Йежи Бузек е новият председател на ЕП

14 юли, 2009 at 3:54 pm 23 коментара

Евродепутатите избраха днес бившия полски премиер Йежи Бузек за председател на новия Европейски парламент (ЕП), предаде агенция Ройтерс. Бузек спечели подкрепата на парламентаристите в рамките на първото пленарно заседание на ЕП, което се провежда от 14 до 16 юли. Полякът е член най-голямата политическа група в ЕП — тази на Европейската народна партия (ЕНП).

Йежи Бузек е първият политик от бившите социалистически републики, застанал начело на европейска институция. 69-годишният доктор на техническите науки и политик е полски министър-председател от 1997 г. до 2001 г., член на независимия профсъюз „Солидарност”, извел Полша от ерата на комунизма през 1989 г.

Биографията на Бузек е изпъстрена с „близки срещи” с хомофобията.

Гласувай

Само месец след встъпването му в длъжност като премиер на Полша през октомври 1997 г. министърът на образованието в страната, Мирослав Хандке, отказа въвеждането на учебен предмет „сексуално образование” в училищата. Хандке заяви, че учениците „могат да открият информация за секса в Библията” и се обяви против обучението за ХИВ/СПИН и „други сексуални патологии”.

Главният училищен инспектор по онова време, Тереза Крол, открито заяви, че „хомосексуалността е болест и девиация”. Въпреки международния протест срещу изказването й, премиерът Бузек отказа да я освободи от поста й. Министерство на образованието назначава редица служители с открито хомофобски възгледи.

През май 1998 г. €32 млн. по програмата ФАР предвидени за Полша са спрени, тъй като Ризар Чарнецки, президент на комисията по евроинтеграция, отказа да използва парите за кампании в отговор на СПИН.

Два месеца по-късно бившият здравен министър от кабинета на Ян Биелецки, Казимйерц Капера, се върна в правителството. През 1981 г. той заявява: „СПИН е наказание за гейовете и идва от Господа.”

Въпреки, че след това изказване е уволнен, Бузек го назначава като координатор на програмите за семейна политика. Едно от първите начинания на Капера е да напише хомофобен доклад, алармиращ за „рекламиране на хомосексуалността” сред полския народ.

В доклада си Капера съветва правителството да забрани говоренето за гей мъжете и лесбийките в медиите, в това число и телевизията. Към това той добавя препоръката на гей хората да бъде забранено да работят в обществената телевизия. Премиерът Бузек приема този доклад.

През есента на 1998 г. бившият председател на полския парламент, социологът Миколай Козакйевич, пише статия в седмичникът „Политика”, в която алармира, че членове на правителството на Бузек работят против човешките права, особено Капера и Хандке.

През 1999 г. Комисията по човешки права на Обединените нации започва разследване в Полша. Оглавяващият полското МВнР, днес говорител на полския сенат, Богдан Борусевич, уверява в комисията в Женева, че Полша не е против ЛГБТ хората. След това негово изказване Полският хелзинкски комитет изпраща доклад до ООН, съобщаващ за ограниченията и враждебната реч, която множество полски политици упражняват срещу сексуалните малцинства.

На конференция на ООН по правата на жените в Ню Йорк година по-късно министър Йержи Крипивницки отказва да подпише обобщителна декларация, тъй като определението за „сексуална ориентация” в нея е толкова широко, че може да означава и педофилия. Полша отказва да подкрепи декларацията за правата на жените, наред с Алжир, Иран, Либия, Пакистан, Судан и Ватикана.

През декември 2000 г. полският министър на образованието е съорганизатор на научна конференция в Познан под наслов „Младежта и любовта”. Тема на конференцията са сексуалността и отговорът на ХИВ/СПИН епидемията. По време на конференцията Ячек Пуликовски заявява, че „хомосексуалността е болест и трябва да лекуваме гей мъжете и лесбийките, тъй като това е възможно”.

През пролетта на 2001 г. холандският депутат Йоке Швибел публикува доклад за дискриминацията над ЛГБТ хората, подготвен от Международното сдружение на гей мъжете, лесбийките, бисексуалните и трансполовите хора — ИЛГА. В доклада се съобщава за множеството случаи на враждебна реч от страна на полски политици срещу гей хората, както и лъженаучни конференции.

