Андрей Слабаков vs. гейовете

15 ноември, 2011 at 12:55 pm 6 коментара

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) е започнала производство за тормоз* на основата на сексуална ориентация срещу известния български режисьор Андрей Слабаков. Жалбата е подадена от ЛГБТ активистите Радослав Стоянов и Добромир Добрев през месец май тази година.

Поводът за жалбата са скандалните изказвания на Слабаков в ефира на телевизионното предаване „На инат“, излъчено по „Нова телевизия“ на 28.04.2011 г. В рамките на интервюто, попитан от водещия — анимираното 3D магаре Марк О’Селски — за негово сравнение от интервю пред друга медия, Слабаков заявява, че „гейовете са много по-вредни [от тютюнопушенето]”.

В подкрепа на тезата си режисьорът заявява:

„[…] разпространението на СПИН не е само заради наркоманите, което, както знаеме в некой държави е разрешено човек да се занимава с наркомания, но цигарите са много вредни… А освен това, да оставиме, че те разпространяват СПИН масово, тъй като не всички гейове са само хомосексуални, някой са и би-. Това не работи в интерес на обществото”.

По-нататък режисьорът споделя, че при свое посещение в Италия е получил покана да гостува на няколко гей сватби, но „слава Богу” не отишъл на нито една.

Спорният откъс от процесното предаване може да се види тук:

Пред държавния антидискриманционен орган жалбоподателите заявяват, че високорискова група спрямо ХИВ инфекцията са мъже, които правят секс с мъже (МСМ), а не хомосексуалните хора като цяло (което включва хомосексуални мъже, които упражняват безопасни сексуални практики, както и хомосексуални жени).

„[С]читаме, че изказванията на г-н Андрей Слабаков не само дезинформират телевизионната аудитория, но и насаждат погрешни стереотипи спрямо нехетеросексуалните лица като цяло.

Той сравнява нехетеросексуалните хора, като група лица, с доказано увреждащи здравето практики, като тютюнопушенето и наркоманията, и по този начин внушава, че хомосексуалността е порок и сама по себе си е вредна за здравето. […]

Считаме, че подобни оклеветяващи изказвания насаждат предразсъдъци спрямо нехетеросексуалните хора, подбуждат към неравно третиране, представляват враждебна реч, която е незаконна, и осъществяват „тормоз”, пишат в жалбата си активистите.

Пред Комисията Стоянов и Добрев заявяват:

„Напълно приемаме факта, че г-н Слабаков не е специалист и няма медицинско образование, за да се изисква от него прецизно изложение по въпросите на ХИВ-инфекцията, но отхвърляме възможността това да оправдава категоричността, с която той стигматизира нехетеросексуалните хора, както и ХИВ-серопозитивните; отхвърляме и пейоративната лексика, с която той изложи позицията си в процесното предаване, тъй като тя е несъмнено обидна и унижава нехетеросексуалните и хората, живеещи с ХИВ/СПИН, без значение от ориентацията им”.

На 13 ноември Слабаков и жалбоподателят Радослав Стоянов се изправиха в дискусия в ефира на TV7 в предаването „Насреща Люба Кулезич”. В него режисьорът призна, че би подкрепил узаконяването на семейния живот на еднополови двойки, но не и отглеждането на деца от такива двойки. Откъсът от предаването може да видите тук:

Активистите Стоянов и Добрев имат редица спечелени случаи срещу нарушители на Закона за защита от дискриминация пред Комисията и Върховния административен съд, в това число вестниците „Уикенд” и „Галерия”, бившият националистически лидер Боян Станков-Расате, няколко онлайн медии, както и общинския съвет в Пазарджик, за скандалната им забрана за свободно изразяване на „сексуална и друга ориентация на обществени места” на територията на общината. Освен срещу Слабаков по жалба на двамата активисти Комисият в момента разглежда и случай, по който ответник е проф. Юлиян Вучков.

Решението на КЗД срещу Слабаков се очаква през декември.

Международните експерти и здравни организации последователно поддържат позицията, че социалното изключване и враждебна, нетолерантна среда спрямо нехетеросексуалните хора, е един от ключовите катализатори за високорисковите сексуални практики сред МСМ (вж. напр. Глобалния доклад на програмата на ООН зе ХИВ/СПИН — UNAIDS). Така много държави, които все още криминализират хомосексуалността, понастоящем са обект на международен натиск в насока декриминализирането й именно във връзка с ХИВ-пандемията (вж. напр. Индия).

