Датският парламент одобри равни права за осиновяване на еднополовите двойки

19 март, 2009 at 7:09 pm 24 Коментари

С мажоритарен вот датският парламент прие законопроект за делегиране на равни права за осиновяване от еднополови партньори и женени хетеросексуални двойки.

Copenhagen Post съобщава, че предложението на основателя на Гражданската центристка партия, Симон Емил Амицбьол, дава на родителите, които са в регистриран граждански съюз, правото да осиновяват деца, с които не са в роднинска връзка, както на национално, така и на международно ниво.

До момента гей мъжете лесбийките можеха да осиновяват само в рамките на страната и то деца на вече съществуващи деца на техните партньори. Новият закон им дава правото да осиновяват съвместно, както разнополовите двойки.

Други скандинавски страни, като Исландия, Норвегия и Швеция, вече разрешават съвместно осиновяване на еднополовите двойки.

Цифрите показват, че от 2007 г. насам 103 от 712 осиновявания в страната (малко над 14%) са от еднополови двойки в граждански съюзи.

Източник: Pinknews.co.uk | Гласувай

Още за ЛГБТ семействата и децата, отглеждани от еднополови двойки:

Въпроси и отговори за отглеждането на деца от гей мъже и лесбийки

Развитието на децата с хомосексуални родители в сравнение с това на децата в хетеросексуални семейства

Децата на родителите лесбийки и гей мъже

Entry filed under: ЛГБТК новини. Tags: , , , , , , , , , .

So fasci! Европарламентът одобри разширения в протекциите за ЛГБТ хората от дискриминация

24 Коментари Add your own

 • 1. Pedrik  |  19 март, 2009 в 8:33 pm

  Горките дечица.

 • 2. Милен  |  19 март, 2009 в 9:10 pm

  Перерасти шибани!

 • 3. Stalik  |  19 март, 2009 в 9:57 pm

  Може би ще пожелаете да споделите с нас (1) какво им е горкото на дечицата, които най-сетне ще си имат семейство и (2) какво е перерасти? :D

 • 4. Pedrik  |  20 март, 2009 в 12:15 am

  Точно ‘семейството’ е – затова са горките.

 • 5. Stalik  |  20 март, 2009 в 9:29 am

  Иносказателният ти стил не ни помага да си отговорим все пак на зададеният от мен въпрос – къде виждаш ти проблем?

 • 6. whatever  |  20 март, 2009 в 7:23 pm

  Проблема е, че както са тръгнали скандинавците ще свършат с шериат и бяло малцинство, което ще се надява (напразно) на политическа коректност от новите си господари.

 • 7. Stalik  |  21 март, 2009 в 11:45 pm

  @whatever, имаш много интересни възгледи за социалния и политически развой на скандинавските страни и култури. Ще ми е много интересно обаче да не правиш просто самоуверени констатации, а все пак да ни обосновеш тезите си и подкрепиш обосновката си както му е реда. :) (Ако ме разбираш…)

 • 8. whatever  |  22 март, 2009 в 9:48 pm

  Запознай се прираста на ислямската общност в западна европа, след това се запознай с този на гей-общността и направи проста сметка накъде вървят нещата. Едните се плодят като зайци, другите следват модата и се развращават от презадоволеност и лиготия. И двете групи нарастват тревожно бързо, и ако сега стоите на един и същ клон и щастливо злоупотребявате с представите за „политическа коректност“, то гледай какво ще стане когато клона се счупи. Не мразя гейовете, но има определени граници които не трябва да се преминават. Едно е да се бориш за място под слънцето, а друго е да налагаш девиантното си поведение като най-нормалното и безобидно нещо на света. Може би някога ще осъзнаете, че действително вредите на обществото с непрестанните си претенции и насърчаването на хомосексуалните практики сред подрастващите. Надявам се да не е прекалено късно.

 • 9. Stalik  |  22 март, 2009 в 10:44 pm

  Скъпи whatever, твърденията ти са много интересни, но за жалост пропити с дезинформираност.

  Сексуалната ориентация не е девиация и не би могла да бъде – тя е органична част от психологията на личността. Тя не се формира под влияние на модни тенденции, нито може да се налага или „насърчава“. Горещо ти препоръчвам да се запознаеш с това и това. Вярвам, че вродената способност на човека да търси отговори и да се образова е залегнала някъде дълбоко и у теб.

