с високи нива на инфекцията, се тестват регулярно и се подлагат на лечение. Това е заключение изготвено на база нов математически модел.

Това би било интригуващо решение на проблема със СПИН. Но то се основава по-скоро на предположения, отколкото на данни. Успеваемостта му е поставяна под въпрос от евентуални логистични проблеми. Изследването е публикувано онлайн във вторник в медицинския журнал The Lancet.

„Резултата е доста потресаващ,” заявява Чарли Гилкс, експерт по лечението на СПИН в Световната здравна организация и един от авторите на материала. „В един сравнително кратък период от време можем евентуално да сринем епидемията.”

Гилкс и колегите му са използвали данни от Малави. В техния модел, хората, които доброволно се тестват всяка година и на които се прилага незабавно медикаментозно лечение, в случай че са ХИВ-серопозитивни, без значение дали са или не са живеещи със СПИН.

За 10 години ХИВ инфекциите паднаха с 95%. Други инициативи, като образование за безопасния секс и обрязването също бяха използвани.

Тази стратегия ще пресече средния брой на смъртни случаи вследствие на СПИН наполовина между 2008 и 2050 г. от 8,7 млн. до 3,9 млн., като ще останат само спорадичните случаи на ХИВ.

Според експертите стратегията им ще струва максимум $3,4 млрд. годишно, въпреки че разходите ще спаднат след първоначалната инвестиция.

„Това без съмнение е отвъд възможностите на сегашната инфраструктура за много страни, но не е причина да не мислим на едро,” коментира Майрън Коен от университета в Северна Каролина, който е автор на подобно изследване. Той не е част от екипа на СЗО.

Едва 3 млн. души в момента са подложени на анти-СПИН медикаментозно лечение. Близо 7 млн. души все още чакат лечение и ок. 3 млн. са инфектирани през последната година. Според СЗО в света има приблизително 33 млн. ХИВ-серопозитивни.

Повишения достъп до тестовете за ХИВ и медикаментозните лечения ще подобри състоянието на слабата здравна система в страните от Африка, където е най-големият дял на случаи на ХИВ в света.

„Това не е като да даваш на някого Тиленол,” заявява Дженифър Кейтс, директнор на отдел ХИВ политики към фондация „Кайзер Фемили”, Вашингтон. Започне ли се веднъж медикаментозно лечение то трябва да бъде продължено неопределено време. „Идеята трябва да се разгледа, но скока ще е голям,” допълва Кейтс.

Широкото приложение на антиретровирусната терапия обаче може да увеличи и резистентността към медикаментите.

В добавка към всичко това лекарите все още не знаят доколко безопасно е приемането на анти-СПИН медикаменти в продължение на десетилетия; най-старите медикаментозни комбинации са ползвани само за десетина години.

Други експерти засягат въпроса за правата на пациентите. Веднъж след като е установен положителен ХИВ статус на тях ще им се назначава лечение без все още да са болни.

От това ще има полза за обществото, но не и за самите пациенти. Анти-СПИН медикаментите имат своите странични ефекти, в това число повръщане, бъбречни кризи и сърдечни атаки.

От СЗО подчертаха, че резултатите от изследванията все още не означават промени в политиката. „Това е просто теоретично упражнение,” подчертава д-р Кевин дьо Кок, директор на деартамента по ХИВ/СПИН в СЗО. Той заяви, че идеята ще се обсъжда на среща на СЗО догодина.

Източник: 365gay.com | Гласувай

Антиретровирусната терапия се прилага при хора, инфектирани с ХИВ, и съществува от 1996 г. Нарича се „комбинирана терапия”, защото едновременно се прилагат няколко медикамента, най-малко три. Използваните днес лекарства не могат напълно да унищожат вируса в организма, но успешно, в продължение на дълги години, потискат размножаването му. По този начин се възстановява имунната система и се подобрява общото здравословно състояние. Това позволява на инфектираните дълги години да водят нормален и пълноценен живот.

Днес се използват над 20 вида антиретровирусни медикаменти, обединени в четири основни класа. Отделните класове медикаменти действат на различни етапи от жизнения цикъл на вируса. В момента се разработват нови класове медикаменти, които ще предоставят по-големи възможности за лечение, най-вече на хората, които са изчерпали сега наличните.

ХИВ притежава изключителна способност да се изменя и да се приспособява. Резистентността е най-големият проблем при лечението на ХИВ и е причината за разработването на все по-нови и силни медикаменти с действие спрямо резистентни щамове на ХИВ.

