Новото издание на ДСН отново повдигна дебати в американската психиатрия

4 януари, 2009 at 5:03 am 1 Коментар

АПА логоАмериканската психиатрична асоциация (АПА) подготвя петото издание на своя Диагностичен и статистически наръчник на психичните разстройства, по-известен с абревиатурата DSM (ДСН). Той ще бъде публикуван след най-малко три години, но вече стана повод за разгорещени дискусии върху потенциалните нововъведения в списъка и класифицирането на психичните проблеми.

Дали натрапчивото пазаруване е психологически проблем? Дали децата, които продължително странят от определени образи и звуци страдат от сензорни проблеми или от липса на внимание? Трябва ли и кои фетиши да се считат за психично отклонение?

Последствията от тези и подобни въпроси, както и евентуалните им отговори в DSM-V, ще имат влияние върху такива сфери на живота, като застраховките, научните изследвания, както и върху психологическата идентичност на отделните хора за години напред.

Дебатът е горещ, защото ръководството е както медицинска, така и културна институция. То дава на лекарите основания за диагноза, а на застрахователните компании код, без който застрахователите не биха възстановили пари за лечение на пациентите.

„Това не е кардиология или неврология, където основните заболявания са добре познати,” заяви Едуард Шортър, водещ историк на психиатрията, чиято последна книга, „Преди Прозака”, има критично отношение към ръководството. „В психиатрията никой не знае причината за каквото и да е. Така че една класификация може да е обоснована от множество фактори.” Такива са политическите, социалните и дори финансовите мотиви.

„Това, което имате накрая, е подреждане на една колода симптоми в синдроми, а как ще се подредят зависи от това как ще паднат картите.”

Според психиатрите, участващи в подготовката на ръководството, още е твърде рано да се каже кои карти ще останат и кои ще паднат.

Настоящето издание на DSM е публикувано през 2000 година и съдържа списък с 283 отклонения — около три пъти повече от първоначалния списък, публикуван през 1952 г.

Учените работещи по списъка се събират на малки работни групи, специализирани в различните категории, като разстройства на настроението или злоупотреба с вещества. Те вземат предвид най-новите научни резултати, за да определят кое попада в определението за разстройство. Предстои още много работа преди да бъдат отправени препоръки към 28-членен съвет, който ще се съвещава на затворени врати за решения по окончателното изготвяне на наръчника.

Според експерти най-наболелите въпроси са половата идентичност, детските диагнози, както и пристрастявания като пазаруването и яденето.

„Някои от тези ще породят големи битки,” твърди д-р Майкъл Фърст, професор по психиатрия в Колумбия, редактор на четвъртото издание на наръчника, който не участва в подготовката на петото.

Дебатът около половата идентичност, който въпрос в момента е засегнат в ръководството като „силна и продължителна крос-полова идентификация”, вече е нагорещил трасполовата общност. Скоро след като бяха обявени имената на специалистите работещи по въпросите на половата ориентация и идентичност, бяха организирани онлайн петиции срещу двама от специалистите, чиито трудове бяха обявени за унизителни.

Самите трансполови хора са разединени по въпроса за мястото им в ръководството. Много от тях считат, че нямат нищо общо с психиатрията и трябва да бъдат извадени от списъка. Други желаят да останат там, защото диагнозата им дава основание част от разходите по операциите за смяна на пола да бъдат покрити от застрахователите.

„Най-малкото езикът, с който се говори, трябва да се промени,” коментира Мара Кайзлинг от Нациналния център за равенство на трасполовите хора. „В момента наръчника твърди, че не можете да бъдете щастлива трасполова личност. Ако сте такава би трябвало да сте социално рухнал.”

Д-р Джак Дрешер, психоаналитик от Ню Йорк и член на групата по въпросите на сексуалността и половата идентичност коментира, че в определен смисъл този дебат е ехо на дебата около хомосексуалността в навечерието на четвъртото издание на DSM.

По настояване на гей активистите тогава статута на хомосексуалността бе преразгледан и бе взето решение тя да бъде заместена с дистонната на Аза хомосексуалност, която също отпадна от DSM през 1987 г.

„По мое мнение имахме пред себе един социален, а не медиински въпрос. По някакъв начин тогава психиатрията еволюира, взаимодействайки си с широката култура,” коментира Дрешер.

Участниците в работата по ръководството ще подпишат за пръв път в историята на наръчника споразумение за поверителност. Целта му е, твърдят от АПА, дебатите да започнат без разсейване и да се предотвратят евентуални сделки с автори за написването на книги или работа по други проекти на основа на обсъжданията, без съгласието на самата асоциация.

Тази практика срещна критика и то не каква да е.

„Когато научих пощурях,” коментира небезизвестният д-р Робърт Спитцер, архитект на третото издание на DSM и един от подкрепилите становището, че хомосексуалността не е психично разстройство. „Прозрачността е необходима, за да има документа правдоподобност. Ще последват оплаквания, че не е имало възможност за широки дебати по промяна на съдържанието.”

От много време в научното и обществено пространство циркулират спекулации, че съдържанието на наръчника се манипулира от фармацевтични компании, имащи интерес от диагностицирането на определени психични явления.

Основа за това даде вълната от диагнози на биполярно разстройство при децата — заболяване, за което преди се считаше, че засяга само възрастни и юноши.