Необмислени и заклеймяващи изказвания, като това на Андрей Слабаков, могат допълнително да увеличат трудностите около приемането на хомосексуалността от страна на родителите на такива деца, и дори да подпомогнат отхвърлянето им, като съдействат за редица здравни и емоционални проблеми на представителите на тази общност. Последствията от това могат да бъдат и фатални.

Нерядко стигмата, тегнеща над живеещите с ХИВ/СПИН, е по-тежка дори от тази над нехетеросексуалните.

Повече за мъжете, които правят секс с мъже, като високорискова група, можете да научите от българската страница на Програмата на ООН за ХИВ/СПИН — UNAIDS тук.

_______________________
* Според българския Закон за защита от дискриминация, отразяващ европейското законодателство и юриспруденция в областта на защитата на равенството на гражданите, понятието „тормоз” се определя като „всяко нежелано поведение на основата на признаците [изредени в закона], изразено физически, словесно или по друг начин, което има за цел или резултат накърняване достойнството на лицето и създаване на враждебна, обидна или застрашителна среда” (Чл.5 от ЗЗДискр във връзка с §1, т.1 от Допълнителните разпоредби към Закона).

Гласувай » | Сподели:

Stalik|blog напомня:

Stalik|blog напомня:

Мъжете, които правят секс с мъже, са високорискова спрямо ХИВ-инфекцията група поради разпространената сред тях практика на необезопасен анален секс. Необезопасеният анален секс е една от най-рисковите сексуални практики по отношение на предаваните по полов път инфекции, не само ХИВ.

 • При анален секс — без оглед на пола или сексуалната ориентация на партньора — винаги употребявайте кондоми.
 • Използвайте кондоми при всякакъв секс с непознат или слабо познат партньор. „Слабо познат” е всеки партньор, който познавате от по-малко от 3 месеца, през които той не се е изследвал.
 • Изследвайте се редовно! В България има кабинети, където можете да се изследвате безплатно и анонимно. Адресите им ще намерите тук.
 • Повече информация за ХИВ/СПИН ще намерите тук и тук.
 • Официалната страница на Програмата на ООН за ХИВ/СПИН в България ще намерите тук.
Избягвайте необезопасените сексуални практики със случайни партньори. От това зависи вашият и много други животи! Бъдете отговорни и дръжте сметка на тези, които не са!

.

Entry filed under: Разни. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , .

Трима гей мъже обесени в Иран миналата седмица Хомосексуалността и избирателното четене на Библията

6 коментара Add your own

 • 1. Aneliq  |  16 ноември, 2011 в 2:58 pm

  На каква основа хомосексуалистите изискват толерантност от обществото при положение, че са толкова нетолерантни към мнения на хора, изразени в публичното пространство. Не е ли това демократичен диалог? Да се изслушат всички мнения (и гледни точки), независмо дали ни харесват или не? Или трябва да ги осъдим само за това, че не ни харесват? Разбирам да съдиш за клевета някого, който си позволява лично да те обижда и обвинява от екрана, но да търсиш правна отговорност от човек, който открито изразява мнението си за гей общността и то не й харесва?! Със същото право можете да осъдите мюсюлманите за това, че не харесват християнте. По принцип. Говоря от гледна точка на морала и правните основания не ме интересуват, защото не всеки закон е правилен, морален и справедлив. Закони, които подтискат гей общността са също толкова несправедливи, колкото и гейове, които внасят жалби срещу хетеросексуални за обида на общо основание. С всичко това, се опитвам да кажа, че подбни мерки работят протви каузата на ЛГБТ обществото, която подкрепям. дават лош пример, създават черен пи ар и предизвикват контра реакция в едно принципно нетолерантно общество. Нека справедливостта да възтържествува, все пак. Но проблеми не се решават с конфликти, още по-малко проблемите на този, който създава конфликта. Казвам „създава“, защото на медийна нападка се отговаря медийно, а не с жалби и съдебни преследвания. Увеличената контра-агресия поражда още по-силна контра-контра агресия и така проблемите само се задълбочават. Освен това, подвеждането на хора под отговорност за това, което говорят публично намирисва на ограничаване на свободата на словото, а това е опасен процес и узаконяването му може да създаде тревожен прецедент. За обществото, като цяло. Аз мисля, че интересите на обществото стоят по-високо от тези на ЛГБТ, защото вторите са част от първото, а не обратното. Пък и границата е много тънка – кое е правилно и кое не, тръгнеш ли веднъж да съдиш успешно хора за свободно изразяване на личното им мнение в публичното пространство. Дано институциите да проявят мъдрост и умереност по този въпрос. Последното, от което се нуждаем, дами и господа, е противпоставяне. На верска, етническа, расова, хомосексуална или всякаква основа. Вие най-добре би трябвало да занете това. Защо тогава подкрепяте актове на противопоставяне? Не твърдя, че Слабаков е прав. Но мисля, че максималната отговорност, която трябва да понесе е държавата да му съобщи същото с официален документ. И с това да се приключи. Всичко отвъд би било във вреда, най-вече на ЛБГТ обществото. Причините са изброени по-горе. Мисля, че бях достатъчно обстоятелствена. Благодаря ви за вниманието! Публикуването на този коментар без цензура и редактиране ще покаже, че все пак сте отворени за някакъв диалог.

