Американският сенат може да наложи мораториум на политиката „не питат, не казвай”

14 юли, 2009 at 8:00 pm 20 Коментари

Тази седмица сенаторът демократ Кирстен Гилибранд от Ню Йорк може да внесе предложение за 18-месечен мораториум над американската армейска политика „не питат, не казвай”.

Така на популярен език се нарича армейската политика, въведена от кабинета Клинтън през 1993 г., която позволява на хомосексуалните, които не разкриват сексуалната си ориентация, да служат в армията, и забранява на командващите офицери да питат служещите по темата.

Този компромисен вариант дойде като компенсация за невъзможността на правителството на президента Клинтън да изпълни предизборното си обещание и да разреши на хомосексуалните да служат свободно в американската армия.

Ако сенатор Гилибранд изпълни заканата си, това ще е първият път в който въпросът е поставян директно пред Сената от 1993 г. насам. В предизборната атмосфера на 2008 г. от проучване на ABC News стана ясно, че вероятно голям процент американци подкрепят достъпа до военна служба на открито хомосексуални хора.

В рамките на своята предизборна кампания президентът Барак Обама също се обяви против „не питат, не казвай” и се очаква той да подкрепи и подпише отмяната на тази практика. Миналата година Конгресът проведе и изслушвания във връзка с политиката.

Сенаторът републиканец Патрик Мърфи, който е и бивш военнослужещ в армията на САЩ, също представи този месец проект за отмяна на „не питат, не казвай”.

Едва 25 са страните по света, които разрешават в армиите им да служат открити ЛГБТ хора:

Австралия
Австрия
Белгия
Великобритания
Германия
Дания
Естония
Израел
Ирландия
Испания
Италия
Канада
Литва
Люксембург
Нова Зеландия
Норвегия
Словения
Уругвай
Финландия
Франция
Холандия
Чехия
Швейцария
Швеция
Южна Африка

Източник: 365gay.com | Гласувай

Entry filed under: Разни. Tags: , , , , , , , , , , , , , , .

Хюман Райтс Уоч: Литва, не възкресявайте закона за цензурата Върховният съд на Индия ще преразгледа декриминализирането на хомосексуалността

20 Коментари Add your own

 • 1. t  |  14 юли, 2009 в 11:30 pm

  Наглостта на педалите не знае граници. За чий хуй им е да обявяват какви са? За да могат да се ебат спокойно в строя ли? Или да влизат в армията с едничката цел да си намерят някой да ги изчука? Либералната глупост ще затрие западния свят ако не се намери скоро някой да им налее малко разум.

 • 2. Stalik  |  15 юли, 2009 в 12:36 am

  Скъпи @t, изказването ти е точно толкова… …рационално, колкото и твърденията на московския кмет Лужков, че видите ли, презервативите въобще не пазели от СПИН и нямало смисъл да се ползват. Т.е. говорим за изказване на човек толкова неграмотен по отношение на това, което коментира, че трудно бихме допуснали той да може да каже нещо смислено.

  Защо твърдя това? Причината е проста и ясна: очевидният факт, че ти май никога не си се сблъсквал с необходимостта да прикриваш сексуалната си ориентация. Знаеш ли какво значи това? Случвало ли ти се е? Налагало ли ти се е? Не, разбира се.

  Сексуалната ориентация не се изразява единствено и само в е*ане или изборът на партньора за тази конкретна дейност. За сексуалната ориентация на даден човек можем да разберем от това от какъв пол е партньорът му или потенциалните партньори, с които се среща; от това по хора от какъв пол се заглежда на улицата (нещо, което повечето хетеросексуални мъже правят доста неприкрито, даже демонстративно); и др. под.

  Откритостта на сексуалната ориентация предполага още свободно споделяне на преживяванията в сферата на личния живот, като например това с кого си прекарал уикенда, по кого имаш любовни терзания, кой известен актьор или актриса ти харесва сексуално, дори това кой/я има по-готино дупе от друг/а. Всичко това са проявления на сексуалната ориентация, които хетеросексуалните хора правят ежесекундно и на които едва ли обръщат внимание, просто защото откритостта им е нещо прието.

