Ислямски академик твърди, че хомосексуалността може да бъде съвместима с Исляма

16 юли, 2009 at 11:36 am 20 Коментари

islam_quaran_23696898_150x200Според изтъкнат ислямски академик в Корана има свидетелства за това, че хомосексуалността може да бъде съвместима с исляма.

В интервю за сп. Times 29-годишният д-р Амануллах Де Сонди заяви, че въпреки доказателствата, консервативните мюсюлмани няма да приемат хомосексуалността, тъй като са „дълбоко хомофобни”.

Де Сонди, който е преподавател в богословския факултет на университета в Глазгоу, обяснява: „Хомосексуалността не е несъвместима с исляма. Те могат да съществуват заедно. Важното е тя да е свързана с воденето на добър живот и съграждането на добро общество.

Ако ги питате лично, широкото мнозинство от мюсюлманите от моето поколение е силно хомофобски настроено. Мисля, че това е най-вече гарантирано от факта, че много мюсюлмански общества имат корени в традиционните идеи за семейството и патриархата.”

Историята за разрушаването на Содом, която се появява както в Библията, така и в Корана, той коментира така: „Тази история винаги се дава за пример, като илюстрация на Божието неодобрение към хомосексуалността. При по-внимателен анализ на текста обаче се разбира, че става въпрос за неодобрението му относно изнасилването на младежи. Разликата е голяма.

Де Сонди разказва още за ислямски светец, за който се говори, че е имал хомосексуална връзка: „В индийската провинция Пенджаб в 16 век живял суфист [мюсюлмански мистик], светец и поет на име Шах Хюсеин. Той се влюбил в момче-хиндуист. Те живели заедно и са погребани в обща гробница. Някои се опитват да пренапишат историята, твърдейки, че момчето е било момиче.”

Проучване, проведено през май тази година, показа, че британската мюсюлманска общност е значително по-малко толерантна към хомосексуалността, в сравнение с ислямските общности във Франция и Германия.

Допитването, част от проучване на агенция Галъп, установи, че нито един от допитаните 1 001 британски мюсюлмани не вярва, че хомосексуалните актове са морално приемливи.

Петдесет и осем процента от общото британско население заявяват, че за тях хомосексуалността не е морално погрешна, в сравнение с 68% от германците.

Най-либерални са французите със 78% одобрение от страна на общата популация. Според проучването мнението на християните слабо се отличава от това на общата популация.

В сравнение с мюсюлманите във Великобритания 35% от френските мюсюлмани и 19% от немските нямат морални възражения срещу хомосексуалността.

Британските мюсюлмани имат по-консервативни възгледи и по въпросите за абортите, порнографията, самоубийството и извънбрачния секс.

Източник: PinkNews.co.uk | Гласувай

Entry filed under: ЛГБТК новини, Религия и езотерика. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Върховният съд на Индия ще преразгледа декриминализирането на хомосексуалността Видео: Говорете с Dove… преди да е станало късно

20 Коментари Add your own

 • 1. A  |  16 юли, 2009 в 1:41 pm

  Нямата спирка ей!!! Очаквам скоро проучване че земята е посетена от хомо извънземни и извода е че педерастията не е само при животните, хората и т.н ами и в цялата вселена.

 • 2. Аинди  |  16 юли, 2009 в 2:58 pm

  В корана пише да не се прониква в жената в друго място освен в отреденото за това! А, софите не са мюсюлмани, и несъществуват в корана..

 • 3. Stalik  |  16 юли, 2009 в 5:41 pm

  Аинди, доста смело и безотговорно казваш кой какъв е. За съжалиение твърдението, че суфите не са мюсюлмани, е лъжа, при това чиста проба.

  Ако си направиш труда да отвориш кой да е авторитетен справочник на исляма или енциклопедия, което и да е специализирано издание по въпроса, вероятно от него ще научиш, че суфизмът е мюсюлманският мистицизъм. Това опростено определение можем да разширим до „мюсюлманската философско-естетическа, екзегетична и художествена мисъл“ (С. Евстатиев „Ислямът: кратък справочник“, С. 2007).

  Би ли цитирал сурата от корана, която обговаря въпроса? Благодаря ти предварително.