 • 2. Stalik  |  27 ноември, 2011 в 12:35 am

  Чета с откровено изумление и се питам дали авторката на коментара преди мен въобще си е направила труда да прочете целия материал? Дали е прочела за децата, които, завладени от непреодолимо чувство на вина и срам, че са такива, каквито са, не са успели да намерят помощ и утеха, която да ги спре да посегнат на живота си; да посегнат заради думи на отхвърляне, заклеймяване и омраза?

  Чудя се още дали авторката на коментара преди мен познава от първа ръка болката и травмата от враждебните, потискащи и наказателни реакции на тълпата спрямо нехетеросексуалните?

  Дали пък авторката някога е говорила поне с родители на такова дете – двойно дамгосани заради хомосексуалността на детето им и заради самоубийството му?

  А дали авторката на коментара преди мен ВЪОБЩЕ е полагала усилия да си представи тези болка и травма при хората, които живеят с ХИВ/СПИН и при които бездушната стигма, родена от неграмотността и лицемерието на хората, е просто още един пирон в емоционалния им ковчег, скован от факта, че носят вируса на неизлечима (засега) инфекция?

  Тази авторка ли говори „от гледната точка на морала“!?…

 • 3. dete  |  28 ноември, 2011 в 3:54 pm

  Анелия, сериозно бъркаш някои неща. ако смяташ, че да казваш обидни и омразни неща е мнение и че като се обижда група е ок, защото не те засяга лично – не е ок, защото си част от тази група. все едно да смяташ, че нацистите имат ‘мнение’ в това да убиват и мъчат представители на всички ГРУПИ, с които са го сторили.

 • 4. jenny1717.  |  8 декември, 2011 в 11:40 pm

  Анелия, мила, ако някой мюсюлманин ти каже, че не харесва християните ти можеш да го съдиш. ;) Точно това е въпроса, не може да даваш квалификации за дадена група хора, които няма как да познаваш персонално до един. По същия начин е грозно един гей да каже, че мрази всички хетеросексуални и обратното. Не мога да разбера защо ви е толкова сложно да го разберете?! Защото по товоята логика какво толкова е правил Хитлер като е говорел против евреите, той просто е изразявал личното си мнение… или пък не? И изобщо не знам познато ли ти е усещането да чуеш да говорят за теб по телевизията от някакъв индивид, който нито те познава нито те знае да те обсъжда разпалено, защото Андрей Слабаков не познава всички гейове, нито всички лесбийки, предполагам. И изведнъж цъфва на екрана и ме обсъжда, мен и другите като мен без да мога да му отговоря, ето това е липса на свободно слово. Защото той не изразява мнение, а създава разделение. Втория коментар засяга темата със самоубийствата на деца, заради такива пичове като Слабаков, Запознай се с историята на поне едно от тях. Просто потърси it get’s better кампанията в youtube и ще видиш до какво води омразата, маскирана спорно като свободно изразяване на мнението. Мисля, че е крайно време да се пренесем в 21 век, защото докато в САЩ Лейди Гага и други активисти се опитват да направят тормозеното hate crime, ние тук още забиваме поглед в земята само като чуем думата „гей“, а под „лесбийка“ разбираме порно актриса за разнообразие преди да се появи мъжа във филма и си мислим, че като говорим против ЛГБТ и други малцинства, това не е хомофобия и расизъм, а „изразяване на мнение“…

