Сексуалната ориентация е четвъртата най-разпространена причина за дискриминация в ЕС и България

17 май, 2010 at 7:37 pm Вашият коментар

Днес, 17 май 2010 г., 6-ят Международен ден срещу хомофобията (агресивно отрицание на хомосексуалността) и трансфобията отбелязва 20-та годишнина от решението на Генералната асамблея на Световната здравна организация (СЗО) за премахване хомосексуалността от списъка с психични заболявания от 17 май 1990 г.

Всяка година тази дата се отбелязва в над 50 страни по света. Тази година кампанията е под наслов: „Религия, хомофобия, трансфобия”, като организаторите призовават религиозните лидери да осъдят хората, използващи религиозни аргументи, за да подхранват дискриминация и насилие на основата на сексуална ориентация или идентичност. Организираните дейности включват и прояви от инициативата „Целувки“ в няколко града и публикуване на световна уводна статия в медии, подкрепящи хората с различна сексуална ориентация, в редица държави.

ILGA – Europe, европейският офис на Международната асоциация на лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални и интерсексуални, ще отбележи деня с организирането на публично събитие в Брюксел, за да повиши осведомеността по въпросите за правата на ЛГБТ общността.

Днес Вивиан Рединг, вицепрезидент на Европейската комисия и комисар по правосъдие, основни права и гражданство, ще излъчи видео послание, осъждащо хомофобията и изтъкващо плановете на ЕК за борба срещу хомофобията.

Тази година всички европейски институции са ангажирани и отправят ясното послание, че хомофобията и трансфобията не са европейски ценности.

Херман ван Ромпой, председател на Европейския съвет, направи становище, че е задължение на европейските институции да работят по недискриминиращ начин. Освен това, председателят Ромпой подчерта, че принципите на недискриминация на основата на пол и сексуална ориентация са залегнали в Договора за създаване на ЕС и отличават Европа от други части на света.

Хомофобията в България

Според последното проучване на Евробарометър за възприемането на дискриминацията (виж тук) сексуалната ориентация е четвъртата най-разпространена причина за дискриминация в Европейския съюз, а и в България. У нас сексуалната ориентация (22%) следва след възраст (58%), увреждане (53%) и етнически произход (40%).

Все повече хора у нас търсят на правата си чрез Комисия за защита от дискриминация. „Годишно получаваме над 1000 жалби като за тази година вече сме надхвърлили 900. От една страна тенденцията е положителна, тъй като това означава, че все повече хора решават да потърсят правата си, знаят как да го направят и явно са доволни от работата на Комисията. Но от друга страна процентът на жалбите е тревожен. Това говори за агресивно поведение в обществото, което наблюдаваме от най-ранна възраст”, заяви г-жа Анели Чобанова, член на Комисията за защита от дискриминация. „Основната част от жалбите по признак „сексуална ориентация” сме получили през последните 2 години. Особено тревожно е, че един от сериозните случаи за хомофобско отношение от тази година, е от медия. А когато една медия формира стереотипи в обществото, които не са правилни, е доста притеснително, защото всички знаем за силното обществено влияние на медиите”, допълни г-жа Чобанова.

Според Радослав Стоянов, член на Българския активистки алианс и член на журито на журналистическия конкурс на ЕК „За различността. Против дискриминацията” през последните 2 години, дискриминацията по признак „сексуална ориентация” се проявява най-вече на ежедневно ниво: „Днес вече имаме закони и специализирани институции като Комисията за защита от дискриминация, които ни пазят от враждебното и несправедливо отношение на работното място, в училището или на опашката в магазина. Но по-страшната нетолерантност все още остава незасегната – нетолерантността в собствения ти дом. Никой освен теб самия – ако си достатъчно еманципиран и психологически силен – не може да те защити ефективно от моралния тормоз на предразсъдъците на близки и познати. А този тормоз понякога може да има страховити, фатални последствия, особено за крехки и чувствителни личности като тийнейджърите. Другото страшно място на развихряне на негативизма спрямо ЛГБТ хората са държавните институции и политическите кръгове. Едно е съседът от горния етаж да те квалифицира като „ненормален” или дори „негоден” като личност, но когато това направят премиерът или някой министър във вечерните новини пред милионна аудитория, то тогава последствията са страховити. Политическата подкрепа към ЛГБТ хората у нас е плаха, почти невидима. Това е вторият най-страшен проблем”.

