Висшият съдебен съвет бе сезиран за поведението на пазарджишкия прокурор, получил „анти-гей отличие“

9 септември, 2010 at 10:50 pm 4 Коментари

Стартира онлайн петиция, настояваща за публично извинение

Днес активисти изпратиха до медиите прессъобщение, в което изразяват становището си по случая с награждаването на добилия скандална слава прокурор Стефан Янев.

Припомняме, че прокурор Янев излезе с постановление по случая с чл. 14 от Наредбата за обществен ред в Пазарджик, което бързо стана известно с пасторалните секс сцени описани в него. В становището си, с което отказва намеса на прокуратурата, прокурорът, който при това е участвал в изготвянето на оспорвания член, определя сексуалните ориентации, различни от хетеросексуалната, като „разврат”. В последствие Върховна административна прокуратура реагира, като отмени постановлението на Янев и задължи пазарджишката окръжна прокуратура да оспори текста в съда.

Прокурор Янев, кметът на Пазарджик и председателят на общинския съвет в града обаче бяха отличени с орден за защита на „християнските ценности” от Епархийския съвет в Пловдив, връчен им лично от скандалния митрополит Николай, станал известен със съмнителните си връзки с фигури от подземния свят.

Следва съобщението на активистите до медиите, по повод раздадените отличия, както и копие от сигнала до Висшия съдебен съвет:

Висшият съдебен съвет бе сезиран за служебната безотговорност и непрофесионализъм на пазарджишкия прокурор Стефан Янев

Настоящето идва в отговор на удостояването с орден „Свети апостол Ерм” на трима души от Пазарджик във връзка със заслугите им за това, което от Епархийския съвет на Пловдивската митрополия наричат „отстояване на християнските ценности”, а ние определяме не просто като нарушаване на фундаментални човешки права, но и като фрапантно непознаване на законите в България.

На 6 септември – денят на Съединението – в Пазарджик Пловдивският митрополит Николай удостои с този орден кмета на града Тодор Попов, председателя на общинския съвет инж. Георги Йорданов и прокурор Стефан Янев. Поводът е приемането на изменения и допълнения в текста на Наредбата за обществен ред в Пазарджик в края на м. г., в която бе въведен нов чл. 14, който забранява „публичното демонстриране и изразяване на сексуална и друга ориентация”.

Припомняме, че разпоредбата бе атакувана от активистите Добромир Добрев и Радослав Стоянов и със становища срещу него излязоха омбудсманът г-н Гиньо Ганев, който отправи към общинарите препоръка за отмяна на текста, и Комисията за защита от дискриминация, която установи наличие на пряка дискриминация.

В речта си по време на честването на празника на Съединението, митрополит Николай определи ЛГБТ активистите като „сили на мрака”, а действията им – като „формалистки”, защото, заяви владиката, „сатаната е формалист”.

С настоящето не желаем да реагираме спрямо действията на Епархийския съвет, нито да коментираме мълчаливото съгласие на Българската православна църква като цяло. Не разглеждаме тази институция като притежаваща потенциал да бъде адекватна по който и да е обществен дебат, най-малко по въпроса за гражданските права на сексуалните малцинства.

Това, което предизвиква нашата реакция, е фактът, че отличието бе прието от г-н Стефан Янев, като представител на съдебната власт.

Г-н Янев бе сезиран относно чл. 14 от Наредбата за обществен ред в Пазарджик в качеството му на прокурор от Окръжна прокуратура – Пазарджик. Въпреки че самият той е участвал в изготвянето на Наредбата, Янев не само не си направи отвод по случая, но издаде постановление, което доби печална слава в медийното пространство с живописните си описания на различни сексуални практики, както и с това, че сравни хомо- и бисексуалността с редица полови отклонения.

Постановлението бе отменено от Върховната административна прокуратура, която констатира, че Янев не е извършил анализ законосъобразен ли е текстът на чл. 14 или не. ВАП възложи на Окръжна прокуратура – Пазарджик да атакува текста в съда. Въпреки това прокурор Янев прие високото отличие.

Държим да припомним, че България е република с парламентарно управление и строго разделение между църковна и светска власт. Светските устои на държавата ни са залегнали в самата Конституция. Законът, който е равен за всички, определя и пълната независимост на съдебната власт, която трябва да бъде независима и от верски (пред)убеждения, и нагласи на отделни деноминации.

Според нас с приемането на този орден и – още повече – с действията си по казуса с чл. 14, прокурор Стефан Янев урони престижа на съдебната власт. Да се пренебрегват законите – както направи г-н Янев – заради религиозна догматика, лични пристрастия, хомофобия и хетеросексизъм, под прикритието „защита на моралните ценности на целия народ” е поведение, граничещо с абсурда. В служебно качество той е длъжен да следи за спазване на законите. Изказванията си той направи като длъжностно лице, а не като обикновен гражданин.

Хомо- и бисексуалността не са „извратеност” или проява на „нравствен упадък”. Сексуалната ориентация е естествен компонент от човешката психика; има дълбоко вкоренена в човешкото съществуване природа; принадлежи към същността на човешкото достойнство, идентичност и индивидуалност; не е въпрос на съзнателен или несъзнателен избор; не е предпоставка за никакво разстройство на преценката, стабилността, издръжливостта или на общите социални или професионални способности; не е фактор, предопределящ противообществени прояви; и не създава конкретна заплаха или явна доказуема вреда.

