Вестник „Уикенд“ с втора присъда за дискриминация от КЗД

17 октомври, 2010 at 1:44 pm 7 коментара

За втори път тази година Комисията за защита от дискриминация (КЗД) излезе с решение срещу жълтото издание „Уикенд” заради дискриминационни практики. Първият повод за това бе статия за скандала с футболиста на ЦСКА Иван Караджов.

След като през май наложи на изданието въвеждането на механизми за самоконтрол с оглед недопускането на дискриминация на страниците на вестника, както и уведомяване на всеки три месеца в срок от една година за резултатите от приложението на разработените методи, сега Комисията глоби с 800 лв. главния редактор и издател Мартин Радославов и препоръча на журналистката Дани Златанчева в работата си да се въздържа от „представянето на неустановени и недоказани факти и обстоятелства като установена истина”, както и „да не се стреми към създаване на стереотипи и негативни нагласи към лицата с нехетеросексуална и хомосексуална ориентация единствено и само водена от стремежа си към сензация”.

Повод за настоящето решение на КЗД е статия в „Уикенд” от бр. 40 (308) от 3 ноември 2009 г. Заглавието на материала, поместено на първа страница, гласи: „Сензация! Убиецът на Белнейски хомосексуалист”.

На стр. 15, където продължава материалът, авторката Дани Златанчева обяснява, че заподозряният в двойно убийство Лазар Колев „има меко казано странен интимен живот”, „скандални хомосексуални връзки”, както и че „вероятно травмите от насилствените хомосексуални актове са го принудили да се отврати от жените и да ги третира единствено като инструмент на сексуално задоволяване, коментират психолози”, без да е уточнено кои са психолозите, направили този коментар.

Никъде в текста на материала не се споменава самопризнание от страна на заподозряния Лазар Колев, че е хомосексуален.

„Слуховете за сексуалното му поведение в младежките му години по никакъв начин не могат да служат за основание на заявеното на първа страница, доколкото сексуалното поведение не е определящо за сексуалната ориентация на личността,” пишат в жалбата си активистите Добромир Добрев и Радослав Стоянов, които са сезирали КЗД по случая.

„Представеният по подобен начин материал прави негативни внушения у четящия по отношение на нехетеросексуалните лица. Приписването на драматичност, скандалност и/или шоковост, са обичайни похвати на нетолерантното говорене за хомосексуалността,” допълват те и твърдят, че представянето на хомосексуалността като девиантно, антисоциално и престъпно поведение представлява подбуждане към дискриминация.

В първото заседание по случая авторката Дани Златанчева обяснява:

„…материалът наистина е малко така, с напомпано заглавие, чисто вестникарска е технологията на едно издание, особено когато е жълто, знаете така, малко нещата са… всичко е сензационно, всичко е скандално, всичко е пикантно.”

Издателят Мартин Радославов пък заявява, че „Уикенд” не е подписал Етичния кодекс на българските медии, тъй като не е бил поканен и още повече — има „сериозни възражения към този документ и към поведението на медиите, които са го подписали”.

От обясненията на Радославов става ясно също, че мотивът му да постави такова заглавие на въпросната статия е бил, че е счел за „любопитно обстоятелството, че един насилник на млади момичета, каквито са били сестрите Белнейски е носител на хомосексуална склонност”, както и че е извел този любопитен факт в голямо заглавие на първата страница на поверения му вестник, където по принцип се води рубрика с надслов „Сензация”.

Радославов не предостави доказателства за твърдените „хомосексуални наклонности” на Лазар Колев, като последните той обяснява със сведения от други лица.

„[З]аглавието на атакуваната статия извежда категорична констатация, че убиецът на Белнейски е хомосексуалист, което поставено под грифа „Сензационно” внушава на читателя именно това твърдение, което за незапознатия читател автоматично създава асоциацията за убийство поради хомосексуалната му ориентация, която очевидно витае в представите и на самата ответна страна Мартин Радославов […],” пише в решението си КЗД.

Решението на Комисията подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от получаването му. Глобата на Радославов се заплаща в полза на републиканския бюджет.

През юли КЗД санкционира с глоби за дискриминация по признак сексуална ориентация и издателят на в „Галерия”, както и главният му редактор Кристина Патрашкова.

» „Уикенд”, бр. 40 (308) от 3 ноември 2009 г., стр. 15
» Решение № 178/30.07.2010 г. по описа на КЗД [PDF]

Entry filed under: ЛГБТК новини. Tags: , , , , , , , , .

Голата фигура в скулптурата – действителна еротика или еротична действителност? ООН зачеркна хомосексуалността от резолюция против извършването на екзекуции

7 коментара Add your own

  • 1. sickdreamer  |  17 октомври, 2010 в 11:46 pm

    И какво в статията, уважаеми Ради, заслужава глоба от 800 лева? Не можах да сгрея.

