Европа не толерира „азиатските” ценности

24 юни, 2009 at 12:58 am 8 Коментари

Гей любов

Венцислав Жеков

Студенти от Богословския факултет на Софийски университет „Св. Кл. Охридски” проведоха литийно шествие в знак на протест срещу обявения за 27 юни гей парад в София. Организаторите искаха парадът да бъде забранен, тъй като българското общество не желае да приеме за нормални хомосексуалните отношения, както и всяка друга форма на извратеност. Организаторите на анти-гей-шествието твърдят още, че гей-парадът не е безобидно шоу, а е „опит да се отвоюва територия и да се заличи границата между нормално и ненормално. Още по-лошо — ненормалното да се покаже като по-стойностно от нормалното“. Тук обаче възникват някои въпроси, които буквално се натрапват в съзнанието, защото са актуални, защото са оставени без отговор, защото са меко казано странни, още в зародиша на задаването си.

Студентският съвет при Богословския факултет на СУ се изказва от името на обществото, но кой им е дал това право? Трябва ли да считаме, че именно този съвет е представителна извадка на българското общество към момента и е оторизиран да се произнася от негово име? Дават се квалификации от рода на “нормални” и “извратеност”, но това са дидактически категории, които внушават определена позиция. В същото време Световната здравна организация /СЗО/ не борави с подобни квалификации, още повече, че хомосексуализмът сам по себе си отдавна вече не присъства в списъка на заболяванията, според същата тази, подчертавам, СВЕТОВНА организация.

Студентите-богослови твърдят, че те не са против правото на самоопределение на всеки, но не смятат, че е полезно и здравословно за обществото афиширането, особено наглото парадиране с обратните сексуални наклонности. Тук отново възниква въпрос. Ако под афиширане се разбира мирното движение по улиците, значи ли това, че на хомосексуалните трябва да им се забрани да се движат по улицата изобщо…? Има и още нещо. Студентският съвет при БФ дава квалификация на сексуалните наклонности, като “обратни”. Какъв е обаче критерият? Ако вземем една тръба с два еднакви края, кое й е началото и кое й е краят…? Ако си отговорим на този въпрос, тогава можем да дадем и квалификацията “обратен”, за да имаме стандартизиран еталон.

На въпрос относно планирания парад на хомосексуалните, Русенският митрополит Неофит заяви, че „не може да се демонстрира непристойно поведение“. В същото време обаче четем за “манастирски оргии”, четем също за благосклонната немара по отношение на “мирното съвместно и при това интимно съществуване” на един висш църковен служител в самата сграда на Софийската света митрополия, буквално под носа на Негово светейшество българският патриарх и софийски митрополит Максим. Именно поради това се питаме, това пристойно поведение ли е, защото хомосексуалните могат да кажат, че вземат пример от тези духовни водачи, какъвто е и въпросният висш църковен служител?!

Подкрепата си за анти-гей-шествието са оказали и православни християни, духовници и братствата на столичните православни храмове, уточниха от инициативния комитет, организирал протеста. Това не е ли католицизъм, защото православието не предвижда насилствени действия, срещу когото и да било, при каквито и да е обстоятелства и с каквито и да било средства, а именно католиците организираха кръстоносните походи…! Какво е това шествие, ако не именно кръстоносен, по КАТОЛИЧЕСКИ, поход срещу една част от обществото ни, която по никакъв начин не нарушава законите на държавата…?!

На организираното анти-гей-шествие на православни християни, което трябваше да се проведе в знак на протест срещу обявения за 27 юни гей-парад, бяха издигнати крайно десни лозунги, призоваващи за изселването на хомосексуалистите от България. Лозунгите бяха изписани с църковен шрифт /!!!/ и носени от студенти в Богословския факултет. Крайно десните, разбирай фашизоидни лозунги, защото това означава крайно десни, не са припознати като идеологически инструментариум от православната ни църква, защото тя не е фашистка институция, или бъркам…?!