  Стремежът към преодоляване на предразсъдъците и демаскиране на митовете и лъжите може да бъде наречен „налагане на девиантно поведение“ или „претенции“ само от човек, който страда от такива предразсъдъци. Обратното би било необяснимо.

 • 10. whatever  |  23 март, 2009 в 12:29 am

  Да, разбира се че имам предразсъдъци. Не само срещу агресивния гей-активизъм (да се прави разлика с хомосексуалността), а и срещу ред други неща. Задължително ли е предразсъдъците да са лоши? Толерантност (на български търпимост, търпение, допускане) – да. Насърчаване – не. Явно имаме много различно виждане за това къде минава границата между двете.
  Що се отнася за образованието ми, нямай грижа – имам докторат в една от природните науки. Търсенето на отговори пък ми е професия.

 • 11. whatever  |  23 март, 2009 в 12:36 am

  за малко да пропусна – твърдението, че след като нещо е част от психологията на личността, то не подлежи на девиации (отклонения) е просто смешно!

 • 12. Stalik  |  23 март, 2009 в 9:49 am

  Здравей отново whatever. Продължаваш да ме изумяваш. Да, предразсъдъците обезателно са „лоши“, въпреки, че това определение е доста наивно. Хората с предубеждения могат да станат жертва на грешки във възприемането, преработката и възпроизвеждането на информация по отношение на обектите на отрицателните си чувства. Такива хора с течение на времето формират едно шаблонно мислене за обектите на предразсъдъка и утвърждават „схема-цедка” на представите си за действителността, която филтрира или игнорира информацията, която не съответства на това, което тези хора вярват, че е истина. Те стават жертви на системно изопачение на реалността. Затова и говорим за пред-разсъдък, пред-убеждение.

  „Има един принцип, който е пречка пред всяко знание, аргумент срещу всеки довод и неизменно обрича човека на невежество — това е привилегията на самонадеяността пред търсенето.“ Това са думи на Хърбърт Спенсър.

  ЛГБТ активизмът не може да насърчава нещо, което е част от психологията на личността и се формира под влияние на фактори, които са извън управляваните от човека. Политическият активизъм може да има отношение към нагласите на социума по даден проблем. Но да се твърди, че той спомага за формирането на даден психологически феномен е също толкова нелепо, колкото да се твърди, че хомосексуалността например е причина за земетресенията…

  Що се отнася до образованието ти – докторатът видимо е без значение, след като изнасяш тук, пред нас, абсурдното твърдение, че сексуалната ориентация може да бъде мода. Това показва пълно невежество относно психологията и ендокринните механизми на сексуалността, както и за етиологията на сексуалната ориентация. В случай, че проявяваш реален интерес (а де не проявиш би било доказателство за предубедеността ти!), аз с удоволствие ще ти препоръчам прекрасна литература по темата.

  А до тогава настоятелно те моля все пак да прочетеш линковете, които ти дадох. Те са от 12-томната Оксфордска енциклопедия по психология и от Американската асоциация по психология.

  Що се отнася до девиациите – като човек с докторат в областта на природните науки би трябвало да имаш компетенции от областта на философията на науката, които достатъчно да ти отговарят на това що е то девиация и девиантен субект, както и кой и как го определя. Ако нямаш – пак мога да ти препоръчам литература.

  За финал, като човек с докторат, който би трябвало да има и отношение към авторитета на колегите си, особено когато той е по консенсусно приети становища, те моля да се запознаеш с това и това. (Кратки са)

  Поздрави! :)