„Парадоксално е, че според много по-възрастни членове на ЛГБТ общността нагласите след края на 20 в. у нас са се променили в негативна посока, макар и не драстично. Макар хомо- и бисексуалността, а също и транссексуалността, да не са приемани по традиция у нас, с повишаването на видимостта на ЛГБТ общността през последните 10 години се повиши и нетолерантността. Отдавам това на влиянието на медиите, които през тези 10 години бяха и продължават да бъдат преобладаващо (но не изцяло) негативни по тази тема. По-голямата видимост на определени, превърнали се в стереотипни образи от публичното пространство, повиши и достигането на негативни послания до хората през медиите. Ето как, според мен, се стигна до тази парадоксална „крачка назад”. През последните 3 години се забелязва отлив от тази тенденция, но и той не е правилен – толерантността минава през погрешното разбиране за това, че „всеки има право на избор” (а сексуалната ориентация не е избор) или пък че трябва „да сме европейци” и „да мислим като хора от 21 век” (тоест, че трябва да сме толерантни само защото това се очаква от нас). Тези подходи към толерантността водят до некачествена, даже крехка толерантност. Толерантността трябва да е продукт на информираност, на разбиране, на съгласие, а не на компромис или съобразяване с помпозни понятия за ценности и прогресивно мислене. За да си толерантен не е непременно нужно да мислиш прогресивно. Нужно е просто да мислиш. И да си отворен към опознаването на различното, за да можеш да го разбереш, преди да го отхвърлиш с лека ръка”, допълни Радослав Стоянов.

Кампанията „За различността. Против дискриминацията”

От 2003 г. Генералната дирекция по заетост, социални въпроси и равни възможности към Европейската комисия провежда общоевропейска кампания за борба с дискриминацията основана на расова или етническа принадлежност, религия или вяра, физическо увреждане, възраст или сексуална ориентация. Информационната кампания „За различността. Против дискриминацията” популяризира положителните ефекти от разнообразието и предоставя информация относно законите срещу дискриминацията валидни в целия Европейски съюз. Много от дейностите включени в кампанията се организират на национално и местно ниво във всяка страна-членка на ЕС, с подкрепата на европейските институции. Те включват партньорства при организиране на национални събития, връзки с медиите, производство и разпространение на материали на кампанията на 23 езика и организиране на журналистически конкурс.

Посетете страницата на кампанията: www.stop-discrimination.info

Можете да изпратите своята статия по проблемите на дискриминацията и да спечелите до 5000 евро: http://journalistaward.stop-discrimination.info/

Гласувай тук!

Entry filed under: ЛГБТК новини. Tags: , , , , , , , , , , , , , .

Правозащитни организации протестират срещу осакатяването на Комисията за защита от дискриминация Беларуската полиция прекрати насилствено Славянския парад на гордостта 2010

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Статии

Психология и биология на хомосексуалността


Хомосексуалност от „Енциклопедия по психология” на Oxford University Press
Въпроси и отговори за сексуалната ориентация и хомосексуалността
Въпроси и отговори за трансполовостта и половата идентичност
20 мита за хомосексуалността, гейовете и лесбийките
Психоанализа и хомосексуалност в постмодерното хилядолетие
Демаскиране на деликатния хетеросексизъм: микроагресиите и микролегитимациите в ежедневието
Когато някой те нарече „педал”: как да се справяме с микрообидите
Каква е сексуалната ми ориентация или защо оргазмът няма последната дума
Хетеросексуалните мъже, които правят секс с мъже
Хомосексуалността: парадокс на еволюцията
Хомосексуалност и педофилия: кратка бележка

Етика и право на ЛГБТ


Хомосексуалност и морал
Свобода и морализъм

Социална роля, права и социокултурна интеграция на хомосексуалността


Няколко въпроса за гей-лесбийското движение
Парадирането с хомосексуалността
Някои често срещани анти-гей тези
Как се става мъжкар или културата на омразата към педалите в психологията на българския мъж
Интимни връзки между мъжете
17 май - Международен ден срещу хомофобията

Разкриване (Coming out)

Вън от дрешника, открит на улицата

ЛГБТ семейство и родители


Въпроси и отговори за еднополовите бракове
Какво е бракът?
10 причини гей браковете да не бъдат разрешени
Въпроси и отговори за отглеждането на деца от гей мъже и лесбийки
Развитието на децата с хомосексуални родители в сравнение с това на децата в хетеросексуални семейства
Децата на родителите лесбийки и гей мъже
Работа с родители на хомосексуални

ЛГБТ история и антропология


ЛГБТ антропология
ЛГБТ етнография
Еднополовата сексуалност в Древна Месопотамия

Хомофобия


Хомофобия: анализ на един „допустим” предразсъдък
Психология на сексуалния предразсъдък

ХИВ/СПИН


Въпроси и отговори за ХИВ/СПИН

Други


За изневярата и секса

• Официални становищаАрхиви

май 2010
П В С Ч П С Н
« Апр   Юни »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

My Pocket

Bookmark and Share
Firefox 2
Firefox 2
Firefox 2
 
Creative Commons License
Публикуваното в този блог ползва условията на Криейтив Комънс лиценз. Tyxo.bg counter free hit counters

Посетителите ми