  Ако обаче ти си гей мъж и си в армията на САЩ (или друга армия, в която е забранено служенето на нехетеросексуални), повярвай ми, едва ли ще можеш да споделиш с другаря си по легло щастието, че си получил картичка от гаджето ти момче. Напротив – вероятно щателно ще я скриеш някъде. Няма да можеш да споделиш с него и защо си в лошо настроение, когато се скарате с любимия човек. Няма да можеш да му отговориш адекватно, ако те попита падаш ли си по (примерно) Анджелина Джоли или поне ще се затрудниш, ако едно постно „не“ не насити любопитството му. И т.н. и т.н. и т.н.

  За съжаление хората, които страдат от предразсъдъци и стереотипи спрямо дадена социална група, рядко успяват да погледнат на нейната проблематика през нейния поглед. Понякога не желаят, често пъти и не могат. За тях (вас) е по-лесно да гледат на нещата рационално, да търсят и фабрикуват стереотипни, заклеймяващи обяснения, които да обслужват и подклаждат още и още собствените им предразсъдъци. Сетне насочват оръжията на тези фантазии срещу жертвите си и с всички възможни средства на демагогията търсят как да ги изтикат, да ги направят невидими, да ги контролират, да ги прекроят по модела на собствения им въображаем свят.

  Е, да, ама интелекта не спира да надвива от откриването на простите сечива през Каменната ера до днес. Зная, че това може би натъжава някои хора, но е неизбежно. :)

 • 3. t  |  15 юли, 2009 в 9:51 am

  О, горките вие! Какво излиза сега, че нормалните хора са ви виновни, че сте ощетени от природата? Че не можете да намерите истинско щастие ако не служите в нечия армия? Чудя се кога ли ще престане вашия хленч и претенции? Може би когато наложите бисексуалността за норма, та да ви е по-лесно да си намирате партньори и да престанете най-после да се чувствате дискриминирани.
  Армия в която се допуснат открити педали не я чака нищо добро, защото скоро ще е армия съставена предимно от педали. Читавите хора ще ги е гнус да са част от нея.

 • 4. a  |  15 юли, 2009 в 10:08 am

  „Сексуалната ориентация не се изразява единствено и само в е*ане “

  Вашата наглост и безочие няма граници. Значи трябва да пуснем педерасите в казармите? По същата логика трябва да се омешат мъже и жени в казармите. Кво толкова? Вие сте нагли и безочливи и това е по-оптвратително от сексуалната ви ориентация.

 • 5. oberonbg  |  16 юли, 2009 в 10:16 pm

  Ами то вече има мъже и жени в армиите на много държави. Както и хора с нехетеросексуална ориентация. От това не са се разпаднали тези армии. Дори в България това е така. Сега ще ни кажеш ли, едно така патриотично, за това как БА била …. (оставям на теб да избереш епитета).

  А и Т, вие май наистина не разбирате. Ние не сме ощетени, не ни е яд за това. Тук става въпрос за елементарни човешки права, права каквито и двамата имате и без да се замисляте ми врете сексуалната си ориентация в лицето ми ежедневно.

  Вие очевидно сте хомофоби, след като считате, че ЛГБТ хората не могат да бъдат добри войници или добри хора. На това му казват огромно тесногръдие. Аз искам армията да приема истински квалифицирани хора, умни, надеждни, специалисти. Мисля войниците достатъчно добре могат да се справят с ЛГБТ колегите или колегите им жени. Вие двамата очевидно не можете. Надявам се да не сте в БА.

 • 6. t  |  16 юли, 2009 в 11:53 pm

  Обероне, това че има жени в армиите не означава че те спят в едно спално помещение с мъжете, нали? Да оставим настрана това, че присъствието на жени в армията е приемливо само с мнооого условности. Не твърдя, че неможете да бъдете добри хора, това пък откъде го измисли?
  Въпреки природната ви ощетеност, можете да бъдете и прекрасни хора. Просто не си тикайте носовете там където не им е мястото и осъзнайте, че не може да бъдете равнопоставени във всяко едно отношение. Не знам дали съм хомофоб, но хомофил със сигурност не съм!
  Казваш че войниците достатъчно добре могат да се справят с гейовете, а? :-D Особено след като са стояли на сухо достатъчно дълго време може би? Разпада на армиите и обществата не става за няколко години, така че това не го изтъквай като аргумент.
  Относно БА – бил съм там когато е трябвало и съдейки по приказките ти за квалифицираните хора, май нямаш особен допир с реалността. Редови войници доброволно стават предимно нискоквалифицирани и/или откровено глуповати хора. В БА, за жалост, мнозина такива има и сред офицерския състав. За американските командващи немога да коментирам, но налазят ли ги полит-коректни офицери, спукана им е работата. Остава им да се надяват само че военните действия ще се водят с помощта на джйоистик и хай-тек оборудване. Тогава разбира се може и деца да назначават, какво толкова ….