 • 13. whatever  |  24 март, 2009 в 2:32 am

  Трогателно дълъг отговор :) Но все пак не – предразсъдъците не са задължително лоши, а шаблонното мислене всички ние (вкл. ти) използваме много повече отколкото сме склонни да си признаем. То също не е задължително лошо. Това обаче е тема на друг разговор. Сексуалната ориентация, разбира се, неможе да се определи като мода. Модата на криворазбраната толерантност, обаче, може да повлияе върху сексуалните практики на иначе съвършено „стрейт “ хора. Прочети внимателно какво точно съм написал. С особена сила това важи за подрастващите които са особено податливи на външни влияния при оформяне на мироглед, ценностна система и представи за това какво е допустимо и какво не.
  „Психологията“ е наука занимаваща се с психиката, така че по коректно е да говорим за сексуалната ориентация като функция на човешката психика, а не като част от човешката психология (органична или неорганична, хаха ) Тук механичния „превод“ може да изиграе лоша шега. Психичните девиации са изключително много и разнообразни, някои могат да бъдат толерирани , други не. Според теб вероятно и педофилите, зоофилите, садо-мазо и т..н. са окей, след като тяхната сексуална ориенатация е „органична част“ от психиката им?
  Последно уточнение – доктораНта не е същото като докторат. Първото е лице което се стреми да получи второто, което от своя страна е научно звание присъждано при доказани постижения/способности в някоя научна област.

 • 14. Stalik  |  24 март, 2009 в 9:46 am

  Предразсъдъците са задължително лоши, когато навлизаме в областта на конкретната новина тук, а именно делегирането на равни социални права. Законодателят не може да си позволява да основава действията си (законотворчеството) на предразсъдъци.

  Сексуалните практики не могат да „изкривят“ сексуалната ориентация. Те са просто сексуални практики – конкретни методи за постигане на сексуално удоволствие. В детско-юношеска възраст еднополовите сексуални опити със собствения пол не са нещо необичайно и винаги са били факт сред широк кръг хора. В конкретни данни това ни показа още Алфред Кинси. Тинейджърските сексуални експерименти обаче по никакъв начин нямат фатално предопределяща сексуалната ориентация роля, поради факторите, които конституират тази ориентация. Което прави тревогите ти хиперболизирани и/или хипотетични, но все така изхождащи от предубеждение. Когато на базата на едно предубеждение започва да се оправдава лишаването от равни социални права (а не на база реални вреди), тогава имаме сериозен проблем с моралната (и образователна) хигиена на обществото.

  Защо когато средностатистическия хетеросексист започне да говори за сексуална ориентация той неизменно започва да говори за педофили, зоофили, садо-мазохисти и т.н.? Аз ще ти отговоря – защото най-често е неограмотен. И още – за да дискредитира образа на хомосексуалността. Това е същият механизъм, с който преди шейсетина години евреите бяха обявени, от един добре известен ни идеологически апарат, за по-„низша“ раса, като в полза на това твърдение се привеждаха дори антропологически доказателства.

  Педофилията, зоофилията и т.н. не представляват сексуални ориентации, т.е. те нямат сами по себе си отношение към пола на сексуалния обект. Те са на едно „второ ниво“ и са явления от съвсем друг характер. Така например имаме както хетеросексуални, така и хомосексуални педофили; както хетеросексуални, така и хомосексуални зоофили; и т.н.

  Какво различава сексуалните ориентации от сексуалните девиации? Принципно пак бих те препратил към четиво, но тъй като ти очевидно отказваш да четеш каквато и да е литература, която не ти изнася, ще ти го сдъвча и изплюя (защото вече съм писал по въпроса и знам как става copy/paste-а)…

  За да бъде едно полово поведение „нормално”, без да пренебрегваме относителната разтегливост на това понятие, то трябва да отговаря на следните базисни условия:

  1. Нормален е половият контакт, в който партньорите участват доброволно
  2. Нормален е половият контакт, в който всички участници са полово зрели
  3. Нормален е половият контакт, в който участниците съзнават ясно смисълът от действията си и могат да изразят еднозначно и достатъчно разбираемо (вербално или не) отношението и съгласието си за участие в акта
  4. Нормален е половият контакт, в който не е накърнено трайно физическото и емоционално здраве и цялост или пък живота на който и да е от участниците
  5. Нормален е половият контакт, в който обектът на сексуален интерес е адекватен, т.е. е способен да откликне на физически контакт

  Както се вижда хетеросексуалността, хомосексуалността и бисексуалността напълно удовлетворяват всички тези условия. В този смисъл те се родеят по тоя показател. Ако едно от тях е нормално, следователно всички те са, поне докато не бъде посочен ясен аргумент, който трайно да ги отличава.

