Капитал: Нали трябваше да е празник на разнообразието?

25 юни, 2010 at 10:17 am 14 Коментари

Автор: Зорница Стоилова

За поредна година безсмислената истерия заплашва да изкриви смисъла на гей парада

„Обичай равенството, прегърни разнообразието!“ Ето това мото си избраха организаторите на София Прайд 2010 или парадът на хората с различна сексуална ориентация, който всяка година преминава под знака на скандала и безсмислената истерия.

Вместо да бъде една от веселите прояви на града, която наред с музикалните фестивали да внася цвят и настроение в културния живот на София и после да си отшуми като всяко нормално събитие, прайдът по традиция се провежда в страх, агресия и ксенофобски лозунги. Дори на самия парад цъкащите осъдително с език винаги са били много повече от демонстриращите за правото си да бъдат различни. За разлика от шумния купон в Берлин например, в който с радост се включват и гостите на града, участващите в българския гей парад дори не се обличат провокативно и не слагат грим. Което прави лепенето на етикети и освиркването още по-нелепи.

Тази година, изглежда, няма да е по-различно. Българската православна църква очаквано произведе неадекватна реакция, наричайки празника на „различните“ „публична, безцеремонна и срамна демонстрация на содомския грях“, която „има гибелни последици за физическото и духовното здраве на хората, руши традиционните устои и ценности на българския народ“. Имаше ги и традиционните ксенофобските публикациив медиите и агресивни писания по интернет форумите. Организаторите на прайда пък отвръщаха с дюдюкания от Twitter и Facebook, заклеймявайки като „нетолерантни“ медиите, които не пускат прессъобщенията им.

Дебатът (ако може да се нарече дебат), който тече в медийното пространство, винаги е чернобял. За или против. Няма ги нюансите и цветовете, както подхожда на парад.

Попитах няколко приятели с различна сексуална ориентация дали ще ме придружат на гей парада в събота, и те ми отговориха, че нямат намерение да ходят. Защото няма да е парти с музика и шампанско. За сметка на това най-вероятно ще има полиция и скинхедс.

Посолствата на Великобритания, Норвегия, Холандия, Испания, САЩ, Франция изпратиха отворени писма, в които подчертават колко е важна толерантността в едно демократично общество и пожелават на организаторите безопасен и приятен ден. „Капитал“ също ще е на парада в събота, защото винаги сме „прегръщали“ свободата и разнообразието. И много се надяваме тази година веселбата и танците да са повече от лозунгите.

Източник: Capital.bg | Гласувай >> | Сподели:

Entry filed under: Разни. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , .

Партията на Зелените подкрепи софийския гей парад за втора година БНТ1, Денят започва – Преди третия гей парад в София, 25.06.2010

14 Коментари Add your own

 • 1. Milen  |  25 юни, 2010 в 6:01 pm

  hahahaha palna bezmislica

 • 2. Optimist  |  26 юни, 2010 в 12:16 pm

  „Дебатът (ако може да се нарече дебат), който тече в медийното пространство, винаги е чернобял. За или против. Няма ги нюансите и цветовете, както подхожда на парад.“

  Прави ми впечатление, че не само по отношение на парада дебатът е чернобял. Публичният дебат в България винаги е бил на изключително ниско ниво, по каквито и да е теми.

 • 3. Апостол Апостолов  |  29 юни, 2010 в 5:08 pm

  Имаше към 2 файтона хора. Буря в чаша вода. Изобщо, ялова работа. Откъдето и да го погледнеш. Ама пък ореваха орталъка за тоя дето клати гората.

 • 4. plankov  |  30 юни, 2010 в 3:50 am

  А мене, всичките ми приятели, които се определят като ЛГБТ, а те са няколко, обявиха прайда ви за тъпотия…
  Интересно що ли?
  И аз ще ви кажа, много, ама много по-толерантни ще са хората към ЛГБТ, ако не се натрапват тея кокоши пера
  Поздрави

 • 5. Stalik  |  30 юни, 2010 в 3:12 pm

  plankov, колко от твоите приятели се обосноваха в това свое мнение, тъй като то е доста общо и неконкретно?

  Колко от твоите приятели са открити пред родителите си, приятелите си, колегите и работодателя си?

  Колко от твоите приятели са в публично декларирана връзка с партньор от своя пол?

  Колко от твоите приятели никога не са били обект на вербален тормоз поради сексуалната си ориентация?

  Отговорите на тези въпроси, струва ми се, са доста важни, преди някой смело да седне зад клавиатурата или на масата в къщи пред телевизора, и да дава акъл кое как трябва да е.

  Колкото до перата – интересно ми е ти къде ги видя? Може би си бил на парада?…

 • 6. plankov  |  30 юни, 2010 в 3:19 pm

  Почти всички ясно са определили пред обществеността своята сексуална ориентация.
  Пред семейството, пред приятели, пред РАБОТОДАТЕЛ

  Виж, ако един човек не те оценява такъв какъвто си, парада няма да го накара да те оцени. Единственото, което ще направи парада е да покаже точно тези „меки китки“, с които обикновено всички асоциират хомосексуалистите.