Според докладът нивото на хомофобията в страната е наравно с това в Румъния. На полското правителство е дадена възможност да отговори на доклада, но премиерът Йежи Бузек отказва да коментира.

През август 2001 г. комисарят по европрисъединяването Гюнтер Ферхойген изпрати отворено писмо до страните-кандидатки са членки на Европейския съюз. В текста на писмото си той предупреди страните, че ЕС ще окаже натиск върху тях в полза уважаване на човешките права, особено що се отнася до ЛГБТ малцинствата. Писмото бе получено от Латвия, Естония, Полша и Словения, но бе оттеглено след протест от правителствата на страните.

Бузек бе избран за пръв път в Европейския парламент през 2004 г., почти три години след като загуби премиерския си пост на изборите през 2001 г. По време на едно от последните гласувания в последния парламент той гласува против Европейската антидискриминационна директива.

Бузек е категорично против правото на еднополови двойки да осиновяват деца.

Функциите на председателя на Европарламента

Председателят ръководи цялостната дейност на Парламента и на неговите органи. Неговият мандат е 2.5 години. Той открива, прекъсва и закрива заседанията, а също така се произнася по допустимостта на изменения и по въпроси, отправени към Съвета и Комисията.

Председателят следи за спазването на правилника за работа на Европарламента — той дава думата, закрива разискванията, поставя въпросите на гласуване и обявява резултатите от гласуването, както и разпределя на парламентарните комисии всички съобщения от тяхната компетентност.

В международните отношения, на официални церемонии, както и в административни, съдебни и финансови дела, Парламентът се представлява от председателя, който може да делегира тези свои правомощия на някои от заместник-председателите.

Ако председателят отсъства или не е в състояние да изпълнява функциите си, той се замества от един от заместник-председателите.

Източник: UKGayNews.org.uk & Dnevnik.bg | Гласувай

Entry filed under: ЛГБТК новини. Tags: , , , , , , , , .

Два похвални материала за шествието Rainbow Friendship 2009 Хюман Райтс Уоч: Литва, не възкресявайте закона за цензурата

23 коментара Add your own

 • 1. a  |  14 юли, 2009 в 4:29 pm

  Браво!!! Това е моя човек. Има светлина в тунела – ще преборим педерастията.

 • 2. kaldata  |  14 юли, 2009 в 5:43 pm

  малко са си я изсмукали от пръстите (или от другаде) тая статия… човека го правите на нищо заради СЛУХОВЕ, че бил хомофоб! ае нема нужда

 • 3. Stalik  |  14 юли, 2009 в 6:13 pm

  Човекът е оглавявал кабинета, който е сторил тези неща. :) Да не говорим, че позицията му спрямо осиновяването от еднополови двойки е публична и документирана. :)

 • 4. a  |  14 юли, 2009 в 6:20 pm

  Ама позицията му за осиновяването му е правилна. Да не би да изкате да ми кажете от този сайт че трябва да се осиновяват деца от педераси?

 • 5. Stalik  |  14 юли, 2009 в 6:24 pm

  @A, няма никакви основания да се отказва на еднополови двойки или самотни нехетеросексуални родители да осиновяват деца. Ако ти имаш някакво такова основание и то почива на някакви уважителни съображения, вярвам, че ще бъдеш така добър да го споделиш с нас.

  Освен това коректното обръщение е не „педераси“, а гей мъже, лесбийки и/или бисексуални. Благодаря за уважението предварително.

 • 6. a  |  14 юли, 2009 в 7:40 pm

  Причините са главно в изграждането не детето като личност. Няма гаранции, че това ненормално семейство няма да увреди психиката на детето. Обществото знае, че ако едно дете ако се отглежда от сама майка или баща то е различно от децата отгледани от нормални семейства. Какво остава ако бъде отгледано от два педераса. С децата не трябва да се правят експерименти. Децата не трябва да стават заложници на объркани мозъци. Аз лично не съм обеден че педерастията е 3тия пол и това е нормално. Аз лично бих гласувал против рекламата, показноста на педерастията. Против осиновяването на децата от такива индивиди. Подкрепям ви в изканията ви да не сте преследвани и обявани извън закона. Убеден съм че редовия педерас няма да го задоволи това положение но кой го пита? Мисля, че САЩ вече твърдо заяви позицията си за осиновяването. Вашето лоби почна да дразни и мисля, че обществото няма да ви позволи да му отхапете ръката.

