Расате саботира кръглата маса за „Оглушителна тишина”

27 ноември, 2008 at 7:35 pm Вашият коментар

сп. Rouge)

Аксиния Генчева, Изп. дир. БГО "Джемини" (Снимка: сп. Rouge)

Днес в Червената къща се състоя втората кръгла маса за обсъждане на проекта „Оглушителна тишина: Случаят в моето училище”, реализиран от БГО „Джемини” с подкрепата на програма Matra KAP на Посолство на Кралство Холандия в България, за изследване на нивото и естеството на дискриминация в средните училища в България.

Проектът си постави за цел подобряването на училищната среда чрез намаляване на дискриминацията и нетолерантността на база сексуална ориентация, увреждане и ромска етническа принадлежност. По време на кръглата маса бяха представени заключения от изследването на учебниците по хумантирани дисциплини от IX до XII клас, резултатите от изследване на нагласите сред ученици от горните класове, както и най-общо срещнатите проблеми при изпълнение на проекта.

Своеобразен модератор на кръглата маса бе Аксиния Генчева, Изпълнителен директор на БГО „Джемини”. Официални гости бяха Негово превъзходителство Вилем Александър Ван Ее, посланик на Кралство Холандия, и господин Кемал Еюп, председател на Комисията за защита от дискриминация (КЗД). В залата присъстваха Благой Видин, член на КЗД; Мариана Банчева, главен експерт в отдел „Образователна среда” на Министерство на образованието и науката; Моника Писанкънева от CEE Trust; представителка на „Център за изследвания и политики за жените” и журналисти.

Със закъснение в залата пристигнаха Боян Станков, с артистичен псевдоним Расате, както и други представители на Български национален съюз. Те имаха очевидното намерение да саботират обсъждането. Прекъсваха участниците и повишиха тона на дискусията. Станков разкритикува политиката на Негово превъзходителство посланикът на Холандия и представляваната от него страна. Ръководителят на БНС нарече КЗД „инквизиция, която отнема правото на различно мислещите да говорят”. В залата присъстваха и двама други „недоволни граждани” — мъж, представил се за социолог и баща на две деца и жена, представила се за преподавателка по английски език, — за които някои от присъстващите в залата по-късно изказаха съмнения, че са предварително планирани участници от опозиционната страна, представена основно от БНС.

Въпреки ясно зададения формат и цели на кръглата маса, новопоявилите се в залата изместиха диалога до въпроси за това трябва ли „да се преподава хомосексуализъм” на деца в невръстна възраст (въпреки, че проекта засяга възрастовата група 16-18 години) и дали (перифраза на Stalik|blog) „лобирането за подобни ненормалности не е крачка към легитимиране на педофилията, зоофилията и други извращения”.

На тезата, че българските учебници проповядват полово-ролеви стереотипи, представяйки жените като слабия пол, Расате репликира: „Как си представяте вие, жените да бъдат представени в литературата — като здрави мускулести мутанти, с космясали крака, гърди, които вдигат тежести и изкарват повече пари от хомосексуалните си партньори от мъжки пол”, попита той и започна да обижда Холандия. „Българите познават Холандия като една страна, където наркоманията, хомосексуализмът и всички други извращения са нещо толерирано”, заяви той от името на българите.

Тук холандският посланик покани Расате на гости в своята страна и му цитира конституцията. „В моята страна член първи от конституцията е пряко отражение на Всеобщата декларация за правата на човека. Член първи на холандската конституция гласи, че всеки е равен пред закона”.

Ползотворна дискусия не се получи. В залата имаше викове, нападки и неаргументирани обвинения от страна на „опозиционерите—родолюбци”. Арогантното поведение на крайно-десните възмути присъстващите в залата. Беше отнета възможността качествено и пълноценно да се сподели експертното мнение от страна на Мариана Банчева от МОН и Моника Писанкънева от CEE Trust.

От БНС за пореден път демонстрираха политическа (и не само) незрялост и склонност към агресия. По време на Парада на гордостта 2008 в София Боян Станков бе задържан за хулигански прояви, като  оказа съпротива на органите на реда. След като цяла седмица преди най-нашумялото събитие за ЛГБТ общността за 2008 г. той се изяви по всички възможни медии, обяснявайки, че хомосексуалността и педофилията „са свързани” и защити по безпрецедентно арогантен начин позицията на БНС против парада на ЛГБТ малцинствата, Расате се появи в деня на събитието на стартовата точка на парада заедно с дъщеря си и други активисти на БНС. Той носеше със себе си мегафон и се опита да премине през полицейския кордон, който препречваше пътя към събралите се участници в похода. По-късно от БНС обясниха, че Боян Расате случайно е попаднал в същия ден на същото място и е бил там, за да купи сладолед на дъщеря си. Липсва обяснение каква е била ролята на мегафона, както и на другите членове на крайно-дясната организация.

Резултатите от проекта

Резултатите от проекта са извадка от мониторинг на нивото и естеството на дискриминация в средните училища в България и отразяват състоянието в 4 гимназии в София. Извадката включва 181 ученика от 9 до 12 клас на различни училища на възраст между 16 и 18 години. Резултатите от изследването са само индикативни и нямат национална представителна стойност.

Оказва се, че предразсъдъците все още битуват в съзнанието на много подрастващи — 43,2% от анкетираните сериозно биха се замислили дали да се сприятелят със съученик от ромски произход, а почти половината не биха споделили с него стая по време на екскурзия. 32% се колебаят дали биха седяли до такъв съученик в час, докато 40,9% изобщо не желаят ромско дете до себе си в час.

Над 21% не биха желали хомосексуално момче от техния клас или училище да се доближава до тях. Почти 1/3 не биха споделили стая със съученичка лесбийка. Около 1/4 от допитаните смятат, че проблемите, които техен съученик с различна сексуална ориентация има в училище заради негативни нагласи към сексуалността му, е „негов проблем”. 54,2% не възразяват да седят до съученик гей в клас.

40,3% съзнават и твърдят, че са дискриминирали някого. 34,3% от учениците твърдят, че са били дискриминирани.

67,8% от анкетираните са момичета, 32,2% — момчета. 10,5% се самоопеделят като бисексуални, 1,8% като хомосексуални и 87,7% като хетеросексуални.

Entry filed under: ЛГБТК новини. Tags: , , , , , .

Австралия изравни правата на еднополовите и разнополовите двойки Забраната за гей бракове в Айова ще се гледа пред върховен съд

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Статии

Психология и биология на хомосексуалността


Хомосексуалност от „Енциклопедия по психология” на Oxford University Press
Въпроси и отговори за сексуалната ориентация и хомосексуалността
Въпроси и отговори за трансполовостта и половата идентичност
20 мита за хомосексуалността, гейовете и лесбийките
Психоанализа и хомосексуалност в постмодерното хилядолетие
Демаскиране на деликатния хетеросексизъм: микроагресиите и микролегитимациите в ежедневието
Когато някой те нарече „педал”: как да се справяме с микрообидите
Каква е сексуалната ми ориентация или защо оргазмът няма последната дума
Хетеросексуалните мъже, които правят секс с мъже
Хомосексуалността: парадокс на еволюцията
Хомосексуалност и педофилия: кратка бележка

Етика и право на ЛГБТ


Хомосексуалност и морал
Свобода и морализъм

Социална роля, права и социокултурна интеграция на хомосексуалността


Няколко въпроса за гей-лесбийското движение
Парадирането с хомосексуалността
Някои често срещани анти-гей тези
Как се става мъжкар или културата на омразата към педалите в психологията на българския мъж
Интимни връзки между мъжете
17 май - Международен ден срещу хомофобията

Разкриване (Coming out)

Вън от дрешника, открит на улицата

ЛГБТ семейство и родители


Въпроси и отговори за еднополовите бракове
Какво е бракът?
10 причини гей браковете да не бъдат разрешени
Въпроси и отговори за отглеждането на деца от гей мъже и лесбийки
Развитието на децата с хомосексуални родители в сравнение с това на децата в хетеросексуални семейства
Децата на родителите лесбийки и гей мъже
Работа с родители на хомосексуални

ЛГБТ история и антропология


ЛГБТ антропология
ЛГБТ етнография
Еднополовата сексуалност в Древна Месопотамия

Хомофобия


Хомофобия: анализ на един „допустим” предразсъдък
Психология на сексуалния предразсъдък

ХИВ/СПИН


Въпроси и отговори за ХИВ/СПИН

Други


За изневярата и секса

• Официални становищаАрхиви

ноември 2008
П В С Ч П С Н
« Окт   Дек »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

My Pocket

Bookmark and Share
Firefox 2
Firefox 2
Firefox 2
 
Creative Commons License
Публикуваното в този блог ползва условията на Криейтив Комънс лиценз. Tyxo.bg counter free hit counters

Посетителите ми