Прокурор Янев погрешно теоретизира проявите на сексуалната ориентация с показни сексуални действия на публични места, което е несъстоятелно и не почива на обективната действителност. Ориентацията към един или друг пол не се изчерпва с половото общуване и може да се прояви в обикновени, приети в обществото действия, като държането за ръка или целувка на публично място, открито заявеното „Обичам те” към партньор от противоположния или от същия пол, и дори носенето на брачна халка.

Ето защо ние сезирахме Висшия съдебен съвет с молба за предприемане на активни действия и за извинение от страна на прокурор Стефан Янев към българските ЛГБТ граждани и всички, чието достойнство е засегнал.

В допълнение бихме искали да ви обърнем внимание на създадената от младежка организация „ЛГБТ действие“ Петиция срещу невежеството и некомпетентността в Окръжна прокуратура – Пазарджик, намираща се на адрес http://www.bgpetition.com/prokuratura-pazardjik/index.html.

Вени Марковски
Добромир Добрев
Марко Марков
Радослав Стоянов

Копие от сигнала до ВСС можете да видите в PDF формат тук.

Гласувай за тази публикация >>

Entry filed under: ЛГБТК новини. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Black velvet, if you please Гей активисти осъдиха вестник „Галерия“

4 Коментари Add your own

 • 1. lilia  |  9 септември, 2010 в 11:03 pm

  Така де -стига с тези гейове.

 • 2. Дарина  |  10 септември, 2010 в 12:38 am

  lilia, точно покрай този блог гейове изобщо не липсват. :)

 • 3. faeton  |  10 септември, 2010 в 11:05 am

  “Legalitas regnorum fundamentum”, (Законността е основа на държавата) – това е написано на заглавна та страница на главна прокуратура. А също и “IUS EST ARS BONI ET AEQUI”, (Правото е изкуство на доброто и справедливото).
  Е, в името на доброто, справедливостта и най-вече законността ще е добре висшите органии на съдебната власт да разгледат обстойно случая „Янев“ и да решат какво да е наказанието му за незаконните му и противоконституционни действия в качеството му на длъжностно лице.
  дано писмото до ВСС е пуснато и с копие до главна прокуратура. Доколкото рабзрах най-малкото, което може да се случи на прокур янев е дисциплинарно наказание.

 • 4. Lachezar  |  1 октомври, 2010 в 7:21 pm

  Не мога да не призная, че действията на прокурор Янев са меко казано абсурдни. Драго ми е, че активисти се борят особено усърдно за правата си, както им се полага. Тъй и трябва. Ако се оставим на невежеството на хора като добрия прокурор, без съмнение ще се върнем няколко века назад в развитието си.
  Естествено, трябва да се предприемат мерки. И действията, които активистите предприемат са най-интелигентните. Най-сетне започвам да виждам адекватни действия от наши организации. И най-накрая, ще благодаря на всички активисти, които с неуморните си усилия, подпомагат за нраствено и морално извисяване на Родината

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Статии

Психология и биология на хомосексуалността


Хомосексуалност от „Енциклопедия по психология” на Oxford University Press
Въпроси и отговори за сексуалната ориентация и хомосексуалността
Въпроси и отговори за трансполовостта и половата идентичност
20 мита за хомосексуалността, гейовете и лесбийките
Психоанализа и хомосексуалност в постмодерното хилядолетие
Демаскиране на деликатния хетеросексизъм: микроагресиите и микролегитимациите в ежедневието
Когато някой те нарече „педал”: как да се справяме с микрообидите
Каква е сексуалната ми ориентация или защо оргазмът няма последната дума
Хетеросексуалните мъже, които правят секс с мъже
Хомосексуалността: парадокс на еволюцията
Хомосексуалност и педофилия: кратка бележка

Етика и право на ЛГБТ


Хомосексуалност и морал
Свобода и морализъм

Социална роля, права и социокултурна интеграция на хомосексуалността


Няколко въпроса за гей-лесбийското движение
Парадирането с хомосексуалността
Някои често срещани анти-гей тези
Как се става мъжкар или културата на омразата към педалите в психологията на българския мъж
Интимни връзки между мъжете
17 май - Международен ден срещу хомофобията

Разкриване (Coming out)

Вън от дрешника, открит на улицата

ЛГБТ семейство и родители


Въпроси и отговори за еднополовите бракове
Какво е бракът?
10 причини гей браковете да не бъдат разрешени
Въпроси и отговори за отглеждането на деца от гей мъже и лесбийки
Развитието на децата с хомосексуални родители в сравнение с това на децата в хетеросексуални семейства
Децата на родителите лесбийки и гей мъже
Работа с родители на хомосексуални

ЛГБТ история и антропология


ЛГБТ антропология
ЛГБТ етнография
Еднополовата сексуалност в Древна Месопотамия

Хомофобия


Хомофобия: анализ на един „допустим” предразсъдък
Психология на сексуалния предразсъдък

ХИВ/СПИН


Въпроси и отговори за ХИВ/СПИН

Други


За изневярата и секса

• Официални становищаАрхиви

септември 2010
П В С Ч П С Н
« Авг   Окт »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

My Pocket

Bookmark and Share
Firefox 2
Firefox 2
Firefox 2
 
Creative Commons License
Публикуваното в този блог ползва условията на Криейтив Комънс лиценз. Tyxo.bg counter free hit counters

Посетителите ми