 • 7. Stalik  |  14 юли, 2009 в 8:13 pm

  @A, боя се, че страдаш от тежка форма на предразсъдъци. Най-напред определянето на тези семейства като „ненормални“ издава това и то е крайно тревожно – нямаш нито основанието, нито авторитета да определяш кое е нормално и кое не. Семейството е съюз на двама любащи партньори. Полът им не следва да е от значение.

  Колкото до влиянието върху децата от страна на такива двойки – близо три десетилетия научен интерес в областта не са констатирали никакви вреди, причинени на децата отглеждани от такива двойки от страна на самите родители. Доказано е, че качеството на семейните взаимоотношения е това, което има решаваща роля върху развитието на детето, а твърденията ти за децата отглеждани от самотни родители нямат отношение към случаите, при които родителите са двама (без оглед на пола).

  В свое официално становище от 2003 г. Американската психиатрична асоциация подчертава:

  „Множество изследвания през последните три десетилетия последователно показаха, че децата отгледани от родители гей мъже или лесбийки показват същото ниво на емоционално, когнитивно, социално и полово функциониране, както децата отгледани от хетеросексуални родители. Те сочат, че оптималното развитие на децата се основава не на половата ориентация на родителите, а на добрата връзка с отдадени на отглеждането и възпитанието възрастни. Изследванията показаха още, че децата, които имат двама родители, без значение от половата ориентация на последните, се развиват по-добре от децата, които имат само един родител.“

  С подобно становище излезе и Американската асоциация по психология. С неговия пространен текст можеш да се запознаеш тук:

  https://stalik.wordpress.com/%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B8/oficialni-stanovishta/seksualna-orientaciia-roditeli-i-deca-stanovishte-na-amerikanskata-asociaciia-po-psihologiia/

  Становище има и Американската асоциация по детска и юношеска педиатрия:

  https://stalik.wordpress.com/%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B8/oficialni-stanovishta/oficialno-stanovishte-za-lgb-roditelstvoto-na-amerikanskata-akademiq-po-detska-i-junosheska-psihiatriq/

  А пространно развита информация по темата има тук:

  https://stalik.wordpress.com/%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B8/decata-na-roditelite-lesbiiki-i-gei-myje/

 • 8. a  |  14 юли, 2009 в 9:15 pm

  Аз съм убеден, че според вас страдам от какво ли не, както и всички които не обичат педерасите. Аз не случайно подчертах „Аз смятам“. Това е мое мнение. Доколкото какво трябва да стане ще определи обществото. Вашето лоби има доказателства за всичко излишно е да си хабиш линковете. Добре че педофилите нямат такова лоби като вашето иначе сега щяхме да четем изледвания които твърдят че това е напълно нормално. Всъщност няма спор че това е нормално но дали е приемливо за обществото е друг въпрос. Има много контра изследвания на всичко което ми линкваш. Ето на твърдението че децата се раждат гейове.

  http://current.com/items/89099881_we-are-not-born-gay-sweedish-twin-study-shows.htm

  но естествено това е хомофобско иследване истинските иследвания са само тези които твърдят обратното. Гей лобито може да си плати за иследване което да докаже да господ е гей и т.н. Всеки си има глава на раменете и може да прецени кое е допустимо за него и кое не. За сега за щастие здравия разум наделява и масата хора ви смятат за сбъркани. Продължавайте с изледванията.

 • 9. Stalik  |  14 юли, 2009 в 10:06 pm

  Скапи @A, общественото мнение може да бъде определящо само дотолкова, доколкото не е основано на предразсъдъци. Законодателството не бива и не може да взема предвид обществени нагласи, които доказано са основани на предразсъдък. В противен случай същността на правото се обезсмисля.