 • 7. a  |  17 юли, 2009 в 11:12 am

  За какви права само мрънкате ве? В казармата не взимат дори хора с плоско стъпало. О БОЖЕ каква дискриминация на плоскостъпалните. Трябва специално за вас да има помещения за спане, бани и т.н. или си мислите че ще ви сложат при мъжете? Спрете се с вашите изкания става отвратително нагли.

 • 8. Stalik  |  17 юли, 2009 в 6:20 pm

  Скъпи А, когато някому е отказано правото да упражнява дадена професия по признаци, които не го правят негоден за изпълнението на тази длъжност, тогава имаме случай на дискриминация. Ето за такива права става въпрос – елементарни, граждански, базисни. И ако на теб не ти изнасят – прав ти път! Заминавай на някой необитаем остров, купи си го и го обяви за първата анархорепублика, където принципите на международното право и гражданското общество не важат. Ако имаш късмет да си пръв на острова ще можеш и да се самообявиш за автократор и ще можеш да устроиш всичко така, както на теб еднолично ти харесва. Виждам, че случаите, в които света не се върти около теб и твоите възгледи, се отразяват зле на емоционалния ти комфорт.

  Колкото до недопускането на хора с плоско стъпало – логиката на аналогията е неправилна, доколкото плоското стъпало представлява физиологично увреждане, което (предполагам) от медицинска гледна точка не позволява правилното изпълнение на служебните задължения и/или това изпълнение би повлияло зле върху здравето на служещия. Случаят с хомосексуалността не е такъв, доколкото тя сама по себе си не е предпоставка за дефицит във физическите, психическите и умствените умения на индивида.

  И накрая – аргументът със спалните помещения и жените е абсурден и несъстоятелен. Допускането за евентуален сексуален тормоз (доколкото разбирам това е намека) от страна на нехетеросексуалните служещи е допускане, което не почива на реален опит, а на предубедени спекулации. В текста на новината са изредени редица държави, където служенето на открито нехетеросексуални в армията е разрешено. Това Е опит от живия живот и тази практика едва ли би била продължавана, ако вашите хетеросексистки предположения за имагинерни вреди бяха верни.

  С което считам темата за изчерпана.

 • 9. t  |  17 юли, 2009 в 7:16 pm

  Хаха, е това е цитатът на деня: „И ако на теб не ти изнасят – прав ти път!“. Смятайте какво ще стане падне ли им малко повече власт на тези гейове.
  Ами не ни изнася бе сталик, не ни изнася и все още имаме свободата на словото да го заявим, макар и упорито да работите за да я отнемете. Защо толкова се пенявиш? Това което ти виждаш като свое неотменимо право, хора като нас го виждат като привилегия за функционало увредени индивиди, която при това носи рискове за неувредените и за обществото като цяло. Вие пропагандирате своята теза, ние възразяваме – това е то гражданското общество в действие ;-)

 • 10. Darina  |  19 юли, 2009 в 8:26 pm

  До t и а: вие май не си схванали, че в американската армия вече ИМА хомосексуални мъже, които нямат отделни спални помещения и бани, но не им се разрешава да КАЗВАТ, че са хомосексуални.

  Всъщност навсякакъде по света се срещат хомосексуални хора – може би ги виждате всеки ден покрай себе си и не подозирате за това.

  t, първия ти коментар няма да го коментирам, че се изчервявам само като гледам какъв език използваш. Хич не ми излизай с номера, че да обиждаш хората както си искаш и да използваш нецензурни изрази е свобода на словото! Аз ако ти кажа нещо нецензурно, и това ли ще е свобода на словото?

  Интересно как мене не ме е гнус от тези, които наричаш „педали“? Не съм ли „читава“ или какво?

  Ако още някой от читателите на този блог не е разбрал, аз съм хетеросексуална. Е,и?