Активистите от Българската национална гвардия на Боян Расате също са се присъединили към събитието. Това обаче буди меко казано притеснение, защото националистите на г-н Расате са именно крайно десни и не са студенти от Богословския факултет. Тогава защо са били приети на това шествие от бъдещите свещеници и означава ли това, че фашизирани елементи също могат да стават свещеници, след като вече участват активно в живота на студентите-богослови?

Поради уважението, с което се ползва Богословският факултет на СУ, от амвоните на много столични храмове беше прочетена обява за организираното литийно анти-гей-шествие. Този факт сам по себе си представлява опасен прецедент. Литийното шествие, разбирай с икони, е по повод мероприятие на мирни граждани, при това не анти-православни…! Храмовете ни не са низови партийни организации на Българската национална гвардия на Боян Расате. Тогава защо същите тези храмове и свещениците ни в тях се ангажират с популяризиране на това начинание, което първо не е свързано с непосредствения живот и дейност на църквата и второ, то на практика се явява идеологически ангажимент към една неправителствена организация, която обективно не се ползва с подкрепата на държавата? Ако утре един от тези млади хора от БФ стане свещеник и един хомосексуалист отиде при него, за да се изповяда, че е гей, да очаква ли той да бъде пребит, или убит, само защото е гей…..и ако това стане, а то ще стане, оправдано ли е това от православната ни църква и вяра….?!

Един бъдещ богослов заяви пред един православен сайт следното: “Позицията на Православната църква е категорична — грешниците трябва да осъзнаят греха си и да бъдат пратени на лечение в специализирани заведения. Хомосексуалистите, които не осъзнаят, че са грешници, трябва да бъдат изселени от България, защото единственият начин да опазим своите деца е те да не общуват с грешници!”. Тук отново се натрапват въпроси. Ако изгонят хомосексуалистите, не са ли грешници и тези, които прелюбодействат, убийците, крадците, изнасилвачите, престъпниците въобще, които ще останат…? Ако не са, толкова по-зле за студентите, които не правят съществена разлика, но ако са, тогава, като изгонят хомосексуалистите, децата на останалите ще общуват с наркомани, изнасилвачи и престъпници въобще. Това правилен педагогически подход ли е и дали изгонването на хомосексуалистите от страната ще разреши проблемите с корупцията например, за които непрекъснато ни критикуват от Европа?

Както се казва обаче, излагаме се и пред чужденците. Стив Уилямс, посланик на Великобритания в България, понесе критики заради изразената си подкрепа към предстоящия гей-парад в София, писа британският вестник “The Telegraph”.

„Отбелязването на различието няма за цел да подчертае някакъв определен начин на живот. Смисълът му е да толерира уважение за фундаментални човешки права. Става въпрос за най-съществените европейски демократични ценности“, гласи съобщението на Уилямс към организаторите на парада. Според един от основните организатори на събитието-Благовест Асенов, шествието обаче е против нежеланите псевдоценности, налагани отвън, и в защита на морала, като то не цели задължително отмяната на гей-шествието. Тук отново възникват въпроси. Пак ли отвън са ни виновни?! Американците ли пак са виновни, или немците, може би са виновни ЕС и НАТО, или е виновен световният империализъм…?!

Организаторите на анти-гей-шествието наричат гей-парада “гнусно сборище”. Богословите са убедени, че хомосексуализмът е грях, а публичното демонстриране на сексуалните наклонности е дори престъпление. Трябва обаче да се запитаме, как така в демократична Европа хората не наричат гей-парадите си “гнусни сборища” и не считат, че хомосексуализмът е престъпление, пък обществата им не са станали сатанински, нито пък са на по-ниско интелекткуално ниво от нашето общество. Ако при нас просвещението е настъпило в последните 15-20 години, то в тези общества просвещението има вековни традиции. Да, става дума за просвещението като развитие и надграждане на обществения интелект. Сегрегацията, нетърпимостта, крайният национализъм и неофашизъм не са познати на тези общества в такава степен, както са познати у нас, оказва се. Да, и там имаше Йорг Хайдер, но нека си спомним, какво беше отношението на тамошното общество към него!

