Българската православна църква мълчаливо подкрепи призивите към насилие срещу София Прайд 2012

18 юни, 2012 at 11:09 pm 6 коментара

Българската православна църква мълчаливо подкрепи призивите за насилие срещу шествието „София Прайд 2012” след като отец Евгений Янакиев от Сливен призова към линчуване с камъни на участниците.

В интервю пред в. „Стандарт” от преди две седмици, чиято достоверност бе потвърдена от отеца пред БНР, ставрофорен свещеноиконом Евгений Янакиев заяви:

Цялото ни общество трябва да се противопостави по всякакъв начин срещу гей парада, който се готви. Затова призовавам днес всеки, който се счита християнин и българин. Замерването с камъни е удачен вариант.

Отец Евгени заявява още, че не може да е безразличен, ако някой развращава децата. По думите му на кметовете и министрите, които допускат подобни прояви, трябва да им се надене воденичен камък и да се хвърлят на най-дълбокото място в морето.

В понеделник, 11 юни 2012 г., организационният комитет на петия поред „София Прайд” изпрати отворено писмо до Светия Синод на българската православна църква, с което настоя върховният орган на църквата да се разграничи публично с официално становище от всякакви призиви към насилие срещу участниците в шествието.

Миналата сряда Синода направи изявление, което бланкетно се противопостави на провеждането на шествието и декларира „изконно и неотменимо убеждение“, че хомосексуалността е „противоестествена страст“, която безусловно вреди на личността, семейството и обществото. В изявлението не се казва нищо относно призивите към личуване.

Архиереите съветват всички родители и очители да не допускат децата им дори да виждат шествието, за да не станат обект на съблазън.

Днес организационният комитет на София Прайд 2012 излезе с официално становище, в което заявяват:

С настоящето становище ние, членовете на организационния комитет на „София Прайд 2012“, изразяваме недоумение и тревога от отказа на Светия Синод, в качеството му на върховен съдебен и управленски орган на БПЦ, да се разграничи ясно и публично от неприкритите призиви за насилие срещу човешки същества. Не приемаме, че подобна позиция може да е носител на демократични, морални или християнски ценности. Призивът за физическо насилие към други човешки същества може да бъде израз само на нетърпими човеконенавистни възгледи. Намираме, че мълчаливото съгласие на Светия Синод с такава позиция от висотата на своя авторитет насърчава обществото към омраза, противопоставяне между общности, престъпност и дълбок регрес, вместо към единение, човеколюбие и морал. Считаме, че подобно поведение е неприемливо от страна на институция, която получава значителна субсидия от държавния бюджет на Република България, т.е. от българските граждани и данъкоплатци, много от които са нехетеросексуални и трансполови хора.

За 2012 г. Българската православна църква е получила държавна субсидия от републиканския бюджет в размер на 1 660 000 лв.

Припомняме, че „София Прайд 2008” — първият гей парад в България — бе обект на нападения от десни екстремисти и футбулни хулигани. Тогава полицията задържа ок. 80 души, много от които непълнолетни. През 2011 г. трима от доброволците на прайда бяха нападнати и пребити след шествието от лица с неустановена и до днес самоличност.

Проектът за нов Наказателен кодекс предвижда нов престъпен състав, разпознаващ мотивирането на престъпното деяние със сексуалната ориентация на жертвата като отегчаващо вината обстоятелство. Проектът още не е внесен в парламента.

Entry filed under: Куиър, ЛГБТК новини. Tags: , , , , , , , .

„София Прайд 2012“ – страст в повсеместна апатия, или апатия в повсеместна страст София Прайд премина успешно за пета поредна година

6 коментара Add your own

  • 1. Curmple-Horned_Snorkack  |  19 юни, 2012 в 10:33 pm

    БПЦ е толкова ирелевантна, че не знам защо й се обръща внимание. България хич не е религиозна страна. Дори и огромната част от хората, които са против прайда, не споделят мнението й да се бият гейовете с камъни. БПЦ съвсем не отразява мнението на мнозинството български граждани по всички въпроси, по които до сега се е изказвала – сурогатното майчинство, Мадона, Хари Потър, Лейди Гага и т.н. Просто симулира дейност и покрай актуалните събития на деня се обажда от време на време, колкото да не забравим, че я има.