 • 11. t  |  19 юли, 2009 в 9:11 pm

  Ами за разлика от мен сигурно си добър човек :-) Ако ми кажеш нещо „нецензурно“ ще е точно свобода на словото и те съветвам да се възползваш от нея със всичка сила. Ти имаш непоносимост към определени думички, а аз имам непоносимост към либералната глупост. „Читавостта“ я разбирай като способност да различиш черно от бяло и нормално от ненормално. Явно нещо ти куца в това отношение, но какво пък толкова. Хора като мен не мразят пед.. опа, гейовете, но в същото време осъзнават необходимостта от някои разделителни линии тук и там. Сега ми изтъквате, че вече било имало открити гейове в армиите и света не е свършил. ОК. Миналото обаче познава доста човешки глупости резултата от които става ясен доста по-късно.

 • 12. Дарина  |  19 юли, 2009 в 10:10 pm

  До t: За такава „свобода на словото“ могат да те дадат под съд дори и в тази държава. Ако не вярваш, виж какво пише в Наказателния Кодекс за „обида“.

  Ти познаваш ли изобщо някакви хомосексуални хора,? Аз не само познавам, но имам такива ПРИЯТЕЛИ. Да, явно нещо ми куца. Случва се. Може и да съм ненормална, знам ли?

  Опаа, предишния съм си оставила името на латиница, защото предпоследно коментирах в един блог на английски и съм забравила да превключа името си на кирилица.

 • 13. Дарина  |  19 юли, 2009 в 10:11 pm

  P.S. не разбрах с какво за тебе откритите гейове са по-лоши от прикритите.

 • 14. t  |  19 юли, 2009 в 11:12 pm

  Открити или прикрити, нямат място в армията. Откритостта тук има за цел пропаганда, размиване на границите и маскирането на девиация под името „нетрадиционност“. Това е същинската заплаха, а не че някои дневални ще се ебат по време на дежурство примерно.
  Познавам 2-ма гейове, единия от които добър приятел на гаджето ми. Тя горката си го обича, но изпада в потрес когато онзи вземе да й споделя любовните си приключения.

 • 15. Дарина  |  20 юли, 2009 в 12:55 am

  Интересно как ще ги изгонят от армията, ако са прикрити? По какво ще ги познаят? Ти можеш ли да познаеш сексуалната ориентация на всеки срещнат човек?

  Сталик отговори много добре още на първия ти коментар каква е целта на откритостта, няма смисъл да го повтарям.

  Леле, какви ли любовни приключения има онзи човек, че чак приятелката му изпада в потрес? :) Да не би случайно да е като някои мои познати – хетеросексуални мъже, които си имат цели „хареми“ от вечно сменящи се гаджета? Аз изпадам в потрес от онези от тях, които лъжат „официалната“ си жена, че са само с нея.

 • 16. t  |  20 юли, 2009 в 9:18 am

  Ама ти верно си бая залюхана. Чети по-внимателно.
  Тя му е само другарче (от деЦката градина), а потресающото е това че онзи се кефи на мъже. т.е. опираме до старата максима, че едно е да си толерантна гъм гейовете , а съвсем друго сина ти да се омъжи за един от тях ;-)
  Трудно преодолимо вътрешно противоречие се получава.

 • 17. A  |  20 юли, 2009 в 11:42 am

  „И ако на теб не ти изнасят – прав ти път! Заминавай на някой необитаем остров, купи си го и го обяви за първата анархорепублика, където принципите на международното право и гражданското общество не важат. “

  Аз се опитвам да остана в България и да живея както изкам. Незнам защо си мислиш че твойто изкане е по важно от моето. Да не говорим че по голямата част от хората в България не ви харесват и откровенно ви мразят. Ако някой някога ще ходи на остров това ще си ти. И още нещо Proposition 8 в Калифорния. Май вече им писнахте дори и тези дето много ви харесваха.

 • 18. A  |  20 юли, 2009 в 11:45 am

  И част от моето изкане е моито деца ако ходят в казарма да не спят с педераси в една стая. Не стига че трябва да ви търпим да се разхождате около нас ами и да спим !!!. Както жените имат право да не спят с мъже в едно помещение така и нормалните мъже трябва да имат правото да изкат да не спят с педеруги в една стая или да се къпят в една баня.

 • 19. Stalik  |  20 юли, 2009 в 10:04 pm

  Скъпи А, живей си в България – не те спирам. Но не се опитвай да казваш на другите как и ДАЛИ да живеят. Аз не се опитвам. Ето защо моето искане Е по-важно от твоето – то не нарушава чуждата свобода. Не те задължавам да ме харесваш, не те задължавам да правиш секс с мен, не те задължавам да съм ти симпатичен. Но и ти не можеш да ми казваш какво ще работя, къде, дали, с кого ще живея и ще се женя, с кого ще правя секс и т.н. така, както аз не ти казвам. Ясно ли ти е? Ако не е, значи, Бога ми, проблемът не е в мен,… честно.