  Както пише в едно свое становище Американската психиатрична асоциация, хомосексуалността „сама по себе си не е предпоставка за никакво разстройство на преценката, стабилността, издържливостта или на общите социални или професионални способности“.

  Къде виждаш девиацията ти? И ако ти я виждаш, а други не, кой е правият?

  Боя се, че в твоята глава понятието девиация се ползва със статута на някакъв обективен факт, величина или пък добре изучено явление. Само че, ако скокнеш от твоите природни науки в социалните, ще разбереш защо никак не е така… :)

 • 15. whatever  |  25 март, 2009 в 12:10 am

  Уви, психологията не е точна наука и категоричо съгласие в разбиранията за нормалност/ненормалност няма да бъде постигнато. Към обективността на становищата, на които така много се уповаваш изпитвам силно недоверие, най-малкото поради факта, че са плод на време и място в които е подсъдно да наречеш негъра негър, а в същото време не си длъжен да наричаш белите „евро-американци“ (да му мислят тези които са изучавали „чичо томовата колиба“ в соц-лагера и е така, някак си, без да искат и без лоши чувства използват думичката с „н“). Да, за „политическата коректност“ става дума. Същата политическа коректност, според която хора като мен са хомофоби и фашисти, само защото намират претенциите на гейовете за прекалени. Политическа коректност, която се опитва да вмени у хората чувство за вина за това, че са бели, хетеросексуални и с консервативни възгледи.
  Нека припомня, че толерантността е двупосочна улица. Ако моите консервативни нагласи не ми пречат, например, да харесвам музиката на Фреди Меркюри и да аплодирам представленията на Мариус куркински, защо за гейовете е толкова трудно да се примирят, че не са чак дотам „нормални“ и не се съгласяват на едно по-дискретно и ненатрапващо се присъствие в хетеросексуалното общество?
  Последният въпрос приеми по-скоро като тема за размисъл, отколкото като очакване на отговор, защото не е трудно да си представя как би изглеждал той.

 • 16. Дарина  |  25 март, 2009 в 12:45 am

  До whatever: аз съм хетеросексуална и на мене моите хомосексуални приятели не ми изглеждат „ненормални“ (а бисексуалните наполовина ли са нормални или какво?). Какво значи „хетеросексуалното общество“, да не би да има отделни общества за нас и за тях, или те са някъде извън обществото?

  От нещата, с които се занимвам, лингвистиката не е точна наука, а ботаниката съвсем няма нищо общо с темата тук. Какво следва от това?

  Мисля, че вие двамата никога няма да се разберете, защото възприемате света по различен начин.

 • 17. Stalik  |  25 март, 2009 в 3:52 am

  Скъпи whatever, аз не виждам „прекалени претенции“. Кое е прекаленото в РАВНИТЕ социални права?

  Идеята ти, че равноправието е прекалена претенция, и че има социални групи, които могат да бъдат лишавани от права без рационално основание за това, е на свой ред една социална девиация. Това е зачатък на една престъпна, антихуманна идеология, която може (и историята го доказа на практика) да оправдае престъпни действия!

  Не може да има права, дето да са само за някои и не можеш да отказваш тези права на базата на лъжи (каквито са произвеждани, както видяхме при твоя случай, от предразсъдъците).

  Колкото до политическата коректност и обективността на научните становища – това вече е просто нелепо! Прекрачваш всякаква граница на здравия разум и на интелигентната дискусия, което прави продължаването на последната безпредметно.

 • 18. whatever  |  25 март, 2009 в 12:17 pm

  Дарина, ясно ми е, че няма да се разберем с него. Ама е на – като видя поредния про-гей постинг в блогосферата на „Дневник“ и немога да се сдържа :)
  Обществото днес е доминиращо хетеросексуално и в общ интерес е да си остане такова. Хомосексуалните имат своето място в него и подобни дискусии надявам се помагат да установим какво точно е то. Бисексуалните мъже не само че не са наполовина „нормални“, ами са доста по-ненормални от хомосексуалните според мен. Ако на вторите можем да съчувстваме че са родени така, и че са женска душа в мъжко тяло, то какво да кажем за първите?
  Изкушавам се да продължа дискусията за „правата“ и равенството им, но май е по-добре да отворя собствен политически некоректен блог за целта ;)

 • 19. Дарина  |  25 март, 2009 в 4:39 pm

  Аз мисля, че е нелепо да се делим на хетеросексуални и хомосексуални и после да правим опити за общуване между двете групи като разумни същества от различни планети (и да се надяваме, че наистина сме разумни).

  whatever, един от най-добрите ми приятели е хомосексуален МЪЖ и изобщо не е „женска душа в мъжко тяло“. И аз го обичам и го уважавам такъв, какъвто е. И партньорът му също си е мъж в мъжко тяло. И аз не виждам нищо страшно във връзката им и дори им се радвам. Не се смятам за по-висше същество от тях и нямам амбиции да доминирам над никого. И да, напълно съм сигурна, че съм хетеросексуална и това не подлежи на промяна по никакъв начин.

  И никой не ти пречи да си направиш собствен блог. :)

 • 20. bobo  |  26 март, 2009 в 2:09 am

  Така е, whatever, все повече про-гей неща ще виждаш и ще чуваш, затова по-добре свикни. Вероятно си поредният анално репресиран хетераст, който усеща дискомфорт всеки път, когато види думичката гей.
  Иначе си в голям мисловен запек, то си личи. Интересно що си мислиш, че сме мацки в мъжки тела. Ми не е така. Верно има кралици, но има и женствени хетераси, тъй че това никак не е общ признак на всички MSM. Не ни съжалявай, по-скоро се вземи в ръце и задоволи липсващите си потребности – на всеки хомофобец нещо не му е съвсем у ред. А това, че си докторант е само още едно доказателство, че човек може да е супер ограничен и емоционално инвалидизиран без значение колко титли е натрупал. Аз също ще ставам докторант, ако ще се хвалим просто ей така. И смятам да извървя пътя си по моите правила, без да се съобразявам с мнението на елементи като теб, които си мислят, че им е вменена някаква „правилност“ и „читавост“, а всъщност са поредните жалки и дребни човечета, чиято ограниченост им пречи да погледнат далече напред и цял живот се мотаят в кал и предразсъдъци. Ти си човек на миналото, приеми го. А разделението хетеро-хомосексуално общество съществува само в главите на хомофобите, които слава богу са преимуществено поколението, което сега бива прибирано на оня свят (е, и скиновете и ултрасите, но те не попадат в категорията „човеци“). А това, че си млада и непрогресивна консерва си остава твой проблем – и ще се женим помежду си, и ще осиновяваме или ще имаме собствени деца. Преживей го:)

 • 21. whatever  |  26 март, 2009 в 11:50 am

  Айде, и разпенени злобни педерасти се появиха на сцената :D Това с жените в мъжко тяло си е чисто ваше оправдание бе ъъъ… госпожине, не съм го измислил аз. Опитах се само да бъда малко от малко политически коректен, а то гледай какво се получи. Значи сте си мъже, но обичате да се ебете в гъзовете? Окей. Съвършено нормално, как не съм се сетил досега! Ако може само малко така да не ме обсипваш с епитети, които, струва ми се, са доста по-уместни за самия теб. Явно намираш „ограниченост“ за мръсна дума, което ми напомня за вчерашната статия на Димитри Иванов в „Сега“, и по-специално една ключова фраза в нея: „Нямаш ли автоцензура, ти си освободен от задръжки като автомобил без спирачки.“ Цялата тук (доста по-стойностна от негритянката-комедиант): http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=3499&sectionid=5&id=0001101

  Та, в този смисъл, струва ми се, че пъстроцветният автомобил на педерастите е напълно лишен от спирачки и това не само, че не тревожи пасажерите в него, ами и ги кара да цвилят радостно колко добре се е засилил.

 • 22. bobo  |  26 март, 2009 в 12:25 pm

  Викаш педерасите се таковат в г**а:))) Но нека не забравяме и другата, по-голяма група педераси, които не се таковат там, но душата им е анално отверстие – група, към която ти очевадно принадлежиш.
  За някакъв високоскоростен цветен автомобил говориш –
  Welcome on board.
  И не забравяй – каквото повикало, такова се обадило.
  В твоите постове няма и следа от „политическа коректност“.
  А това до колко нещо е нормално, не се решава от теб.
  http://www.librev.com/index.php?option=com_content&task=view&id=505&Itemid=26

 • 23. Дарина  |  26 март, 2009 в 3:18 pm

  Хайде, започна се! Господа, тук сме на чужда територия, нека да се държим прилично.

  whatever, аз изпитвам към човека, който пише този блог, не просто „толерантност“ а УВАЖЕНИЕ.
  А ти откъде знаеш кой как точно прави секс, между другото? Само до един вариант ли ти достига въображението? *бурен смях* Няма значение, не мисля, че е редно да обсъждаме сексуалния живот на хората (действителен или въображаем) по чуждите блогове.

  Бобо, забелязвам, че ти е писнало да се разправяш с хора, които не те уважават, но моля те, давай и ти по-кротко с езика, който използваш, защото всички сме „на гости“ тук. :)

 • 24. bobo  |  26 март, 2009 в 4:49 pm

  Дарина, права си, че прекалих с обидния тон и съзнавам, че постовете ми тук са в разрез с концепцията на блога, но когато срещна подобни господа, възпитанието ми отстъпва на емоциите :)
  Аз също изпитвам респект към този блог и към начина на словотворстване на автора, затова ако Сталик прецени, нека премахне коментарите, въобще няма да се обидя. Наистина ми е писнало от подобни „разбиращи“ многознайковци, които не само отричат мен самия (това ще го преживея), а цяла огромна група хора. Ти виждаш що за разсъждения имат и колко са убедени в правотата си – и при муша, и при енея. Населението страшно се е фашизирало и май ще излезе вярно, че последната битка на човечеството отново ще е срещу фашизма.
  Както и да е, считам дискусията за приключена.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Статии

Психология и биология на хомосексуалността


Хомосексуалност от „Енциклопедия по психология” на Oxford University Press
Въпроси и отговори за сексуалната ориентация и хомосексуалността
Въпроси и отговори за трансполовостта и половата идентичност
20 мита за хомосексуалността, гейовете и лесбийките
Психоанализа и хомосексуалност в постмодерното хилядолетие
Демаскиране на деликатния хетеросексизъм: микроагресиите и микролегитимациите в ежедневието
Когато някой те нарече „педал”: как да се справяме с микрообидите
Каква е сексуалната ми ориентация или защо оргазмът няма последната дума
Хетеросексуалните мъже, които правят секс с мъже
Хомосексуалността: парадокс на еволюцията
Хомосексуалност и педофилия: кратка бележка

Етика и право на ЛГБТ


Хомосексуалност и морал
Свобода и морализъм

Социална роля, права и социокултурна интеграция на хомосексуалността


Няколко въпроса за гей-лесбийското движение
Парадирането с хомосексуалността
Някои често срещани анти-гей тези
Как се става мъжкар или културата на омразата към педалите в психологията на българския мъж
Интимни връзки между мъжете
17 май - Международен ден срещу хомофобията

Разкриване (Coming out)

Вън от дрешника, открит на улицата

ЛГБТ семейство и родители


Въпроси и отговори за еднополовите бракове
Какво е бракът?
10 причини гей браковете да не бъдат разрешени
Въпроси и отговори за отглеждането на деца от гей мъже и лесбийки
Развитието на децата с хомосексуални родители в сравнение с това на децата в хетеросексуални семейства
Децата на родителите лесбийки и гей мъже
Работа с родители на хомосексуални

ЛГБТ история и антропология


ЛГБТ антропология
ЛГБТ етнография
Еднополовата сексуалност в Древна Месопотамия

Хомофобия


Хомофобия: анализ на един „допустим” предразсъдък
Психология на сексуалния предразсъдък

ХИВ/СПИН


Въпроси и отговори за ХИВ/СПИН

Други


За изневярата и секса

• Официални становищаАрхиви

март 2009
П В С Ч П С Н
« Февр   Апр »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

My Pocket

Bookmark and Share
Firefox 2
Firefox 2
Firefox 2
 
Creative Commons License
Публикуваното в този блог ползва условията на Криейтив Комънс лиценз. Tyxo.bg counter free hit counters

Посетителите ми