  Изследването, което ми показваш, с нищо не е „контра“ на темата, която обсъждаме. То засяга съвсем друг въпрос, а твърдението, че то доказва, че човек не се ражда със сексуалната си ориентация, е невярно. Може би трябва още един път да прочетеш собствения си линк, чиято тема е ролята на гените при определянето на сексуалната ориентация, а не това дали човек се ражда или не хомосексуален. Дори да не са точно генни, съществуват доста други видове конституционални (т.е. физиологически) предпоставки за формирането и/или проявлението на нехетеросексуална ориентация и/или поведение. И на мен ми се иска нещата да са така прости, както в твоите розови представи, но, уви, не е така.

  Колкото до заключението ти: масата хора някога са вярвали в робството и расовата сегрегация, в това, че жената е по-низша и негодна от мъжа, в това, че Земята е плоска и други подобни. Важното е, че човекът има способността да се развива интелектуално. Някои успяваме, други не…

 • 10. a  |  14 юли, 2009 в 10:43 pm

  Отново хетерофобски изказвания – не ви ли харесваме ние сме интелектуално изостанали. Жалка история.

 • 11. t  |  14 юли, 2009 в 10:49 pm

  по-добре хомофоб отколкото хомофил :D

 • 12. Stalik  |  14 юли, 2009 в 11:17 pm

  Скапи @A, кои сме тези „ние“, които така отчайващо не те харесваме? Наистина ли си лишен от идеята за съществуването на човешки индивидуалности или просто е по-лесно да мислиш за обобщения образ на Другия и другостта, да стереотипизираш и сам да ковеш стереотипи? Защо си анонимен? Колко нехетеросексуални близки и приятели имаш ти? Въобще познаваш ли лично поне един такъв човек? (Питам те дали познаваш, не дали си виждал по телевизията, дали си чел за тях или дали си срещал на улицата!) А повече от един?… В деня, в който можеш да ми отговориш положително, ще можеш и да дойдеш тук и да ми кажеш „Хората, които опознах, са такива, такива и такива“. Дотогава позицията ти ще си остане жалък опит да контролираш живота на другите, да проектираш недоволството си върху тях, да потърсиш извинение в тях, защото така е по-лесно. С това приключвам тази нелепа дискусия.

 • 13. BBB  |  15 юли, 2009 в 3:52 pm

  Първо: поздравления че здравия разум започва да се връща след десетилетия реверанси към обратните. Време е махалото да смени посоката
  Второ: не може да се говори за семейства на обратни по простата причина че според техните думи те не могат да правят секс с лице от противоположния пол. Макар че лично се съмнявам бебето на Аксиния Генчева да се резултат на пъпкуване. В случая много по-удачен термин би било „домакинство“. Семейство място където се раждат, отглеждат и възпитават деца и при положение че обратните са лишени от тази възможност не може да става дума за семейство и оглеждане на деца.

 • 14. BBB  |  15 юли, 2009 в 3:55 pm

  И още нещо: според коментарите под тази статия на вашата приятелка Феминистка N1 на Републиката педерастията е следствие на социалната среда и възпитането което ще рече че отглеждането на деца в такива домакинства е рисково за тяхното психическо формиране като личности
  темата и коментарите: http://www.openlyfeminist.com/2009/05/blog-post.html

 • 15. Stalik  |  15 юли, 2009 в 9:58 pm

  Скъпи @BBB, с риск да ти причиня кошмари, ще ти разкрия една „тайна“, която е тайна толкова, колкото за някои хора е тайна, че Дядо Коледа не съществува.

  ТАЙНАТА: Както семейството, така и бракът, сами по себе си не са по подразбиране натоварени с репродуктивната функция. Говорим не само в теоретичен, но и в културно-исторически план. Така например бракът е разрешен за жени извън фертилната възраст, както и за хетеросексуални двойки, които нямат намерение да имат деца. Хетеросексуалният брак, освен всичко друго вече не е и единствената институция, способна да създава потомство.

  МОЖЕ да се говори за семейства на ЛГБТ хора, по простата причина, че не е нужно да правиш секс с лице от противоположния пол, за да бъдеш семейство с някого. Семейството като понятие не се предопределя от кръвната връзка. Така си мислят само онези, които боравят именно с такова ограничено понятие за семейство. Ето, ти например – вероятно за теб близки, които са членове на семейството ти, са само кръвни роднини.