 • 4. Аинди  |  16 юли, 2009 в 9:58 pm

  Ако някой мюсюлманин чете тук, да каже коя е сурата, трудно е за мен! Но може и да го направя! Ти лъжеш за софите, не аз! Може и да има софи които се мислят за мюсюлмани, но е заблуда. Софите са веданта школа- които приемат и са толерантни към всички религии, защото не търпят принципи- а търсят истината, -аз също! Само персийците са повлияни от тях. Освен това- Лот е спал със дъщерите си, и е имал внуци от тях- значи ли че църквата ще приеме Фрицел за светец, а?

 • 5. oberonbg  |  16 юли, 2009 в 10:09 pm

  Ето виждаш ли на какви ценности се основава християнството – на кръвосмешение, на целокупно убийство на народи, изобщо на всякакви мерзости.

  Сталик,
  Все си мисля, че не трябва да има никакво значение какво казва религията за нас. Нека си мислят каквото щат. Важното е, обаче, да не ограничават правата ни, да не се месят във властта и да не се опитват да налагат своето мнение. Тези въпроси не могат да се решават на религиозна основа.

  Радвам се, все пак, че тези мюсюлмани приемат ЛГБТ хората в по-голяма степен. Но желая на привържениците на тази религия да отхвърлят тези окови.

 • 6. Stalik  |  16 юли, 2009 в 10:34 pm

  Аинди, не, не лъжа. :) Я да видим сега…

  Симеон Евстатиев. „Ислямът: кратък сравочник“. С., 2007:

  СУФИЗЪМ – Названието на мюсюлманския мистицизъм. […] суфите попиват и отразяват най-разнообразни вярвания: от пречупения през източното християнство неоплатонизъм и зороастризма до будистките пантеистични течения и обредност. Скоро по обхват, влияние и разпространение суфизмът задминава християнския мистицизъм и се оформя като самостоятелен клон от мюсюлманската философско-естетическа, екзегетична и художествена мисъл. […]”

  Джон Л. Еспозито (ред.). „Оксфордски речник на Исляма“. С. 2007

  СУФИЗЪМ – Ислямският мистицизъм, често разглеждан като засилване на вярата и усвояване на религиозните практики. […] Суфитските ритуали се изразяват главно в четене на молитви, поезия и откъси от Корана, както и в мелодично повторение на имената на Аллах (зикр) и на коранични формули, напр. шахадата. […]

  Мирча Елиаде и Йон Кулиано. „Речник на религиите“. С., 1999, стр. 112

  Суфизмът, вътрешното или мистично лице на исляма, е начин на живот, който търси осъществяването на единството и присъствието на бога чрез любовта, познанието, основано на опита, аскезата и екстатичното единение с любимия Творец. […]

  Марк Робертс. „Нов езотеричен речник.“ С., 1997

  СУФИЗЪМ – мистично движение в исляма. […]

  Елена П. Блаватска. „Езотеричен речник или теософски тълковник.“ С., 2002.

  СУФИЗЪМ – мистична секта в Персия, напомняща ведантистите; и макар че е доста многобройна, включва само много образовани хора. Те заявяват, и то напълно справедливо, че изповядват езотеричната философия и учението на истинското мохамеданство.

  Мализ Рутвен. „Ислямът.“ С., 2003, стр. 42

  В предмодерните времена и преди колониалния период ислямските общества са обвързани не само фамилно и племенно. По-голямата част от мъжкото население в градовете изповядва религиозно-мистичното учение суфизъм. […]

  Онлайн изданието на енциклопедия Британика:

  Ṣūfism – Mystical movement within Islam that seeks to find divine love and knowledge through direct personal experience of God. […]

  Източник: http://www.britannica.com/EBchecked/topic/571823/Sufism

  Свободната енциклопедия Уикипедия:

  Sufism is generally understood to be the inner, mystical dimension of Islam.

