ООН: Има скрита СПИН епидемия в Източна Европа

19 юли, 2010 at 10:49 pm 1 Коментар

Скрита епидемия от СПИН се разраства с тревожна скорост в Източна Европа и Централна Азия, разпалвана от употреба на наркотици, рисков секс и жестока социална стигма, която пречи на хората да потърсят помощ, предупреждава ООН.

Изводът се съдържа в доклад на УНИЦЕФ, разпространен днес в рамките на продължаващата международна конференция за СПИН във Виена.

Детският фонд предупреждава, че здравните и социални услуги в региона не правят почти нищо за младите хора, при които рискът от заразяване с ХИВ е висок.

Вместо това много от тях стават обект на осъждане, обвинения и дори съдебно преследване, ако потърсят лечение или информация за човешкия вирус на имунната недостатъчност.

Нелечимият вирус сега се разпространява по-бързо в Източна Европа и Централна Азия, отколкото където и да е другаде по света.

Скоростта на разпространяване означава, че само за шест дни – колкото трае конференцията във Виена – 3000 души са се заразили в ХИВ.

В Украйна има най-много носители на ХИВ в цяла Европа

– 1,6% от населението. Според експертите има данни, че разпространението на вируса е нараснало с до 700% в пет региона на Русия, а страните в Централна Азия са най-новите горещи места за това.

УНИЦЕФ е на мнение, че властите в Източна Европа и Централна Азия трябва да създадат безпристрастни услуги, за да покрият нуждите на маргинализирани хора като наркомани и проститутки.

В доклада на агенцията се посочват няколко успешни примера. В Русия, например, са създадени над 100 центъра за работа с младежи в рискова група за зараза със ХИВ, които предоставят информация за сексуално здраве, съвети и психологическа подкрепа.

УНИЦЕФ цитира и друго проучване на ООН в шест страни в региона, според което много възрастни, живеещи с ХИВ, се страхуват да не бъдат социално заклеймени, ако потърсят лечение – повече, отколкото се страхуват от самата болест. Според организацията този фактор превръща епидемията в още по-прикрито явление.

Около 33,4 млн. души в света са заразени с ХИВ

Близо 5,2 млн. серопозитивни са се лекували от СПИН в края на 2009 г., сочат последните данни на Световната здравна организация (СЗО), публикувани днес във Виена.

Между 2003 и 2010 г. броят на пациентите, които са получавали животоспасяващо антиретровирусно лечение, се е увеличил 12 пъти, отбелязва базираната в Женева световна организация.

„Много сме окуражени от това увеличение. То е най-голямото, което сме наблюдавали за една година“, заяви Готфрид Хирншал, директор на отдела за ХИВ/СПИН в СЗО.

Това се дължи на подобрения достъп до лечение по света като цяло, обясни той в неотдавнашно интервю за АП. Напредъкът е най-значителен в Африка на юг от Сахара.

Африканските лидери не само разбраха колко сериозна е ситуацията и проявиха политическа ангажираност, но имаше и международна солидарност за финансирането на проекти в региона, допълва Хирншал.

По думите му в Източна Европа има пропорционално по-малко хора на лечение, отколкото в други части на света, тъй като наркоманите обикновено нямат достатъчен достъп до медикаменти.

Докато в Африка СПИН е главно хетеросексуална епидемия,

в Източна Европа инфекцията възниква предимно при наркомани. Пълна статистика за световната ситуация обаче ще бъде представена в доклад, който ще излезе през септември.

Новите директиви на СЗО за борбата срещу ХИВ вируса и СПИН, публикувани днес във Виена, препоръчват да се започне лечение на по-ниско ниво на инфекцията, дори и ако цената за това на пръв поглед разубеждава от взимането на подобно решение, с използване на по-малко токсични молекули.

Така, според СЗО, броят на лекуваните ще премине от 10 млн. на 15 млн., а допълнителните разходи ще възлязат на 2 млрд. долара на година през първите пет години. След това обаче ще се постигне баланс между разходите и ползите, смята СЗО.

Бившият президент на САЩ Бил Клинтън и милиардерът и филантроп Бил Гейтс призоваха по време на днешното заседание за по-ефикасното използване на всички фондове, създадени за борба с коварната болест, в контекста на икономическата криза.

„В прекалено много страни много пари се харчат за прекалено много срещи, в които участват прекалено много хора, които взимат прекалено много самолети, за да оказват прекалено голяма техническа помощ“, подчерта Бил Клинтън пред делегатите.

По думите му е необходима промяна на стратегията посредством оказване на директна помощ за националните здравни планове на страните в развитие.

Бил Гейтс също акцентира върху необходимостта от оптимизиране на използването на съществуващите фондове за борба със СПИН.

Ако харчовете бъдат сведени до 300 долара на пациент годишно,

ние можем да лекуваме два пъти повече хора с настоящия бюджет, подчерта Гейтс, чиято фондация отдели за 11 години 2,2 млрд. долара за изследвания и превенция в областта на СПИН.

Гейтс отправи призив за инвестиции в изследователската дейност, главно в разработването на ефикасна ваксина срещу СПИН, на превантивни хапчета или на микробиоцидни средства.

След речта му активисти нахлуха на сцената на залата, в която се провежда конференцията. Те призоваха за въвеждането на данък от 0,005% върху междубанковите транзакции, известен като „данъка Робин“ (името му идва от Робин Худ). Със събраните по този начин средства според тях ще се финансира борбата със СПИН. Гейтс обаче веднага изрази резерви по този въпрос.