  Колкото до Предложение 8 в Калифорния – вместо да говориш глупости наизуст, можеш да се информираш за това как стоят нещата. Предложението беше прието с преднина от 2,5% и то предимно благодарение на клеветническите и манипулативни кампании за Предложението, финансирани от религиозни организации, начело с мормоните. Не мога да не спомена и силната подкрепа от страна на силно патриархалното и многобройно латиноамериканско малцинство, повечето от чиито членове са ревностни католици. Преди да твърдиш определени неща е добре да се информираш добре.

  Колкото до спането в една стая – защо ли това много ми напомня на расовата сегрегация в САЩ от миналия век, когато публичните места са били разделени на места за бели и места за черни граждани?… Жените имат право да не спят в едно помещение с мъже и ако не искат не спят. Който не желае да спи в едно помещение с гей мъже също може да си излезе. Много ми е интересно обаче как това ще стане, ако тези гей мъже не са открити… :D Хахаха…

 • 20. Дарина  |  21 юли, 2009 в 1:07 am

  До t: Добре, да допуснем, че съм се изразила неясно. Уточнявам:

  Като казах „приятелка“, нямах предвид „гадже“, а „жена, която е в приятелски отношения с него“.

  Въпросът ми беше, да не би той да ходи безразборно по мъже и да лъже и изневерява – както въпросните мои познати постъпват с жените, само че в гей вариант – та това да е „потресающото“. Сега разбирам, че „потресающото“ е самия факт, че той „се кефи на мъже“. Е, аз не се потрисам от такива неща.

  Ако нечий син „се ожени за един от тях“, значи той самият е гей. Хетеросексуален мъж няма да сключи брак с друг мъж, нали така? :)

  Надявам се, че вече се изяснихме, защото този разговор ми омръзна.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Статии

Психология и биология на хомосексуалността


Хомосексуалност от „Енциклопедия по психология” на Oxford University Press
Въпроси и отговори за сексуалната ориентация и хомосексуалността
Въпроси и отговори за трансполовостта и половата идентичност
20 мита за хомосексуалността, гейовете и лесбийките
Психоанализа и хомосексуалност в постмодерното хилядолетие
Демаскиране на деликатния хетеросексизъм: микроагресиите и микролегитимациите в ежедневието
Когато някой те нарече „педал”: как да се справяме с микрообидите
Каква е сексуалната ми ориентация или защо оргазмът няма последната дума
Хетеросексуалните мъже, които правят секс с мъже
Хомосексуалността: парадокс на еволюцията
Хомосексуалност и педофилия: кратка бележка

Етика и право на ЛГБТ


Хомосексуалност и морал
Свобода и морализъм

Социална роля, права и социокултурна интеграция на хомосексуалността


Няколко въпроса за гей-лесбийското движение
Парадирането с хомосексуалността
Някои често срещани анти-гей тези
Как се става мъжкар или културата на омразата към педалите в психологията на българския мъж
Интимни връзки между мъжете
17 май - Международен ден срещу хомофобията

Разкриване (Coming out)

Вън от дрешника, открит на улицата

ЛГБТ семейство и родители


Въпроси и отговори за еднополовите бракове
Какво е бракът?
10 причини гей браковете да не бъдат разрешени
Въпроси и отговори за отглеждането на деца от гей мъже и лесбийки
Развитието на децата с хомосексуални родители в сравнение с това на децата в хетеросексуални семейства
Децата на родителите лесбийки и гей мъже
Работа с родители на хомосексуални

ЛГБТ история и антропология


ЛГБТ антропология
ЛГБТ етнография
Еднополовата сексуалност в Древна Месопотамия

Хомофобия


Хомофобия: анализ на един „допустим” предразсъдък
Психология на сексуалния предразсъдък

ХИВ/СПИН


Въпроси и отговори за ХИВ/СПИН

Други


За изневярата и секса

• Официални становищаАрхиви

юли 2009
П В С Ч П С Н
« Юни   Авг »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

My Pocket

Bookmark and Share
Firefox 2
Firefox 2
Firefox 2
 
Creative Commons License
Публикуваното в този блог ползва условията на Криейтив Комънс лиценз. Tyxo.bg counter free hit counters

Посетителите ми