Комисията за защита от дискриминация глоби Расате с 2000 лв.

30 декември, 2010 at 12:20 pm 9 Коментари

Комисията за защита от дискриминация глоби Боян Станков, бивш лидер на националистическата организация Български национален съюз (БНС), с 2000 лв. за тормоз и подбуждане към расова дискриминация.

Решението на КЗД идва като отговор на сигнал, подаден от активистите Радослав Стоянов и Добромир Добрев през октомври 2009 г. Повод за сигнала са изказванията на Станков, по-известен с артистичния си псевдоним Расате, в предаването „Челюсти” на журналистката Диана Найденова, излъчено паралелно в ефира на Нова телевизия и Дарик радио на 26.10.2009 г.

Темата на дискусията е дали България да приема африкански бежанци от Малта. В течение на цялото предаване т. нар. Расате последователно и недвусмислено се обявява против това с неприкрито расистки и ксенофобски аргументи. Той заявява, че (приблизителни цитати):

 • бежанците идвали от държави, стотици години назад в културно отношение;
 • докато европейските страни били близки на България расово, културно, морално-психологически, африканците били с чужд манталитет, чужди навици и култура;
 • последните не можели да бъдат интегрирани, защото така били устроени генетически;
 • не знаели какво е четка за зъби;
 • били чужди хора, чужди на държавата, на културата, на народа;
 • африканците били „маймуни” (уверено потвърждава съобщението на водещата, че той ги нарича така);
 • били наркотрафиканти;
 • щели да увеличат престъпността;
 • щели да отнемат работни места от българите и да се „трупат на гърба на българина”.

„[Расате смесва] понятията бежанец и икономически мигрант в услуга на внушението, че бежанците ще лишат българите от работните им места,” пишат в сигнала си Стоянов и Добрев. „Напомняме, че докато икономическият мигрант се опитва да подобри живота си, бежанецът опитва да го спаси.”

„[Т]ърсещи убежище, бежанци и лица с хуманитарен статут, са реално пребиваващи у нас чужденци, различни от мигрантите. Ксенофобските и расистки изказвания на Боян Станков – Расате съвсем недвусмислено подклаждат предразсъдъците и дискриминацията спрямо хората от различна раса, народност, етническа принадлежност, човешки геном, гражданство, произход, религия или вяра. В най-лошия случай този начин на представяне на проблема с потенциални бежански потоци може да доведе до изблици на насилие срещу определен човек или група,” пише още в сигнала на активистите.

„Враждебната реч не се ползва с правна защита,” пише в пространно становище Маргарита Илиева, директор на правната програма на Българския хелзинкски комитет, който е привлечен като заинтересована страна по случая. „Тя е изключена от обсега на конституционната и международноправна закрила за свободата на словото. Това е така, защото тя накърнява достойнството на личността – безусловно висш принцип в българското демократично общество, основано на върховенството на закона – и защото не допринася за демократичния обществен дебат, тъй като тя не способства за формирането на демократични мнения. Враждебната реч представлява злоупотреба със свободата на словото. Няма свобода на враждебна реч. Враждебната реч уврежда правата на личността и основните ценности на обществото. Тя е недопустима.”

В единственото заседание по преписката, явилият се пред КЗД Расате изнася патетична реч, в която не се признава за виновен, заявява, че производството пред Комисията е опит да бъде сплашен, че е твърдо убеден във вярванията си и не възнамерява занапред да спира да казва това, което мисли. Той сравнява КЗД със средновековната инквизиция, тъй като според него тя съди предимно български граждани, които имат „гражданска позиция, българска позиция, патриотична позиция”. Расате предупреждава, че „рано или късно всеки, който е работил против нашето Отечество, ще си намери заслуженото” и съветва КЗД към днешна дата да съди сурово, защото „когато дойде време ние да съдим, ще съдим изключително строго”.

Решението на КЗД е взето с участието на заинтересовани страни. Комисията е получила становища от министерството на труда и социалната политика, Агенцията по заетостта, Асоциация за интеграция на бежанци и мигранти, Агенция за социално подпомагане, Български хелзинкски комитет, Български червен кръст, Държавна агенция за бежанците и Български съвет за бежанци и мигранти.

Освен глобата от 2000 лв. КЗД предписва на Станков занапред да се въздържа от изявления, засягащи честта и достойнството на личността на основата на признак раса и/или подбуждащи към расова дискриминация.

Stalik|blog припомня, че Боян Станков-Расате бе изхвърлен от Българския национален съюз след забележителен скандал, който Станков и половинката му, Валя Кръстева, отрекоха.

Пълният текст на решението е достъпен тук:

» Решение № 288/21.12.2010 г. по описа на КЗД [PDF]

Предаването можете да видите тук:

Гласувай »

Entry filed under: Разни. Tags: , , , , , , , , .