За да бъдем коректни, трябва да посочим, че именно преподавател от БФ потвърди, че участниците и издигналите крайно десни лозунги на това шествие са студенти от БФ. В същото време сегрегацията е чужда на православния дух и мироглед, но според същия преподавател, “разликата между грях и грешник се изучава по Пастирско богословие, предмет от четвърти курс. Ако стигнат до четвърти курс – ще научат, не се безпокойте!”, успокоява ни педагогът. Е, трябва ли да чакаме студентите да стигнат четвърти курс в Богословския факултет, за да не се превърнат в екстремисти? Все пак, до четвърти курс, първокурсниците имат две години, през които те, според преподавателя им, не правят разлика между грях и грешник и очевидно възприемат сегрегацията като нещо православно!

Студентските съвети представляват автономни структури по силата на Закона за висшето образование. БФ може да приеме декларация за разграничаване от действията на студентския си съвет, но не го прави, което означава, че го подкрепя. Значи ли това, че БФ и ръководството на СУ “Св. Кл. Охридски” подстрекават обществото към екстремистки изстъпления?!

И накрая, нека да попитаме, къде бяга богословите, студенти, преподаватели, свещеници, архимандрити, епископи, митрополити и Негово светейшество патриарх Максим, когато се организираха многохилядни митинги на площад “Батенберг” на “християнския чудотворец” Питър Янг, който “лекуваше” сакати и “проглеждаха” слепи? Къде бяха същите, когато се провеждаха и се провеждат сбирките на Шри Матажи Нирмала Деви, която лепеше червени точки по челата ни, за изцеление, къде бяха, когато се провеждаха шествията на активистите от обществото “Кришна съзнание”, които съдействаха за попълване на празните легла в психиатриите, къде бяха, когато Муун призоваваше към масови самоубийства за спасение на душите…? “На риба” ли бяха тогава….!? Това анти-гей-шествие подмяна на ценности ли е, или е закъснял балкански ренесанс, или може би е протуберанс на една гузна съвест…!?

Този материал на krasivi.bg се публикува с разрешението на автора, без редакции.

Entry filed under: Куиър. Tags: , , , , , , , , , , , .

Станимир Панайотов vs. Анула Христова в „Тази сутрин” по Би Ти Ви Програма на „София Rainbow Friendship” 2009, 27 юни, София

8 Коментари Add your own

 • 1. Ангел  |  24 юни, 2009 в 3:05 am

  Европа не само толерира възможно най-азиатската ценност – исляма, но и прави всичко възможно да му съдейства като подтиска и най-малките забележки, като наказва всяко споменаване на истината за исляма, като грубо нарушава основни западни ценности и принципи като свобода на словото, щом трябва да угоди на рязаните… Така че, твърдението „Европа не толерира „азиатските” ценности“ не отговаря на истината. Европа нарушава собствените си ценности и подтиска собствените си граждани, за да помага на азиатска ценност номер 1 – исляма.

 • 2. t  |  24 юни, 2009 в 3:34 am

  @Ангел: Много на място казано
  Не бих подкрепил религоиозното шествие, но оше по-малко одобрявам педалското такова!

 • 3. t  |  24 юни, 2009 в 3:49 am

  По темата: http://templar.blog.bg/politika/2009/06/23/tolerantnost-kym-zloto.352776

 • 4. longanlon  |  24 юни, 2009 в 9:01 am

  гледах им „ществието“ по телевизията – трийсетина човека, половината от тях брадати ненормалници. кво си се притеснил толкоз :)

 • 5. Musha Busha  |  24 юни, 2009 в 11:12 am

  Интересно. На леталното шествие попове нямаше. Сигурно си били ангажирани с изготвяне на становище по последния (но не първи!) педофилски скандал в БПЦ. Или са събирали лепта да платят за глобата от иска на алтернативния синод. Аз наистина очаквах до иконите със светците, някой да носи и транспарант със задраскан Хари Потър или поне Дъмбълдор, нали той е гей-ЯТ във филма.

  В деня на Вси Светии нито един Светия не даде интервю. Сигурно са били шашардисани да видят толкова бръснати мъже и са прелиствали свещените книги в търсене на най-суровото наказание за това.