  • БПЦ да си реши проблемите с хомо изцепките си в манастирите си, и със педофилията си в църквите си, че тогава да клейми хомосексуалните граждани на BG, следвайки временните капризи на хора без морал, без ценностна система, и без човешко нормално отношение.
    Аз не съм хомо-ориентиран, хетеро-сексуален съм. Баща съм на едно дете. Но никога не мога да приема ролята на хора, който пак го казвам! са с хомо-ориентация. Но не се срамуват да нападат, и да осъждат хората казващи на висок глас че са хомосексуални.
    А учението им, съвсем друго ги учи.
    Да помагат на прегрешилите.
    Да се молят за враговете си и болните членове на дадената общност.
    Да са смирени и кротки пред лицето на покварата и греха, молейки се за него пред бога за неговото неутрализиране на базата на добротата и толерантността, да се вразумят изпадналите в този тежък грях, а те какво правят? точно обратното.
    Призовават да бъдат малтретирани хора, заради различността им.
    И какво им е по различна религията тогава от останалите тоталитарни култове и секти.
    Нападат вярващи в собствената им сграда в Бургас, понеже са били опасни за децата им, който не ги възпитават да израстват нормални граждани на BG но обвиняват други заради техният упорит отказ на възпитание на децата им, който както се вижда как ги възпитават, да бъдат нетолерантни, егоисти и себелюбци, но се оплакват че към тях не се проявява нужната толерантност и уважение спрямо различните им особености.
    Казвал съм го, и продължавам да го казвам.
    Като искат хомосексуалните граждани на BG с не по малко човешки права от моите, да си правят паради, нека да си ги правят.
    На мен лично не ми пречат, стига те на мен да не ми пречат с нещо съвсем твърде лично.
    Нито ще отида да ги гледам, но и нито ще им попреча, понеже не ми допадат като сексуална ориентация.
    Мога да кажа че съм си достатъчно мъжествен за да се притеснявам от приемане на хомосексуалността като сексуална ориентация от моя страна.
    Защото хомосексуалността не се придобива в следствие на пропаганда както се опитват да убеждават хората, а хомосекуалността е заложена в самият човек като генетика.
    Нито ме притеснява че детето ми ще стане с хомонаклонности, защото от мен зависи аз как ще го възпитам като негов баща.
    Но някакви си който не са си решили вътрешните си проблеми, и който сексуалната им ориентация им е доста под въпрос, че и те са с хомонаклонности, но си ги крият за да не станат жертва на саморазправа, е не мога да приема хора който са агресивни към всеки различно мислещ човек, да си налагат техните откровени шизофренни разбирания на всяка една цена над останалите хора.
    Защото като са толкова непримирими спрямо хомо човечеството, не отидат и не се опитат да линчуват някоя мутра или мафиотски бос, който и те не са с по различна наклонност от хомосексуалните.
    Не ходя и не търсят саморазправа на тези дебеловрати дебили, защото охраната им, от назобени добичета бият много брутално, и тогава никой не може ги спаси от тях.
    Но на гейовете и лесбийките им скачат на бой, понеже защото знаят че са слаби и беззащитни, а те само и единствено на слаби и беззащитни скачат големите биячи и герой, а пред по силните от тях, благоговеят и треперят от страх, да не им се набият лошо в очите, че болката след това е двойна. Хем физическа болка, хем на самолюбието им на големите биячи. Жалки страхливци са такива според мен.
    В крайна сметка. Казват че хомосексуалността е грях.
    Добре и така де.
    ОК нека да е грях на носителите на тази наклонност и болест както я наричат.
    В крайна сметка аз няма да им нося вината на онзи свят на хомосексуалните, те ще си отговарят пред всевишният за собствените си грехове.
    Аз моите си грехове не съм си оправил, че на чуждите грехове да им ставам решението.
    Да си правят паради, да си се събират по градинки и паркове, нито ми пречат, нито приемам някой пък на мен да ми пречи.
    Аз съм за взаимна търпимост.
    Защото тази лицемерна църква, и тези пишман националистически безродници. Защо не погледнат погнусата и покварата сред младите, че се целуват буквално на улицата по всяко едно време на годината, и по всяко едно време на деня, и никой не им го прави на проблем, че никой не им е длъжен да им търпи мляскането им, по този разюздан животински начин, но трябва всички ние да им приемаме примитивните им нагони.
    Значи това ненормално поведение се приема за нормално, а хората с по различна ориентация им го правят на проблем че искат да си правят паради един път в годината, като до сега не съм никъде срещал обратни да се целуват или мляскат на обществено място. Но точно такива почти постоянно се сблъсквам да го правят без и най-малко да се съобразяват от мен и от детето ми че ги гледа, и ме пита, тате, тези батковци и каки какво правят.
    Отвратителна картина на настоящето ни ежедневие са тези. За едните да може, а за другите да не може.