Резистентните щамове на ХИВ могат да бъдат предавани от човек на човек. Ако човек се инфектира с вече резистентен вирус, това може за затрудни неговото лечение. Ако вече инфектиран човек се реинфектира с вирус от друг щам или резистентен вирус, това също може да доведе до усложнения в лечението. Затова е важно винаги да се използват предпазни средства, дори от вече инфектирани хора.

Вирусът ХИВ действа като атакува т.нар. CD-4-клетки — специфичен вид бели кръвни телца. Когато човек се инфектира с ХИВ, броят на тези клетки започва постепенно да намалява. При здрав човек стойностите на CD4-клетките варират от 500 до 1400 в 1 милилитър кръв. Когато при човек, инфектиран с вируса ХИВ, броят на тези клетки падне под 200 на милилитър кръв, се поставя диагнозата СПИН. Целта на лечението е именно предотвратяване развитието на СПИН и повишаване броя на CD4-клетките до стойностите, отчитани при здрав човек.

Решаващо при успешността на една медикаментозна терапия е ранното диагностициране на инфекцията. Ето защо редовното тестване за ХИВ/СПИН е от изключителна важност. От момента на инфектирането до роизвеждането на достатъчен брой антитела, които да бъдат засечени от теста за ХИВ/СПИН, могат да минат между 3 седмици и 6 месеца. Ето защо един негативен тест за ХИВ/СПИН не означава, че към настоящият момент тестващият се не е инфектиран, а че не е бил до преди минимум 3 седмици. Прието е да се счита, че този „прозорец” на развитие на инфекцията е средно 3 месеца. Ето защо се препоръчва редовно тестване за ХИВ/СПИН минимум на всеки 3 месеца.

Негативният тест за ХИВ/СПИН не бива да е основание за прибягване до необезопасен полов контакт по горепосочените причини. Ако имате съмнение за потенциална инфекция в резултат на скорошен полов контакт, то следва да се тествате за ХИВ/СПИН най-късно след 6 месеца, докогато е задължително предпазването с кондом при полов контакт.

Къде мога да се тествам?

Entry filed under: Разни. Tags: , , , .

За еднополовите съжителства в „Здравей, България“ по НТВ Флорида: забраната за осиновяване от еднополови двойки е противоконституционна

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Статии

Психология и биология на хомосексуалността


Хомосексуалност от „Енциклопедия по психология” на Oxford University Press
Въпроси и отговори за сексуалната ориентация и хомосексуалността
Въпроси и отговори за трансполовостта и половата идентичност
20 мита за хомосексуалността, гейовете и лесбийките
Психоанализа и хомосексуалност в постмодерното хилядолетие
Демаскиране на деликатния хетеросексизъм: микроагресиите и микролегитимациите в ежедневието
Когато някой те нарече „педал”: как да се справяме с микрообидите
Каква е сексуалната ми ориентация или защо оргазмът няма последната дума
Хетеросексуалните мъже, които правят секс с мъже
Хомосексуалността: парадокс на еволюцията
Хомосексуалност и педофилия: кратка бележка

Етика и право на ЛГБТ


Хомосексуалност и морал
Свобода и морализъм

Социална роля, права и социокултурна интеграция на хомосексуалността


Няколко въпроса за гей-лесбийското движение
Парадирането с хомосексуалността
Някои често срещани анти-гей тези
Как се става мъжкар или културата на омразата към педалите в психологията на българския мъж
Интимни връзки между мъжете
17 май - Международен ден срещу хомофобията

Разкриване (Coming out)

Вън от дрешника, открит на улицата

ЛГБТ семейство и родители


Въпроси и отговори за еднополовите бракове
Какво е бракът?
10 причини гей браковете да не бъдат разрешени
Въпроси и отговори за отглеждането на деца от гей мъже и лесбийки
Развитието на децата с хомосексуални родители в сравнение с това на децата в хетеросексуални семейства
Децата на родителите лесбийки и гей мъже
Работа с родители на хомосексуални

ЛГБТ история и антропология


ЛГБТ антропология
ЛГБТ етнография
Еднополовата сексуалност в Древна Месопотамия

Хомофобия


Хомофобия: анализ на един „допустим” предразсъдък
Психология на сексуалния предразсъдък

ХИВ/СПИН


Въпроси и отговори за ХИВ/СПИН

Други


За изневярата и секса

• Официални становищаАрхиви

ноември 2008
П В С Ч П С Н
« Окт   Дек »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

My Pocket

Bookmark and Share
Firefox 2
Firefox 2
Firefox 2
 
Creative Commons License
Публикуваното в този блог ползва условията на Криейтив Комънс лиценз. Tyxo.bg counter free hit counters

Посетителите ми