  А мисля си, че не всички хомосексуални мъже искат да бъдат асоциирани като „меки китки“
  Всъщност е въпрос на личен избор дали да отидеш или не – но понякога вреди

 • 7. eric_cartman  |  30 юни, 2010 в 4:00 pm

  НИКАКВА ТОЛЕРАНТНОСТ!!! РАЗСТРЕЛ БЕЗ СЪД И ПРИСЪДА ПРИ ПОДОЗРЕНИЕ ЗА ПЕДЕРАСТИЯ!! УБИЙСТВА НА МЕТРОСЕКСУАЛНИ!! НЕ НА „РАЗНООБРАЗИЕТО“!!

 • 8. Stalik  |  30 юни, 2010 в 8:09 pm

  Здравей отново plankov. Продължаваш да твърдиш някакви неща за парада, които не отговарят на истината.

  Попитах те изрично бил ли си на парада, но ти явно бързо забравяш прочетеното, докато стигнеш с мишката до прозорчето за писане. Ако беше дошъл, все пак, на парада, щеше да видиш, че освен „меки китки“ на него има ужасно много не-меки такива. Има също така много семейства – еднополови и разнополови, дошли със своите деца да подкрепят идеята на равното третиране. Имаше и много САМОТНИ хетеросексуални, които са дошли, защото имат такива приятели.

  Да речем, че ти вярвам за казаното за твоите приятели и това колко открити са те.

  И накрая още нещо за „меките китки“ – фемининното и маскулинното (т.е. „женствено“ и „мъжествено“) поведение в по-голямата си част е резултат на естествени механизми и в частност лимбичната система в главния мозък. Но това не е толкова важно. По-важното е, че ти с това определение „меки китки“ си поредната еманация на дискриминацията спрямо различието .За достойнството на една личност трябва да се съди по личните й качества, не по поведението й. Аз имам познати и приятели, които са доста феминизирани, и това е ОК за мен. А хората, които изпитват смут от това, демонстрират проблеми, които са вътре в тях, а не в обектите на възмущението им. Ако претендирате за позиция, която е морално печеливша, ти и твоите нехетеросексуални приятели би трябвало да защитавате правото на тези хора да бъдат такива каквито са, без да се крият, а не инфантилно да упражнявате репресия върху тях така, както децата в детската градина сочат с пръст и се подиграват на някой заради очилата или наднорменото му тегло; становището ви е една зряло изразена форма на емоционална незрялост в отношението към другостта.

  eric_cartman, кой мислиш, че ти е дал правото да определяш кой да живее и кой да умре? Да не би да си Господ? Или си всемъдър, всезнаещ и вездесъщ подобно на него?…

 • 9. ha ha ha  |  30 юни, 2010 в 11:52 pm

  Защо ми триете коментарите, алъци такива? Как ще проведем ентелехентен диалог така, ааа?

 • 10. Stalik  |  30 юни, 2010 в 11:55 pm

  ha ha ha, единствените коментари, които се трият тук, са нецензурните и откровено провокативни такива. Съмнявам се да е изтрит твой коментар, който е със смислено и аргументирано съдържание и който участва адекватно в дискусията, а не представлява самостойна провокация.

 • 11. Дарина  |  1 юли, 2010 в 4:30 pm

  Планков, освен всичко, което Сталик каза, хомосексуалността не се случва само на мъжете. По тази логика лесбийките, които отидоха на парада, какви са? :)

  Аз съм хетеро, но отидох, за да подкрепя хомосексуалните си приятели. А кокоши пера не видях, може да съм ги пропуснала. :)

 • 12. plankov  |  17 юли, 2010 в 11:30 pm

  Абе лесбийките, направете социологическо проучване и ще разберете по какъв начин се възприемат лесбийките.
  За един хетеросексуален мъж да гледа лесбийско порно си е супер, оказва се, че за една хетеросексуална жена това също е предпочитан вид порно (поне моята приятелка твърди, че лесбопорното й е по-интересно от всякакъв друг вид, и сестра ми твърди същото, та може и изводите ми да са много генерализирани)
  Та отношението на „обществеността“ към лесбийките е много по-различно, по-толерантно е, според мен, де.