 • 6. авторът на материала  |  24 юни, 2009 в 12:26 pm

  Да приемам критиката, че на практика Европа приема азиатските ценности, но с това заглавие търсех контаминация, противоречие….е, явно съм го постигнал…благодаря за коментарите!

 • 7. Юрий  |  24 юни, 2009 в 5:59 pm

  А-аа, не съм съгласен.
  Изцяло подкрепям гей-парада. Без колебание.

  Но не закачайте „Кришна съзнание“.
  Щото това е много къса памет.
  Помня как преди 14 години ги изгониха от Филиповци поради протестите на „нормалните граждани“.
  Същите тези, които искат да избият циганите, да превъзпитат гейовете и да изгонят „сектите“.
  Мерси, без мен!

 • 8. Дарина  |  25 юни, 2009 в 1:01 am

  До t: прочетох онзи материал, но нещо не успях да оставя коментар на онзи блог. Иска ми се да попитам автора какво разбира под „улично-демонстрираната содомия“? Да не би да иска да каже, че някой е тръгнал да прави секс на улицата? Нещо не го разбрах.

  Ако сте против демонстрации на сексуалност, и ако под сексуалност разбирате сексуална ориентация, тогава предложете да се забрани на хетеросексуалните да правят сватби, да носят венчални халки, да се държат за ръце по улиците и да носят снимки на съпрузите си на работните си места, и изобщо да говорят за тези съпрузи, защото всичко това е демонстрация на хетеросексуалност. Освен това що за сексуална ориентация е „обратната“? Това понятие май го няма в научната литература.

  Аз самата съм хетеросексуална, но някои от приятелите ми не са. Е, и?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Статии

Психология и биология на хомосексуалността


Хомосексуалност от „Енциклопедия по психология” на Oxford University Press
Въпроси и отговори за сексуалната ориентация и хомосексуалността
Въпроси и отговори за трансполовостта и половата идентичност
20 мита за хомосексуалността, гейовете и лесбийките
Психоанализа и хомосексуалност в постмодерното хилядолетие
Демаскиране на деликатния хетеросексизъм: микроагресиите и микролегитимациите в ежедневието
Когато някой те нарече „педал”: как да се справяме с микрообидите
Каква е сексуалната ми ориентация или защо оргазмът няма последната дума
Хетеросексуалните мъже, които правят секс с мъже
Хомосексуалността: парадокс на еволюцията
Хомосексуалност и педофилия: кратка бележка

Етика и право на ЛГБТ


Хомосексуалност и морал
Свобода и морализъм

Социална роля, права и социокултурна интеграция на хомосексуалността


Няколко въпроса за гей-лесбийското движение
Парадирането с хомосексуалността
Някои често срещани анти-гей тези
Как се става мъжкар или културата на омразата към педалите в психологията на българския мъж
Интимни връзки между мъжете
17 май - Международен ден срещу хомофобията

Разкриване (Coming out)

Вън от дрешника, открит на улицата

ЛГБТ семейство и родители


Въпроси и отговори за еднополовите бракове
Какво е бракът?
10 причини гей браковете да не бъдат разрешени
Въпроси и отговори за отглеждането на деца от гей мъже и лесбийки
Развитието на децата с хомосексуални родители в сравнение с това на децата в хетеросексуални семейства
Децата на родителите лесбийки и гей мъже
Работа с родители на хомосексуални

ЛГБТ история и антропология


ЛГБТ антропология
ЛГБТ етнография
Еднополовата сексуалност в Древна Месопотамия

Хомофобия


Хомофобия: анализ на един „допустим” предразсъдък
Психология на сексуалния предразсъдък

ХИВ/СПИН


Въпроси и отговори за ХИВ/СПИН

Други


За изневярата и секса

• Официални становищаАрхиви

юни 2009
П В С Ч П С Н
« Май   Юли »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

My Pocket

Bookmark and Share
Firefox 2
Firefox 2
Firefox 2
 
Creative Commons License
Публикуваното в този блог ползва условията на Криейтив Комънс лиценз. Tyxo.bg counter free hit counters

Посетителите ми