Елтън Джон и партньорът му осиновиха момченце Еднополовите съюзи признати и в Илинойс

9 Коментари Add your own

 • 1. frog  |  30 декември, 2010 в 12:25 pm

  ами крайно време беше

 • 2. longanlon  |  30 декември, 2010 в 1:57 pm

  че беше крайно време е истина, ама да го бяха глобили за глупостите които постоянно ръси за различни български граждани поне…

 • 3. Стела  |  30 декември, 2010 в 6:20 pm

  Ама, че простотия да поканиш фашист и представител на Хелизинкския комитет!? Що за тъпо разбиране за плурализъм. Журналисти като въпросната са хората, които дават дума на отрепки като Расате, Болен и сие.

 • 4. Ивчо  |  30 декември, 2010 в 8:36 pm

  На мене ми е болно наистина за коментарите на хората, този тип мислене, самовглъбен и егоцентричен, нехуманен се отнася както на международно така и на вътрешно ниво. както хората не искат да помагат на чужди граждани нуждаещи се от помощ, така и помежду си хората не са свикнали д аси помагат и вски дърпа към себе си и за това никога няма да се оправим, защото няма колективност и хуманност помежду ни!

 • 5. So  |  4 февруари, 2011 в 6:00 am

  Някои хора прекалено много ги заболя за истините които изрече Расате в предаването. Хайде сега повторете научените си думички „толерантност, расист, нехуманен “ :D Жалки подобия на човечи

 • 6. Stalik  |  4 февруари, 2011 в 4:31 pm

  So, има хора, които смятат за истина и това, че ако се всамовзривят сред тълпя народ ще отидат в рая, където ще ги чака цял харем девственици (!). :) Въпросът е какъв е критерият за истинността на нещо и как е проверено то. :)))

  Глупостите, които Станков наговори в национален ефир, не почиват на никакви обективни факти. Те са първолашки интерпретации на неща, които са толкова далеч от интелектуалния капацитет на този човек, че той едва ли може и да си представи дори.

  Неграмотността не мое да оправдае нито него, нито хората, които го подкрепят. Живеем в 21 век все пак. Да кажеш, че няма достъп до информация и образование – не е така. Тъй че… ще си плащат. :)

 • 7. longanlon  |  4 февруари, 2011 в 6:22 pm

  расате наистина говори много глупости в ефир, но в конкретните изказвания които са цитирани решението на КЗД, има само две неверни и расистки неща – за расата на африканците и как тя ги прави по-глупави. останалото – за тяхната култура и цивилизация си е истина и няма нищо общо с расата им, а с живота в техните държави

 • 8. Radosvet Petrov  |  12 юли, 2011 в 4:30 am

  Прав е Расате за всичко, което казва! а вие сте отрепки дето го плюете. Съжалявам, обаче че си пати от това , че казва истината , която не се харесва на мнозина…

 • […] присъда на злополучния бивш националистически лидер Боян Станков-Расате, решения срещу няколко онлайн медии, както и две […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Статии

Психология и биология на хомосексуалността


Хомосексуалност от „Енциклопедия по психология” на Oxford University Press
Въпроси и отговори за сексуалната ориентация и хомосексуалността
Въпроси и отговори за трансполовостта и половата идентичност
20 мита за хомосексуалността, гейовете и лесбийките
Психоанализа и хомосексуалност в постмодерното хилядолетие
Демаскиране на деликатния хетеросексизъм: микроагресиите и микролегитимациите в ежедневието
Когато някой те нарече „педал”: как да се справяме с микрообидите
Каква е сексуалната ми ориентация или защо оргазмът няма последната дума
Хетеросексуалните мъже, които правят секс с мъже
Хомосексуалността: парадокс на еволюцията
Хомосексуалност и педофилия: кратка бележка

Етика и право на ЛГБТ


Хомосексуалност и морал
Свобода и морализъм

Социална роля, права и социокултурна интеграция на хомосексуалността


Няколко въпроса за гей-лесбийското движение
Парадирането с хомосексуалността
Някои често срещани анти-гей тези
Как се става мъжкар или културата на омразата към педалите в психологията на българския мъж
Интимни връзки между мъжете
17 май - Международен ден срещу хомофобията

Разкриване (Coming out)

Вън от дрешника, открит на улицата

ЛГБТ семейство и родители


Въпроси и отговори за еднополовите бракове
Какво е бракът?
10 причини гей браковете да не бъдат разрешени
Въпроси и отговори за отглеждането на деца от гей мъже и лесбийки
Развитието на децата с хомосексуални родители в сравнение с това на децата в хетеросексуални семейства
Децата на родителите лесбийки и гей мъже
Работа с родители на хомосексуални

ЛГБТ история и антропология


ЛГБТ антропология
ЛГБТ етнография
Еднополовата сексуалност в Древна Месопотамия

Хомофобия


Хомофобия: анализ на един „допустим” предразсъдък
Психология на сексуалния предразсъдък

ХИВ/СПИН


Въпроси и отговори за ХИВ/СПИН

Други


За изневярата и секса

• Официални становищаАрхиви

декември 2010
П В С Ч П С Н
« Ноем   Февр »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

My Pocket

Bookmark and Share
Firefox 2
Firefox 2
Firefox 2
 
Creative Commons License
Публикуваното в този блог ползва условията на Криейтив Комънс лиценз. Tyxo.bg counter free hit counters

Посетителите ми