Участниците в започналата вчера във Виена 18-та международна конференция по проблемите на СПИН-а настояха световните лидери да изпълнят обещанието си да осигурят достъп до лечение на всеки заразен с вируса.

Над 20 хил. изследователи, лекари и експерти разискват до 23 юли начините за борба с болестта, растящия брой на заразените в Източна Европа и правата на заразените.

Вчера председателят на конференцията и президент на Международното СПИН общество Хулио Монтанер порица източноевропейските и централноазиатските правителства, че демонстрират безразличие към форума, като не са изпратили свои представители на него, и ги обвини в „безотговорност, граничеща с престъпно нехайство„.

Според него политическите лидери по света губят интерес към проблема, въпреки че е установено, че лечението на заразените предотвратява нови заразявания.

Активистите на борбата със СПИН твърдят, че богатите правителства се отмятат от обещанието си да осигурят средства за лечението на тази болест както в страната си, така и в чужбина.

Изпълнителният директор на Световния фонд за борба със СПИН, туберкулозата и маларията Мишел Казачкин обаче е оптимист и очаква нови помощи за фонда, който финансира лечението на ХИВ и СПИН по света.

Фондът е основан през 2001 г. с помощта на групата на осемте най-развити индустриални страни, Г-8. Досега той е получил общо 21,9 млрд. долара под формата на помощи и дарения, главно от САЩ.

Източник: Vesti.bg | Гласувай >> | Сподели:

Stalik|blog напомня:

Мъжете, които правят секс с мъже, са високорискова спрямо ХИВ-инфекцията група поради разпространената сред тях практика на необезопасен анален секс. Необезопасеният анален секс е една от най-рисковите сексуални практики по отношение на предаваните по полов път инфекции, не само ХИВ.

  • При анален секс — без оглед на пола или сексуалната ориентация на партньора — винаги употребявайте кондоми.
  • Използвайте кондоми при всякакъв секс с непознат или слабо познат партньор. „Слабо познат” е всеки партньор, който познавате от по-малко от 3 месеца, през които той не се е изследвал.
  • Изследвайте се редовно! В България има кабинети, където можете да се изследвате безплатно и анонимно. Адресите им ще намерите тук.
  • Повече информация за ХИВ/СПИН ще намерите тук и тук.
  • Официалната страница на Програмата на ООН за ХИВ/СПИН в България ще намерите тук.
Избягвайте необезопасените сексуални практики със случайни партньори. От това зависи вашият и много други животи! Бъдете отговорни и дръжте сметка на тези, които не са!

.

Entry filed under: Разни. Tags: , , , , , , .

Горната камара на ирландския парламент прие закон за регистрираните еднополови партньорства Транссексуална жена от Малайзия получи убежище в Обединеното кралство

има 1 коментар Add your own

  • 1. Dreamy  |  27 юли, 2010 в 5:39 pm

    Тази статистика е потресаваща!!! А колко още не влизат в нея, не се знае. Харесва ми факта, че си дал съвети за това как може човек да се предпази, къде да се изследва и да получи информация за проблема! Колкото по-информиран е един човек за даден проблем, толкова по-добре!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Статии

Психология и биология на хомосексуалността


Хомосексуалност от „Енциклопедия по психология” на Oxford University Press
Въпроси и отговори за сексуалната ориентация и хомосексуалността
Въпроси и отговори за трансполовостта и половата идентичност
20 мита за хомосексуалността, гейовете и лесбийките
Психоанализа и хомосексуалност в постмодерното хилядолетие
Демаскиране на деликатния хетеросексизъм: микроагресиите и микролегитимациите в ежедневието
Когато някой те нарече „педал”: как да се справяме с микрообидите
Каква е сексуалната ми ориентация или защо оргазмът няма последната дума
Хетеросексуалните мъже, които правят секс с мъже
Хомосексуалността: парадокс на еволюцията
Хомосексуалност и педофилия: кратка бележка

Етика и право на ЛГБТ


Хомосексуалност и морал
Свобода и морализъм

Социална роля, права и социокултурна интеграция на хомосексуалността


Няколко въпроса за гей-лесбийското движение
Парадирането с хомосексуалността
Някои често срещани анти-гей тези
Как се става мъжкар или културата на омразата към педалите в психологията на българския мъж
Интимни връзки между мъжете
17 май - Международен ден срещу хомофобията

Разкриване (Coming out)

Вън от дрешника, открит на улицата

ЛГБТ семейство и родители


Въпроси и отговори за еднополовите бракове
Какво е бракът?
10 причини гей браковете да не бъдат разрешени
Въпроси и отговори за отглеждането на деца от гей мъже и лесбийки
Развитието на децата с хомосексуални родители в сравнение с това на децата в хетеросексуални семейства
Децата на родителите лесбийки и гей мъже
Работа с родители на хомосексуални

ЛГБТ история и антропология


ЛГБТ антропология
ЛГБТ етнография
Еднополовата сексуалност в Древна Месопотамия

Хомофобия


Хомофобия: анализ на един „допустим” предразсъдък
Психология на сексуалния предразсъдък

ХИВ/СПИН


Въпроси и отговори за ХИВ/СПИН

Други


За изневярата и секса

• Официални становищаАрхиви

юли 2010
П В С Ч П С Н
« Юни   Авг »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

My Pocket

Bookmark and Share
Firefox 2
Firefox 2
Firefox 2
 
Creative Commons License
Публикуваното в този блог ползва условията на Криейтив Комънс лиценз. Tyxo.bg counter free hit counters

Посетителите ми