Източник: NYTimes.com | Гласувай

Досега има 6 публикации на списъка с психични разстройства на АПА:

 • DSM I (1952)
 • DSM II (1968)
 • DSM III (1980)
 • DSM III-R (1987)
 • DSM IV (1994)
 • DSM IV-TR (2000)

Ранна чернова на петото издание трябва да е готова тази година. Окончателната версия се очаква около 2012 г.

Диагностичният и статистически наръчник (ДСН или DSM) на Американската психиатрична асоциация е втората най-популярна система за диагностициране на психичните проблеми след секцията за психични разстройства на Международната класификация на болестите (МКБ) на Световната здравна организация.

И двете класификации са от значение за гей общността, тъй като дълги години хомосексуалността фигурираше в тях като психично заболяване — гледище, отразяващо културните предразсъдъци в сферата на психологията, а не обективната наука.

В началото на 70-те години американските гей активисти предизвикаха научната общност да преразгледа становището си за хомосексуалността. Въпреки наличните нови научни изследвания върху хомосексуалността, най-ранните от които на Алфред Кинси и Ивлин Хукър, тази сексуална ориентация продължавала да фигурира като психично разстройство в DSM.

Разразил се разгорещен дебат, в който консервативните психоаналитици, много от които направили цели кариери „лекувайки” хомосексуални пациенти, категорично отказали да признаят, че хомосексуалността е естествено състояние и че нехетеросексуалните хора не се нуждаят от психиатрични интервенции, за да живеят щастлив и пълноценен живот такива, каквито са.

С решение от декември 1973 г. хомосексуалността отпадна от списъка с психиатрични разстройства на АПА. На 17 май 1990 г. това решение бе последвано и от 43-тата генерална асамблея на Световната здравна организация, която свали хомосексуалността и от Международната класификация на болестите. Днес на тази дата се празнува световния ден за борба с хомофобията.

Въпреки всичко някои специалисти с по-консервативни възгледи твърдят, че хомосексуалността е разстройство на половата идентичност (виж Николози, Дж. „Превенция на хомосексуалността”, София: Мемра, 2008, стр. 24-31) и въпреки че тя изрично е отпаднала от МКБ и днес продължават да я класифицират под кодове F64.8 и F64.9 (виж „Психиатрия, психология и психотерапия”, София: УИ Медицина, 2002, стр. 506 и 524).

През последните няколко години DSM се ползва и от някои български специалисти.

Entry filed under: Психология и сексология. Tags: , , , , , , .

Портланд стана най-големият град в САЩ с гей кмет Двама са екзекутирани в Саудитска Арабия за изнасилване на мъж

има 1 коментар Add your own

 • 1. Милена Ташкова  |  6 юни, 2009 в 11:40 am

  Здравейте,
  Психодраматична работилница организира психодраматичен семинар на тема „Детабуизиране на сексуалното в съвремеността. Секс, култура и психодрама“. Смятаме, че би бил инетресен за вашата аудитория.Какви са възможностите и условията да го рекламираме при вас?

  Простете, но не намирам друг начин, по който да се свържа с вас.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Статии

Психология и биология на хомосексуалността


Хомосексуалност от „Енциклопедия по психология” на Oxford University Press
Въпроси и отговори за сексуалната ориентация и хомосексуалността
Въпроси и отговори за трансполовостта и половата идентичност
20 мита за хомосексуалността, гейовете и лесбийките
Психоанализа и хомосексуалност в постмодерното хилядолетие
Демаскиране на деликатния хетеросексизъм: микроагресиите и микролегитимациите в ежедневието
Когато някой те нарече „педал”: как да се справяме с микрообидите
Каква е сексуалната ми ориентация или защо оргазмът няма последната дума
Хетеросексуалните мъже, които правят секс с мъже
Хомосексуалността: парадокс на еволюцията
Хомосексуалност и педофилия: кратка бележка

Етика и право на ЛГБТ


Хомосексуалност и морал
Свобода и морализъм

Социална роля, права и социокултурна интеграция на хомосексуалността


Няколко въпроса за гей-лесбийското движение
Парадирането с хомосексуалността
Някои често срещани анти-гей тези
Как се става мъжкар или културата на омразата към педалите в психологията на българския мъж
Интимни връзки между мъжете
17 май - Международен ден срещу хомофобията

Разкриване (Coming out)

Вън от дрешника, открит на улицата

ЛГБТ семейство и родители


Въпроси и отговори за еднополовите бракове
Какво е бракът?
10 причини гей браковете да не бъдат разрешени
Въпроси и отговори за отглеждането на деца от гей мъже и лесбийки
Развитието на децата с хомосексуални родители в сравнение с това на децата в хетеросексуални семейства
Децата на родителите лесбийки и гей мъже
Работа с родители на хомосексуални

ЛГБТ история и антропология


ЛГБТ антропология
ЛГБТ етнография
Еднополовата сексуалност в Древна Месопотамия

Хомофобия


Хомофобия: анализ на един „допустим” предразсъдък
Психология на сексуалния предразсъдък

ХИВ/СПИН


Въпроси и отговори за ХИВ/СПИН

Други


За изневярата и секса

• Официални становищаАрхиви

януари 2009
П В С Ч П С Н
« Дек   Февр »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

My Pocket

Bookmark and Share
Firefox 2
Firefox 2
Firefox 2
 
Creative Commons License
Публикуваното в този блог ползва условията на Криейтив Комънс лиценз. Tyxo.bg counter free hit counters

Посетителите ми