  Източник (с библиографски препратки): http://en.wikipedia.org/wiki/Sufism

  …и т.н. Друго да имаш да ми кажеш, Аинди? или може би всички тези академици, изтъкнати изследователи и енциклопедични издания лъжат???… Или май ти нещо си се дезинформирал в хода на великото ти търсене на истината…

  Аналогията ти с Лот е първолашка и несъстоятелна. Тук не изтъкваме деяние или друг всякакъв признак като ОСНОВАНИЕ някой да бъде правен светец, а подчертаваме, че даденият феномен (в случая хомосексуалността) е съвместим с дадената вяра. Моля те да четеш и следиш логиката на подадената информация внимателно. Халтавите асоциации не минават при мен.

 • 7. Аинди  |  17 юли, 2009 в 3:17 am

  Секта е! -Ти го каза!
  И нищо общо с корана.. Все едно бялото братство.
  Да първолашки е, но има още по-добри примери.
  Знаеш ли, какво ме впечатли в Корана, че всички ще имат един ден мъченическа смърт, като Иисус. На никой не ще се размине..

 • 8. Аинди  |  17 юли, 2009 в 3:25 am

  Извънбрачния секс е несъвместим с никоя религия(светла). Дори със древногръцката= -Ахил Таций

 • 9. Stalik  |  17 юли, 2009 в 9:24 am

  Аинди, приятелю, много голям ентусиаст си. :) Не съм казвал никъде, че е секта – цитирах ти думите на Блаватска. Това е нейното становище от нейното гледище преди повече от век, не мое. Виждаш обаче определенията на съвременните академични и енциклопедични източници. Не че е от голямо значение – важното тук е, че говорим за движение в рамките на исляма, с което твоята рекриминация пропада и лъсва като евтин (да не ползвам друго определение…) опит да дискредитираш. Вярвам, че занапред ще имаш мъдростта да се ограмотяваш преди да се хвърляш да критикуваш и обвиняваш.

  Колкото до извънбрачният секс – не е съвсем вярно, че е несъвместим с никоя религия по света, но това ни отвежда до въпросите за дефинирането на „религия“, което е друга дълга и ненужна тема. По-важното е, че в най-масовите съвременни световни религии извънбрачният секс е недопустим само дотолкова, доколкото у тях са останали реликти от древните опити за конструиране на правни системи, регулиращи обществените взаимоотношения. Настояването за брачност в половия живот няма ритуално-духовни, а социално-правни функции в тези религиозни системи. И доколкото това е така, в условията на съвременните социални реалии, хиляди години след появата на тия норми в споменатите религии, тези съображения имат относително слабо, да не казвам нищожно значение. Днес подобни въпроси са от компетенцията на гражданското право и са кристализирали в същността си.

 • 10. Аинди  |  17 юли, 2009 в 10:52 am

  Оберон е прав, не търси в религиите оправдание за гузната си съвест..! ………..Имах предвид светлите религии, те проповядват премахване на земните удоволствия от живота на вярващия.. Например в древна гърция са ценили девственоста, а гей темата е била толкова застъпена колкото и сега.. И не е зле да си толерантен към хората предпочели удоволствията, та нали Господ ще ги привлече когато трябва.. Нали всички са деца божий., Които не е грешен да хвърли камък срещу брат си… Радвам се, че уважаваш някой религии. Те светлите религии искат да сме щастливи, креативни, и да има ред и проспиритет……

  п.п- Гейството е лошо- защото гейовете са женствени и трябва да ги чукат бисексуални които чукат всичко наред. Тоест бисексуалните са без скрупули, и може да крадат и мамят освен да задоволяват гейове.. При лесбийките е същото…

  още: п.п- Ти си засегната страна и мнението ти за мен е необективно…

 • 11. Аинди  |  17 юли, 2009 в 11:08 am

  Уточнение: Искам да кажа, че лесбийките и гейовете са добри, но бисексуалните са без скрупули -защото са ниско-интелигентни.. Направи проучване и ще видиш.. Но има и безброй примери…

 • 12. Stalik  |  17 юли, 2009 в 11:26 am

  Аинди, имаме малко разминаване в перспективите. Хуманитарните науки не боравят с термин „светли религии“. Той за мен има по-скоро езотерично-мистичен сантимент, а това е поле, в което не желая да навлизам, най-малкото поради подчертаната му относителност и несистематичност.

  Колкото до хомосексуалността, която, предполагам, имаш предвид под „гейство“ – боя се че продължаваш с практиката си да се изказваш неподготвено по чужди за теб теми. Най-напред феминизираните хомосексуални (т.нар. от теб „женствени“) са малцинство. Повечето хомосексуални хора не са феминизирани и няма външен признак, по който да бъдат недвусмислено отличени. Така например много твои близки, приятели, познати и колеги може да са прикрити хомосексуални, за чиято ориентация ти не знаеш, тъй като няма външен признак, по който да го установиш. Идеята, че хомосексуалните са по презумпция женствени, е стереотип, изповядван от хора, които познават слабо или въобще не познават ЛГБТ хората.

  След това не разбирам защо реши, че всички гей мъже са „чукани“, т.е. пасивни. :) Много гей мъже за пенетриращи (т.е. проникващи) партньори или казано на жаргон – „активни“, като в много случаи поради психологически или културно обусловени фактори активните гей мъже са преобладаваща част от популацията на хомосексуалните мъже.

  Идеята, че гей мъжете са по презумпция пасивни също е стереотип, създаден и поддържан от хетеросексистки настроени люде, в услуга на мизогинната идея, че пасивната роля в секса е „по-низша“. Нека си припомним, че още в древността насилственото пенетриране на мъж се е ползвало като акт на унижение. Зад тази идея стои сексизмът спрямо жените.

  След това не разбирам от къде произтича идеята ти, че партньор на гей мъж може да бъде само бисексуален мъж. :) Подобна теза е откровено нелепа. Няма фактор, който да обуславя подобно изискване. Предполагам логиката ти да вярваш в това е породена от дезинформацията ти относно сексуалните роли при гей мъжете, които изясних в предходния абзац.

  И за финал: първо, какво разбираш под „засегната страна“? Кое прави твоята хипотетична хетеросексуалност надежден фактор за обективност? :) И второ – там, където изказвам мнение, се старая да го упоменавам и да си личи. Там, където боравя с ФАКТИ, съображенията ти за обективност нямат значение. Фактът си е факт и той е независим и недосегаем във времето и пространството, защото просто Е.

  Впечатленията ми дотук са, че ти имаш много слабо понятие за това какво представляват ЛГБТ хората и вероятно не познаваш лично и достатъчно добре различни представители на тези групи. Препоръчвам ти да се въздържаш от прибързаната употреба на мнения и вярвания, които не си прецедил през личния си опит с реални хора. Когато обосноваваш мнението и нагласите си на неистинни предубеждения, предразполагаш към висок риск от несправедливо отношение спрямо лица и общности, които не познаваш.

  Предлагам ти линк към два материала, които, вярвам, че ще ти бъдат и интересни, и полезни:

  https://stalik.wordpress.com/%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B8/homoseksualnost-oxford-university-press/

  https://stalik.wordpress.com/%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B8/rabota-s-roditeli-na-homosexualni/

 • 13. Stalik  |  17 юли, 2009 в 11:31 am

  P.S.: За пръв път чувам допускането, че бисексуалните са с по-ниска интелигентност от популациите с други сексуални ориентации. Подобна теза е не само нелогична, предвид че реално бисексуалните са много тясна група от общата популация (припомням наблюденията на Алфред Кинси по темата), но и непроверена. Не вярвам да съществува научно издържано изследване, което да доказва това твърдение. Най-малко сексуалната ориентация сама по себе си не е предпоставка за никакво разстройство на преценката, стабилността, издържливостта или на общите социални или професионални способности (цитирам формулировката на Американската психиатрична асоциация).

 • 14. Аинди  |  17 юли, 2009 в 5:17 pm

  Тралала! Трябва ли винаги да си прав? А за мен грешиш, точно щото познавам е този коментар.. Имах предвид гей-хората да си кажат мнението за бисексуалните..

 • 15. Аинди  |  17 юли, 2009 в 5:25 pm

  От заглавието излиза, че в корана има доказателство че хомосексуализма е приемлив– И, коя е сурата? Питам аз

 • 16. Аинди  |  17 юли, 2009 в 5:36 pm

  Изглежда че всички информации и цитати които цитираш тук, пет пари не струват. И аз мога да цитирам наистина невероятни учени, но него правя- защото трябва нещата да са ясни..!

