Stalik.wordpress.com

Гражданското бдение за убития Мишо, жертва на хомофобията

Eдин от обвинените за убийството в Борисовата градина през 2008 г. е заплашвал свидетел по делото, за да излъже в негова полза. Това се разбра, докато се гледаше в петък мярката за неотклонение на Радослав Кирчев (19 г.) и Александър Георгиев (20 г.). Двамата са обвинени в това, че на 1 октомври 2008 г. пребили до смърт студента по медицина Михаил Стоянов (26 г.). Апелативният съд остави младежите в ареста.

В съдебната зала се разбра, че Александър няколко пъти се е заканвал на свидетеля Цветомир Георгиев, принуждавайки го да каже, че му е продал мобилен телефон. Става въпрос за джиесема, който обвинените за убийството откраднали от жертвата. След време Александър започнал да го използва. Той бил засечен от полицаите и така те стигнали до него и другия извършител на убийството. Първоначално разследването тръгнало по грешна следа — по един косъм на приятел на Михаил, намерен до трупа му.

Източник: Trud.bg

Заподозрените са от нормални семейства, а единият арестуван е студент първи курс по информатика. Според полицаите никой от биячите не бил скинар, един дори имал дълга коса до кръста. Групичката била от кв. Дружба, но започнала да ходи в парка, за да пие бира и да намира жертви за нападение. В момента се издирват други пострадали от същата банда, които да я разпознаят.

Христина Стоянова, майката на жертвата, е потресена, че няколко пъти слага некролог и цветя на лобното място на Мишо, а вероятно същите момчета го късат и изхвърлят. Майката почти всеки ден ходи в Борисовата градина, за да плаче за сина си. Вече цветята за него стоят непокътнати. Тя поне е спокойна, че няма да се сблъска очи в очи с убийците му.

Задържаният за убийството Александър Георгиев е дете на разведени родители. Бащата на Радослав Кирчев пък е починал и младежът помолил да го пуснат под гаранция, за да се грижи за сестра си.

Александър бил първокурсник в Нов български университет, учел информатика. Той и Радослав отказали да говорят при разпитите. На двамата е направена психиатрична експертиза, която показва, че в деня на нападението са могли да разбират постъпките си.

Под ноктите на Михаил са открити следи от кръв и кожа, които са дадени за ДНК експертиза. Те са на мъж, сочат първоначалните данни. Още няма отговор за съответствие на биологичните следи с ДНК профила на някого от задържаните.

Според запознати на 40-ия ден след убийството откраднатият GSM на Михаил Стоянов бил активиран с карта на Александър. Повече от година обаче от мобилния оператор отговаряли на МВР, че телефонът не е активен. Когато съобщили, че апаратът работи, полицаите наредили пъзела около престъплението.

Александър не се признава за виновен и засега не дава обяснения. Ще изчакаме резултатите от експертизите и от използваните по делото специални разузнавателни средства”, каза вчера пред „24 часа” адвокатът му Александър Методиев.

Иззети са лаптопи, предполага се, че задържаните са си говорили по скайпа след убийството.

Източник: 24chasa.bg

Помислили Михаил Стоянов за гей. И го убили. Две години по-късно приятелите на 25-годишния студент настояват за най-сериозното наказание за убийците и техният нелеп мотив да отнемат човешки живот.

„Искаме по някакъв начин с това да кажем на обществото и на политиците, че тези престъпления от омраза зачестяват, а не трябва, просто не са адекватни, не трябва да се случват”, каза Мила Люцканова.

„Посегателства, които са на политическа и на расова основа, на етническа, заради полова принадлежност, полова ориентация трябва да се наказват специално”, смята Александър Николов

Увеличават се жалбите, постъпили в комисията за защита от дискриминацията — само до май са 369. Това кара членовете й да мислят, че вече е крайно време ксенофобията и расизма да влязат в Наказателния кодекс.

„Може да се даде по този начин ясен знак в обществото, че този род посегателства са много вредни и че ако нападнеш някого, защото е черен или защото е гей, това се наказва много по-строго от едно обикновено нападение”, каза Есен Фикри, Комисия за защита от дискриминация.

Преди време, група младежи нападна служител на Индийското посолство в София, само защото бил с тъмен цвят на кожата и говорел английски.

Очакваме до края на годината, хора като заподозрените за убийството на Михаил Стоянов да бъдат съдени по нови текстове. А до тогава, само ще се чудим какво ражда тази омраза, която те кара да биеш и убиваш по-различните от теб.

Източник: bTV.bg | Гласувай >> | Сподели: