Прессъобщение на БАА по повод Луковмарш 2010

18 февруари, 2010 at 4:26 am 8 Коментари

Българският активистки алианс остро се противопоставя
на поредния «Луков марш»
Подобни шествия и организаторите им
пропагандират нео-нацистки идеи

София, 17 февруари 2010 г.

Българският активистки алианс остро се противопоставя на поредния «Луков марш» — траурното факелно шествие в памет на ген. Христо Луков, организирано на 13 февруари 2010 г. от Български национален съюз (БНС) и представено като „честване паметта на един национален герой”. Шествието се проведе с разрешението на Столична община.

БАА има основание да смята, че тези шествия и организаторите им пропагандират нео-нацистки идеи и медиите, както и съответните инстанции, трябва да им обърнат сериозно внимание.

Кой е генерал Христо Луков?

От 1935 г. до 1938 година генерал Луков е министър на войната в правителството на Георги Кьосеиванов. Преди официалното включване на България на страната на Хитлеристка Германия, Луков прави опити да организира военен преврат и евентуална военна диктатура, с помощта на Гестапо. Когато България накрая официално застава на страната на Нацистка Германия Луков смята, че законодателството в България не е достатъчно анти-семитско и се бори за закони, по-близки до тези на Хитлер. От 1942 г. е ръководител на Съюза на българските национални легиони (СБНЛ). Историкът Румен Даскалов определя СБНЛ като първата организация, имаща вече изцяло оформен фашистки характер и възприела фашистки/нацистки идеи.

Кои са тези идеи?

Под влиянието на италианския фашизъм и националсоциализма СБНЛ пропагандира: водаческа йерархична и милитаризирана партия с култ към вожда и принцип за безпрекословно изпълнение на заповедите му; крайно авторитарни идеи за развитието на обществото; ограничаване на всички ръководни институции (като министерския съвет или монархията); пълно отричане на демокрацията и либерализма; планово стопанство; явни анти-семитски настроения и расизъм; силно изразен антикомунизъм, но и антикапитализъм; защита на работниците срещу експлоатацията, но както е характерно за фашизма, отхвърляне идеята за класовото противоречие в полза на класовата колаборация (корпоративизъм); стремеж за създаване на самобитна и своеобразна национална идеология; мистицизъм в идеите за произхода, културата, расовата чистота на българите; вяра в „националния труд” и национал-социалната държава; вяра в конспирации на „външни сили,” спъващи националния възход.

За разлика от други действащи про-фашистки организации, СБНЛ, до убийството на Христо Луков е била антимонархическа с явни политически проекти за трансформиране на българската държава в тоталитарна от фашистки тип. Според историкът Николай Генчев „СБНЛ са пряко субсидирани от германските разузнавателни централи, а известна част от неговите водачи са подкупени чрез комисионните за посредничество”.

Продължават ли тези идеи да се пропагандират днес?

БНС се определят открито като наследници на СБНЛ и легионерите. Не само защото се обръщат едни към други с „легионери,” а и защото всички горе-изброени идеи са основна част от анти-демократическият им вождистки политически проект. Почитат Христо Луков и организират ежегодни траурни факелни шествия, на които носят униформи с кафяви ризи, близки по дизайн на оригинални СС униформи, бият барабани и крещят лозунги, заети от германските нео-нацисти. Какви са тези лозунги? Например, „свободен, социален, национален” също и „Българийо, събуди се” което е адаптация на популярния в 3-тия райх „Германийо, събуди се.” Също както германските националисти, БНС залитат по аспекти на ирационалния наци-мистицизъм като вяра в силата на древни руни (като тази на знамето им), на кръвта и расата и т.н.

Лозунгите, копирани от немските фашисти, не са единственият признак, по който решаваме, че БНС е дясно-екстремистка организация. На шествието им в събота имаше гости от фашистките организации La Falange (http://en.wikipedia.org/wiki/La_Falange, http://www.lafalange.org) от Испания, Casa Pound (http://it.wikipedia.org/wiki/Casapound, http://www.casapounditalia.org/) от Италия, както и нео-нацистки активисти от Германия и Швейцария. Припомняме че след шествието през 2009 г. (на което също участваха чуждестранни гости), в кино „Влайкова“ (София), под организацията на БНС се проведе концерт на немски музиканти с откровено расистки и нацистки текстове.

В реч в Пловдив на 28 ноември 2009 г. по случай 90-та годишнина от подписването на Ньойския договор (http://www.youtube.com/watch?v=UY6CuoLeryo), освен призивите за физическа саморазправа с техните врагове (минути 6:00 и 7:15), Боян Расате открито приветства свободата, на която се радват крайно-десните организации в България (мин. 4:45), в сравнение с техните „колеги“ от Западна Европа. България е една от малкото страни в Европа, в която крайно-десните могат свободно и необезпокоявано да организират свои шествия, и открито да пропагандират нео-нацистки и нео-фашистки идеи, без това да предизвика даже елементарен дебат в обществото.

Референции:

 • Даскалов, Румен, (2005), Българското Общество 1878-1939 т.1, София:Гутенберг стр. 234
 • Поппетров, Николай, (2008), Фашизмът в България, София:Кама

Entry filed under: Разни. Tags: , , , , .