 • 17. Stalik  |  17 юли, 2009 в 6:09 pm

  Аинди, твърдението за доказателства в Корана е на д-р Де Сонди, не мое. Твърдението за сексът в жена в Корана бе твое. Надявам се виждаш разликата в двете ситуации. :) Можеш да попиташ самият Де Сонди тук:

  http://www.gla.ac.uk/news/media/expertsdirectory/arts/name_66430_en.html

  Инфантилното ти „тралала“ и опитите за аргумент срещу личността няма да коментирам.

  Колкото до източниците от цитатите ми, ще бъда благодарен, ако вместо да твърдиш голословно, че „пет пари не струват“ и че „нещата“ не са „ясни“, просто се аргументираш надлежно. Боя се, че така поднесени думите ти нямат покритие. Зад моите засега все още има такова и за щастие ти и твоето мнение далеч не сте авторитет достатъчен, че да го оспори. Така че – заповядай. Слушаме те.

 • 18. longanlon  |  18 юли, 2009 в 11:50 am

  хех, кво се хабиш да хвърляш бисери на свиня…

 • 19. Аинди  |  21 юли, 2009 в 12:17 pm

  Благодаря ти Лонг! Това е любима моя фраза, но се въздържах – от толерантност. Но ти го направи вместо мен, така е по-коректно, от твоята уста е по-добре и истинско. Аз се опитвам да не използвам цинизми и подобни, но Лонг ме отменя когато се налага, все пак е в стила му.

 • 20. longanlon  |  21 юли, 2009 в 8:15 pm

  само че имах пред вид, че Staliк хвърля бисери на свиня…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Статии

Психология и биология на хомосексуалността


Хомосексуалност от „Енциклопедия по психология” на Oxford University Press
Въпроси и отговори за сексуалната ориентация и хомосексуалността
Въпроси и отговори за трансполовостта и половата идентичност
20 мита за хомосексуалността, гейовете и лесбийките
Психоанализа и хомосексуалност в постмодерното хилядолетие
Демаскиране на деликатния хетеросексизъм: микроагресиите и микролегитимациите в ежедневието
Когато някой те нарече „педал”: как да се справяме с микрообидите
Каква е сексуалната ми ориентация или защо оргазмът няма последната дума
Хетеросексуалните мъже, които правят секс с мъже
Хомосексуалността: парадокс на еволюцията
Хомосексуалност и педофилия: кратка бележка

Етика и право на ЛГБТ


Хомосексуалност и морал
Свобода и морализъм

Социална роля, права и социокултурна интеграция на хомосексуалността


Няколко въпроса за гей-лесбийското движение
Парадирането с хомосексуалността
Някои често срещани анти-гей тези
Как се става мъжкар или културата на омразата към педалите в психологията на българския мъж
Интимни връзки между мъжете
17 май - Международен ден срещу хомофобията

Разкриване (Coming out)

Вън от дрешника, открит на улицата

ЛГБТ семейство и родители


Въпроси и отговори за еднополовите бракове
Какво е бракът?
10 причини гей браковете да не бъдат разрешени
Въпроси и отговори за отглеждането на деца от гей мъже и лесбийки
Развитието на децата с хомосексуални родители в сравнение с това на децата в хетеросексуални семейства
Децата на родителите лесбийки и гей мъже
Работа с родители на хомосексуални

ЛГБТ история и антропология


ЛГБТ антропология
ЛГБТ етнография
Еднополовата сексуалност в Древна Месопотамия

Хомофобия


Хомофобия: анализ на един „допустим” предразсъдък
Психология на сексуалния предразсъдък

ХИВ/СПИН


Въпроси и отговори за ХИВ/СПИН

Други


За изневярата и секса

• Официални становищаАрхиви

юли 2009
П В С Ч П С Н
« Юни   Авг »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

My Pocket

Bookmark and Share
Firefox 2
Firefox 2
Firefox 2
 
Creative Commons License
Публикуваното в този блог ползва условията на Криейтив Комънс лиценз. Tyxo.bg counter free hit counters

Посетителите ми