  • 2. Stalik  |  18 октомври, 2010 в 12:36 am

    Павле, има цитат от нашата жалба в статията, има цитат от решението на КЗД, има го и пълния текст на решението на КЗД. Как да ти кажа сега… като не си радзбрал, едва ли проблемът е в подадената тук информация. Сещаш ли се?…

  • 3. faeton  |  18 октомври, 2010 в 1:08 pm

    ради, поздравления за поредно преодоления рубеж, на теб и добри.
    неразбирането на опасността от ползване на език на омраза, особено от високотиражна медия явно е въпрос, който тепърва трябва да се проумява. за мен санкцията е твърде ниска, и мисля, че трябва да е съразмерна с реализирания приход от тиража, причина за който е и самото манипулативно заглавие.

  • 4. Наблюдатель  |  18 октомври, 2010 в 8:15 pm

    Това са наистина добри новини и знак, че въпреки всичко държавата България върви (макар и с такива дребни крачки) напред.
    Хубаво е да се види, че КЗД като държавен орган си върши работата (защото това далеч не е така навсякъде), но според мен е назрял и моментът за активна държавна политика срещу дискриминацията на основа сексуална ориентация.

  • 5. sickdreamer  |  18 октомври, 2010 в 9:07 pm

    Значи, ако добре съм схванал с моя хомофобски акъл, наложена е глоба на медия, неподписала Етичния кодекс, за следните фрази:

    – “ меко казано странен интимен живот”,
    – „скандални хомосексуални връзки”
    – „вероятно травмите от насилствените хомосексуални актове са го принудили да се отврати от жените и да ги третира единствено като инструмент на сексуално задоволяване, коментират психолози”.

    Според теб и Добромир, както и според КЗД, тези фрази и неподплатената с доказателства връзка между обвиняемия и сексуалната ми ориентация вменяват негативно отношение всред народа.

    Е… това е ненормално. Хубаво, разбирам идеята на цензурата, но това е по-абсурдна цензура и от онази срещу в-к Галерия. Държавата НЕ Е този, който решава какво да е мнението на хората. Никой,в това число и Държавата, НЯМА ПРАВО да се меси в нещата на някого, освен ако не крайно наложително – например при призоваване към клане. Разбери, Ради, Държавата НЕ Е архитект на общественото мнение. Поради необходимостта някой да пази обществото да не стане фашистко Държавата има някакви правомощия да налага цензура, но това, както казах, са крайни случаи.

    Ако примем, че Държавата Е АРХИТЕКТ на общественото мнение, тогава значи е напълно легитивимно и правилно някой държавен апарат да осъжда какво да е сексуалното ти поведение (което сам избираш, макар сексуалното желание да не го избираш). Това ли е идеята ти за свобода? Да я има само за нас, хомосексуалните, а за тези, дето искат да плющят глупости в многотиражния си вестник, не може?

  • […] да бъде ограничавана, заради случаи като тези – статия във в. „Уикенд“ и статия във в. […]

  • […] съд, в това число две присъди срещу вестник „Уикенд” и една срещу „Галерия”, потвърдена от Върховния […]

Вашият коментар

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Статии

Психология и биология на хомосексуалността


Хомосексуалност от „Енциклопедия по психология” на Oxford University Press
Въпроси и отговори за сексуалната ориентация и хомосексуалността
Въпроси и отговори за трансполовостта и половата идентичност
20 мита за хомосексуалността, гейовете и лесбийките
Психоанализа и хомосексуалност в постмодерното хилядолетие
Демаскиране на деликатния хетеросексизъм: микроагресиите и микролегитимациите в ежедневието
Когато някой те нарече „педал”: как да се справяме с микрообидите
Каква е сексуалната ми ориентация или защо оргазмът няма последната дума
Хетеросексуалните мъже, които правят секс с мъже
Хомосексуалността: парадокс на еволюцията
Хомосексуалност и педофилия: кратка бележка

Етика и право на ЛГБТ


Хомосексуалност и морал
Свобода и морализъм

Социална роля, права и социокултурна интеграция на хомосексуалността


Няколко въпроса за гей-лесбийското движение
Парадирането с хомосексуалността
Някои често срещани анти-гей тези
Как се става мъжкар или културата на омразата към педалите в психологията на българския мъж
Интимни връзки между мъжете
17 май - Международен ден срещу хомофобията

Разкриване (Coming out)

Вън от дрешника, открит на улицата

ЛГБТ семейство и родители


Въпроси и отговори за еднополовите бракове
Какво е бракът?
10 причини гей браковете да не бъдат разрешени
Въпроси и отговори за отглеждането на деца от гей мъже и лесбийки
Развитието на децата с хомосексуални родители в сравнение с това на децата в хетеросексуални семейства
Децата на родителите лесбийки и гей мъже
Работа с родители на хомосексуални

ЛГБТ история и антропология


ЛГБТ антропология
ЛГБТ етнография
Еднополовата сексуалност в Древна Месопотамия

Хомофобия


Хомофобия: анализ на един „допустим” предразсъдък
Психология на сексуалния предразсъдък

ХИВ/СПИН


Въпроси и отговори за ХИВ/СПИН

Други


За изневярата и секса

• Официални становища



Архиви

октомври 2010
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

My Pocket

Bookmark and Share
Firefox 2
Firefox 2
Firefox 2
 
Creative Commons License
Публикуваното в този блог ползва условията на Криейтив Комънс лиценз. Tyxo.bg counter free hit counters

Посетителите ми