 • 5. kkuneva  |  14 април, 2012 в 11:44 pm

  Счита се,че лошите навици водят до неблагоприятно развитие на духовният път.Това ще рече,че се получават доста спадове в живота,хората стават страхливи,агресивни в много случаи,което води до пълен духовен крах.И най-тежкото идва,когато дойде часът на смъртта,тогава тези души не се прерчаждат в човешки облик,остават за дълго в Ада както се казва на християнски. Една от тези причини е и хомосексуализмът,както също и хората които правят анален секс,но не само този който поема аналния секс,но и този ,който го прави,защото става причина първият да отиде в Ада.
  Това има и много задълбочено обяснеие,което е и много правдиво. Няма нужда сега да правя изложение ,но трябва наистина много да се внимава и не е добър пример за останалото човечество.
  Чрез лошите навици ,мисли и действия се създават лоши енергии,които влияят на целият свят,но първо зле се отразяват на тези,които са източника им,а след това на останалите в космоса.
  Не поддържам хомосексуализма,защото е много лошо за самите хомосексуалисти и унищожава духовното им развитие.

  Да се обърнем към мъдростта,от там да черпим информация как да живеем добре.

 • 6. Stalik  |  15 април, 2012 в 3:48 am

  @kkuneva: За съжаление в написаното от Вас цари пълна абдикация на здравия разум. Отдавна не бях се сблъсквал с подобен фанатизъм и наивно суеверие.

  Първо, редно е да се отбележи, че хомосексуалността (както е правилно да казваме; не „хомосексуализъм“; справка тук: http://wp.me/p3LuJ-1e) не е „лош навик“, а нормален вариант на човешката сексуалност, естествен компонент от психиката на човек.

  Второ, дори съвсем хипотетично да допуснем на вяра (защото на здрав разум тук, ясно е, няма как), че адът съществува, то аз не виждам и причина, поради която хомосексуалността, а още повече – аналният секс (!?), да водят до „отиване“ в Ада (може би с Хогуортс експрес?).

  Трето, не разбирам на каква основа почива твърдението, че хомосексуалността „унищожава духовното развитие“ на когото и да е. Какво всъщност следва да означава „духовно развитие“? Как е установено, че то бива унищожено? Коя е тази иманентна характеристика, това присъщо свойство, което отличава хомосексуалността от хетеросексуалността в отношението и ролята им за „духовното развитие“?

  И въобще по какъв начин написаното от Вас въобще се съотнася към фактите за ЛГБТ хората в историята и днес?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Статии

Психология и биология на хомосексуалността


Хомосексуалност от „Енциклопедия по психология” на Oxford University Press
Въпроси и отговори за сексуалната ориентация и хомосексуалността
Въпроси и отговори за трансполовостта и половата идентичност
20 мита за хомосексуалността, гейовете и лесбийките
Психоанализа и хомосексуалност в постмодерното хилядолетие
Демаскиране на деликатния хетеросексизъм: микроагресиите и микролегитимациите в ежедневието
Когато някой те нарече „педал”: как да се справяме с микрообидите
Каква е сексуалната ми ориентация или защо оргазмът няма последната дума
Хетеросексуалните мъже, които правят секс с мъже
Хомосексуалността: парадокс на еволюцията
Хомосексуалност и педофилия: кратка бележка

Етика и право на ЛГБТ


Хомосексуалност и морал
Свобода и морализъм

Социална роля, права и социокултурна интеграция на хомосексуалността


Няколко въпроса за гей-лесбийското движение
Парадирането с хомосексуалността
Някои често срещани анти-гей тези
Как се става мъжкар или културата на омразата към педалите в психологията на българския мъж
Интимни връзки между мъжете
17 май - Международен ден срещу хомофобията

Разкриване (Coming out)

Вън от дрешника, открит на улицата

ЛГБТ семейство и родители


Въпроси и отговори за еднополовите бракове
Какво е бракът?
10 причини гей браковете да не бъдат разрешени
Въпроси и отговори за отглеждането на деца от гей мъже и лесбийки
Развитието на децата с хомосексуални родители в сравнение с това на децата в хетеросексуални семейства
Децата на родителите лесбийки и гей мъже
Работа с родители на хомосексуални

ЛГБТ история и антропология


ЛГБТ антропология
ЛГБТ етнография
Еднополовата сексуалност в Древна Месопотамия

Хомофобия


Хомофобия: анализ на един „допустим” предразсъдък
Психология на сексуалния предразсъдък

ХИВ/СПИН


Въпроси и отговори за ХИВ/СПИН

Други


За изневярата и секса

• Официални становищаАрхиви

ноември 2011
П В С Ч П С Н
« сеп.   дек. »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

My Pocket

Bookmark and Share
Firefox 2
Firefox 2
Firefox 2
 
Creative Commons License
Публикуваното в този блог ползва условията на Криейтив Комънс лиценз. Tyxo.bg counter free hit counters

Посетителите ми