  Към Стали: Не, не бях на прайда, и честно казано нямам и намерени да ходя в бъдеще, дори и да стане задължително като Ленински съботник :D
  Изводите за прайда си ги направих от кратките репортажи. Не, не съм сгрешил.
  Позицията ми се гради на това, че: 1. Ако и с кого спиш ти – не ме интересува, по същия начин, по който и теб не би трябвало. Следователно, ако приемем, че „разкриването“ е важно за да се идентифицираш като индивид, то защо го правиш пред хора, които не те познават – те ще те оценят и кое точно ще ти оценят, ако приемем, че всички сме супер толерантни и приемаме хомосексуализма като „част от живота на един човек“. Така де, това не е нито ненормално, нито обратно, нито каквото й да е там… То не бива да се етикитира по друг начин, освен като „част от живота на един човек“.
  2. Ако целта е да се покаже колко много са хомосексуалистите в България, и че всъщност това е по-скоро нормално, отколкото ненормално (щото по тая логика индианците са ненормални хора, тъй като са малцинство) – тогава това е една друга тема на разговор
  3. Ако целта е да се борите за равни права – се чудя какви точно са равните права, за които искате да се борите. Това, че Пенчо не харесва гейове, – еми негово право си е. Егати, дали е морално или разумно е друг въпрос, но то не е част от политическото обективно право на един индивид да иска всички да го харесват, или пък че всички трябва да го субсидират с пари, щото е беден. Така де, задачата ви е да се борите за промяна в моралните възгледи на обществото, а това е трудна задача – успех, ама с прайда едва ли ще стане. Щом аз, супер толерантния се дразня на тея прайдове… Все едно да си спретна прайд на счетоводителите, щото нас все ни дават като пример за скучни, досадни и ограничени хора – тая дискриминация ме дразни. Да взема да спретна и аз един прайд и да покажа, че не сме такива. Е, тогава може и народът да си помисли, че наистина не сме скучни :D
  Та от прайда разбирам, че не сте скучни, но това естествено го знам и без прайда (поне приятелите ми са забавни)

 • 13. Stalik  |  18 юли, 2010 в 3:58 pm

  Уважаеми plankov,

  Тъй като поставяш доста въпроси, повечето от които поставяш по погрешен начин, просто ще си спестя времето като те насоча към следното мое писание, тъй като вече веднъж написано не виждам смисъл да се повтарям:

  https://stalik.wordpress.com/2008/06/24/gay-parad-na-gordostta-zashto-ni-e-nujen-i-ima-li-pochva-u-nas/

  И още нещо:

  https://stalik.wordpress.com/statii/homoseksualnostta-vyprosi-i-otgovori-na-apa/#_art8

  Разкриването пред хора, които не те познават е важно, защото по този начин даваш възможност на хората да контактуват с повече нехетеросексуални, за които знаят че са такива, вместо да оставяш единствената им представа за тези хора да се изчерпва с Азис например. Психологията е установила, че хората, които нямат познати открити гей мъже или лесбийки, са по-склонни да проявяват нетолерантност. Повече информация, тук:

  https://stalik.wordpress.com/statii/psihologia-na-seksualnia-predrazsydyk/

 • 14. Stalik  |  18 юли, 2010 в 3:59 pm

  А, забравих – приема се за по-правилно хомосексуалНИ, не хомосексуалИСТИ. Не говорим за импресионисти, фашисти или рецидивисти и няма „хетеросексуалисти“. Обърни внимание как самият ти прибягваш до неравно третиране, макар и на речево равнище, без да се замисляш даже.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Статии

Психология и биология на хомосексуалността


Хомосексуалност от „Енциклопедия по психология” на Oxford University Press
Въпроси и отговори за сексуалната ориентация и хомосексуалността
Въпроси и отговори за трансполовостта и половата идентичност
20 мита за хомосексуалността, гейовете и лесбийките
Психоанализа и хомосексуалност в постмодерното хилядолетие
Демаскиране на деликатния хетеросексизъм: микроагресиите и микролегитимациите в ежедневието
Когато някой те нарече „педал”: как да се справяме с микрообидите
Каква е сексуалната ми ориентация или защо оргазмът няма последната дума
Хетеросексуалните мъже, които правят секс с мъже
Хомосексуалността: парадокс на еволюцията
Хомосексуалност и педофилия: кратка бележка

Етика и право на ЛГБТ


Хомосексуалност и морал
Свобода и морализъм

Социална роля, права и социокултурна интеграция на хомосексуалността


Няколко въпроса за гей-лесбийското движение
Парадирането с хомосексуалността
Някои често срещани анти-гей тези
Как се става мъжкар или културата на омразата към педалите в психологията на българския мъж
Интимни връзки между мъжете
17 май - Международен ден срещу хомофобията

Разкриване (Coming out)

Вън от дрешника, открит на улицата

ЛГБТ семейство и родители


Въпроси и отговори за еднополовите бракове
Какво е бракът?
10 причини гей браковете да не бъдат разрешени
Въпроси и отговори за отглеждането на деца от гей мъже и лесбийки
Развитието на децата с хомосексуални родители в сравнение с това на децата в хетеросексуални семейства
Децата на родителите лесбийки и гей мъже
Работа с родители на хомосексуални

ЛГБТ история и антропология


ЛГБТ антропология
ЛГБТ етнография
Еднополовата сексуалност в Древна Месопотамия

Хомофобия


Хомофобия: анализ на един „допустим” предразсъдък
Психология на сексуалния предразсъдък

ХИВ/СПИН


Въпроси и отговори за ХИВ/СПИН

Други


За изневярата и секса

• Официални становищаАрхиви

юни 2010
П В С Ч П С Н
« Май   Юли »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

My Pocket

Bookmark and Share
Firefox 2
Firefox 2
Firefox 2
 
Creative Commons License
Публикуваното в този блог ползва условията на Криейтив Комънс лиценз. Tyxo.bg counter free hit counters

Посетителите ми