  Но по света има и хора, които не са имали твоето щастие (не че обратното е нещастие) и например са осиновени или осиновители. Те също са семейство едни с други. Има и хора, които по редица причини загърбват кръвните си роднини, но намират нови семейства в лицето на близки и приятели. Децата, осиновени от двойки с репродуктивни проблеми, също са едно семейство със своите родители. По света има множество култури, които боравят с още по-пъстри и чудати форми на семейството, за които, убеден съм, ти никога не си чувал.

  Гей мъжете и лесбийките също могат да бъдат родители. А „родител“ означава както човек, който отглежда, възпитава и полага грижи за едно дете, така и човек, който е член на семейството, към което принадлежи и това дете. Невъзможно е едно лице да е едновременно полагащ грижи родител и да НЕ Е част от семейството, в което расте това дете (говорим за случаите на активно полагащ грижи родител, не за „дистанционно“ родителство). В този смисъл твърдението ти е логически несъстоятелно, най-малкото. Фактически също, но то това е ясно.

 • 16. oberonbg  |  16 юли, 2009 в 10:24 pm

  Лелеее. Какъв е тоя а? Как подробно ни обяснява в блога колко ненормални и опасни сме били, после се оплаква, че бил наречен/а тесногръд. Не той/тя не не е просто тесногръд, а нахален лицемер. Същото се отнася и до ВВВ.

  Семейството било за разплод. Поредната глупост. Мисля, че е далеч по-опасно едно дете да порасне с такъв лицемерен, тесногръд, и откровено с липса на разум, родител, отколкото с един или повече гей родители.

  Като дете на самотна майка, приемам коментарите за ненормалността на семейството лично.

 • 17. Bruno  |  17 юли, 2009 в 10:12 am

  Казах че смейството има смисъл в духа на оглеждане на деца – поне до възраст когато могат самостоятелно да поемат своя път в живота. Другото може спокойно може да се ввпише в термина „домакинство“ – живеят заедно, имат обща собственост, разходи и тн. И понеже обратните не могат да имат деца да се говори за хомо семейство е меко казано неадекватно. Пине докато не стане ясно как се е появило детето на Аксиния Генчева.
  Разбира се деца могат да се отглежат и от хора които не са в брак – това е техен избор. Важното е какво възпитание ще получат. В ясно хомо домакинство едно дете няма възможност да получи възпитание от женска както и от мъжка гледна точка и тогава се получават отклонения – oberonbg навреме се включи за да даде пример със себе си до какво може да доведе израстването без баща. Разбира се проблеми и неадекватна среда за отглеждане и възпитание има и сред хетеросексуални семейства за което сочи нарастването на психисните отклонения но все я има основната предпоставка – семейство от майка и баща.

  Фокусът трябва да е към децата и такива бяха последните промени в Семейният кодекс, а не да удовлетворяват ексцентричните прищевки на нереализирали се хора.

 • 18. Stalik  |  17 юли, 2009 в 5:18 pm

  @Bruno, считам подходът ти към проблема за доста арогантен, при все факта, че очевидно имаш информационни дефицити по темата.

  Най-напред употребата на „обратни“ свидетелства за това, че отношението ти е пропито с предразсъдъци. От там нататък няма смисъл да се коментира валидността на всичките ти останали съждения.

  Гей мъжете и лесбийките МОГАТ да имат деца. Това, че ти не знаеш как или че не ти изнася да признаеш, е съвсем отделна тема. :) Деца в една еднополова двойка може да има от предишен хетеросексуален брак на единия от партньорите; може да има вследствие на изкуствено осеменяване; може да има вследствие на износване от сурогатна майка; може да има вследствие на осиновяване. Ето ти няколко съвсем реални житейски ситуации, в следствие на които дете може да попадне в семейство с родители от един и същ пол. Това е фактическото положение на нещата и следва законодателството да го отразява адекватно, а не да третира тези деца като деца „втора ръка“. В този смисъл определението ти „ексцентрични прищевки“ (прищЯвки е), както и „нереализирали се хора“ е арогантно и обидно.

  Твърдението ти, че липсата на родители и от двата пола води до негативни последствия за развитието на децата, е лъжа. 30 години научни изследвания не са намери никакви съществени и ощетяващи отклонения при децата, отглеждани в семейства на еднополови родители. Горещо те моля да си направиш труда да изчетеш всички коментари дотук, защото този въпрос вече беше засегнат и аз запознах четящите с официални становища на професионални сдружения на специалисти от областта на медицината, свидетелстващи за това мое твърдение, както и линк към обзорна статия, представяща общата картина на научния опит в областта и изводите, до които е довел той. Номерът на коментара, в който можеш да намериш линковете е 7. Съмнява ме да можеш да ни предоставиш авторитетна научна информация, доказваща недвусмислено противното.

 • 19. antaliaspak  |  28 юли, 2020 в 6:12 pm

  Знакомства челябинск секс знакомства для секса краснодар

 • 20. Faineebaig  |  31 юли, 2020 в 6:10 pm

  Знакомства в ивано франковске https://badoocom.ru/tatarlav-znakomstva-orenburg-vk.html

 • 21. AttetteVon  |  1 август, 2020 в 2:34 am

  Гормоны выделяемые во время секса https://loveplaneti.ru/znakomstva-dlja-ljudej-s-ogranichennymi-vozmozhnostjami.html

 • 22. deceraesons  |  1 август, 2020 в 8:47 am

  Искусство музыкальный портрет https://oplimits.ru/interesnoe/77068-matushka-matronushka-moskovskaja.html

 • 23. Issuesmerb  |  1 август, 2020 в 9:17 am

  Мультики сбачбоб квадратные штаны решебник по рымкевич сборник задач по физике

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Статии

Психология и биология на хомосексуалността


Хомосексуалност от „Енциклопедия по психология” на Oxford University Press
Въпроси и отговори за сексуалната ориентация и хомосексуалността
Въпроси и отговори за трансполовостта и половата идентичност
20 мита за хомосексуалността, гейовете и лесбийките
Психоанализа и хомосексуалност в постмодерното хилядолетие
Демаскиране на деликатния хетеросексизъм: микроагресиите и микролегитимациите в ежедневието
Когато някой те нарече „педал”: как да се справяме с микрообидите
Каква е сексуалната ми ориентация или защо оргазмът няма последната дума
Хетеросексуалните мъже, които правят секс с мъже
Хомосексуалността: парадокс на еволюцията
Хомосексуалност и педофилия: кратка бележка

Етика и право на ЛГБТ


Хомосексуалност и морал
Свобода и морализъм

Социална роля, права и социокултурна интеграция на хомосексуалността


Няколко въпроса за гей-лесбийското движение
Парадирането с хомосексуалността
Някои често срещани анти-гей тези
Как се става мъжкар или културата на омразата към педалите в психологията на българския мъж
Интимни връзки между мъжете
17 май - Международен ден срещу хомофобията

Разкриване (Coming out)

Вън от дрешника, открит на улицата

ЛГБТ семейство и родители


Въпроси и отговори за еднополовите бракове
Какво е бракът?
10 причини гей браковете да не бъдат разрешени
Въпроси и отговори за отглеждането на деца от гей мъже и лесбийки
Развитието на децата с хомосексуални родители в сравнение с това на децата в хетеросексуални семейства
Децата на родителите лесбийки и гей мъже
Работа с родители на хомосексуални

ЛГБТ история и антропология


ЛГБТ антропология
ЛГБТ етнография
Еднополовата сексуалност в Древна Месопотамия

Хомофобия


Хомофобия: анализ на един „допустим” предразсъдък
Психология на сексуалния предразсъдък

ХИВ/СПИН


Въпроси и отговори за ХИВ/СПИН

Други


За изневярата и секса

• Официални становищаАрхиви

юли 2009
П В С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

My Pocket

Bookmark and Share
Firefox 2
Firefox 2
Firefox 2
 
Creative Commons License
Публикуваното в този блог ползва условията на Криейтив Комънс лиценз. Tyxo.bg counter free hit counters

Посетителите ми