Честит празник, все пак Еднополова двойка от Малави ще бъде съдена следващия месец

8 Коментари Add your own

 • 1. Стефан  |  19 февруари, 2010 в 11:51 am

  Колко човека събра шествието на утайката на българското общество? :)))))

 • 2. german_tiger  |  30 юли, 2010 в 10:08 pm

  Пиша като полугерманец…срам за вас „небългари“, че не знаете кой е генерал Луков и как с помоща на няколко овчари сам обслужва цяла батарея и обръща в бягство настъпващи сърби!
  За невежеството ви (без гл. буква) каква е разликата нс и фаш няма да коментирам-в момента само се усмихвам…
  2009 имало концерт на немски музиканти пише в инфото…първо са германски, а второ имаше разпявка на руските слоници от „Любе“ на концерт на БСП също преди!
  Най-добре е аз да се разпаша, а вие да ми свиркате по избор на оръдейния ствол, както ви е угодно-за предпочитане на френски да няма обидени и ощипани госпожици!!!

 • 3. ilirik  |  1 август, 2010 в 5:22 pm

  стефане пед*л си човеко!!!

 • 4. ilirik  |  1 август, 2010 в 5:33 pm

  Педеруги загубени, намерили сте против кого да ревете, ако не беше ген. Луков не ми се мисли какво щеше да стане с България и българите. Защо не протестирате против циганските престъпления, терора на ел. компаниите, некадърното управление на страната… например. Каква ви е работата да петните паметта на генерала с малоумните си писания, педероглисти такива (finger) Ех тея лоши фашисти как ни тероризират само, като излезеш на улицата фашист до фашист наредени, а те циганите са много добрички, изобщо не бият, грабят и убиват нали???

 • 5. SH_SS  |  22 януари, 2011 в 12:23 am

  Генерал Христо Луков спасява Кюстендил от сърбите през Първата световна война.Ако не беше той и Кюстендил щеше да бъде включен в Ньойския договор и сега нямаше да е български.Аз също нямаше да съм българин,защото и баба ми,и дядо ми са от Кюстендилски села.Вечна слава на Генерал Христо Луков!

 • 6. Stalik  |  22 януари, 2011 в 2:06 am

  @SH_SS: Разбирам емоционалния ти сентимент, но той не може да заличи истинското лице на този човек. Фактите са си факти. Много хора, които са вършели престъпления или са изповядвали антихуманни идеи са вършели и много добри неща. Някои от тях – не само хора от един град, но и за цели нации. Но тези неща няма как да тежат толкова на везните на историята и цивилизационната памет, колкото оправдаването и АГИТИРАНЕТО за нечовешко и неравно третиране спрямо други човешки същества.

 • 7. otoskorceni  |  15 април, 2011 в 8:57 pm

  Нека догодина,всички,който са против Луков марш,да се съберат и да застанат в редица и да се пробват да ни спрът.А не само да лаят и вият в интернета.Да ви видим вас шайка безродници и българофоби как ще посмеете.Просто не ви стиска,защото сте страхливци и мижитурки.

 • 8. хомеопатия  |  15 януари, 2014 в 9:38 pm

  Позорно е спасените да се ровят като прасета в българската история по начин дето на тях им изнася. Те още не могат да простят, че спасението ги лиши от стабилни немски пенсии срещу 2 години трудов стаж. Срамно!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Статии

Психология и биология на хомосексуалността


Хомосексуалност от „Енциклопедия по психология” на Oxford University Press
Въпроси и отговори за сексуалната ориентация и хомосексуалността
Въпроси и отговори за трансполовостта и половата идентичност
20 мита за хомосексуалността, гейовете и лесбийките
Психоанализа и хомосексуалност в постмодерното хилядолетие
Демаскиране на деликатния хетеросексизъм: микроагресиите и микролегитимациите в ежедневието
Когато някой те нарече „педал”: как да се справяме с микрообидите
Каква е сексуалната ми ориентация или защо оргазмът няма последната дума
Хетеросексуалните мъже, които правят секс с мъже
Хомосексуалността: парадокс на еволюцията
Хомосексуалност и педофилия: кратка бележка

Етика и право на ЛГБТ


Хомосексуалност и морал
Свобода и морализъм

Социална роля, права и социокултурна интеграция на хомосексуалността


Няколко въпроса за гей-лесбийското движение
Парадирането с хомосексуалността
Някои често срещани анти-гей тези
Как се става мъжкар или културата на омразата към педалите в психологията на българския мъж
Интимни връзки между мъжете
17 май - Международен ден срещу хомофобията

Разкриване (Coming out)

Вън от дрешника, открит на улицата

ЛГБТ семейство и родители


Въпроси и отговори за еднополовите бракове
Какво е бракът?
10 причини гей браковете да не бъдат разрешени
Въпроси и отговори за отглеждането на деца от гей мъже и лесбийки
Развитието на децата с хомосексуални родители в сравнение с това на децата в хетеросексуални семейства
Децата на родителите лесбийки и гей мъже
Работа с родители на хомосексуални

ЛГБТ история и антропология


ЛГБТ антропология
ЛГБТ етнография
Еднополовата сексуалност в Древна Месопотамия

Хомофобия


Хомофобия: анализ на един „допустим” предразсъдък
Психология на сексуалния предразсъдък

ХИВ/СПИН


Въпроси и отговори за ХИВ/СПИН

Други


За изневярата и секса

• Официални становищаАрхиви

февруари 2010
П В С Ч П С Н
« Ян   Март »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

My Pocket

Bookmark and Share
Firefox 2
Firefox 2
Firefox 2
 
Creative Commons License
Публикуваното в този блог ползва условията на Криейтив Комънс лиценз. Tyxo.bg counter free hit counters

Посетителите ми