  • 3. Wladimir  |  11 юли, 2012 в 2:28 am

    Да си правят паради и т.н, а Православната църква да не им се меси (щото и те не са Светци). Не са ми направили нищо – няма за какво да ги мразя или критикувам. Толкоз.

  • 4. Fumaru  |  21 юли, 2012 в 11:26 pm

    Аз като атеист никога не съм разбирал религиозната лудост и простотия. Когато си с бистра мисъл и ясен разсъдък, няма какво да се притесняваш от гей-паради. Притеснителното е големият процент вярващи в глупости и измислици. Повярваш ли сериозно в една измислица, си податлив да повярваш на още безброй много, докато не се превърнеш в една овца.

    И още нещо, след като общината в София не може да помогне за организирането най гей-парад, от който в града да влязат едни поне милион лева, никак не се учудвам, че тя никога няма пари за нищо.

  • 5. vessto  |  16 август, 2012 в 6:59 pm

    Fumaru, ще се въздържа да коментирам религията просто защото ти го казваш съвсем точно, само бих повторила твоите думи. Това е големият проблем, че приемането на една измислица не е само единичен акт, то се превръща в навик да се приемат измислици. Предполагам че и ако ние, атеистите, си направим прайд и за нас ще призоват да бъдам замервани с камъни.

  • 6. Каталози  |  26 август, 2012 в 10:38 pm

    Не съм сигурен, че църквата трябва да толерира „замерването с камъни“…

Вашият коментар

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Статии

Психология и биология на хомосексуалността


Хомосексуалност от „Енциклопедия по психология” на Oxford University Press
Въпроси и отговори за сексуалната ориентация и хомосексуалността
Въпроси и отговори за трансполовостта и половата идентичност
20 мита за хомосексуалността, гейовете и лесбийките
Психоанализа и хомосексуалност в постмодерното хилядолетие
Демаскиране на деликатния хетеросексизъм: микроагресиите и микролегитимациите в ежедневието
Когато някой те нарече „педал”: как да се справяме с микрообидите
Каква е сексуалната ми ориентация или защо оргазмът няма последната дума
Хетеросексуалните мъже, които правят секс с мъже
Хомосексуалността: парадокс на еволюцията
Хомосексуалност и педофилия: кратка бележка

Етика и право на ЛГБТ


Хомосексуалност и морал
Свобода и морализъм

Социална роля, права и социокултурна интеграция на хомосексуалността


Няколко въпроса за гей-лесбийското движение
Парадирането с хомосексуалността
Някои често срещани анти-гей тези
Как се става мъжкар или културата на омразата към педалите в психологията на българския мъж
Интимни връзки между мъжете
17 май - Международен ден срещу хомофобията

Разкриване (Coming out)

Вън от дрешника, открит на улицата

ЛГБТ семейство и родители


Въпроси и отговори за еднополовите бракове
Какво е бракът?
10 причини гей браковете да не бъдат разрешени
Въпроси и отговори за отглеждането на деца от гей мъже и лесбийки
Развитието на децата с хомосексуални родители в сравнение с това на децата в хетеросексуални семейства
Децата на родителите лесбийки и гей мъже
Работа с родители на хомосексуални

ЛГБТ история и антропология


ЛГБТ антропология
ЛГБТ етнография
Еднополовата сексуалност в Древна Месопотамия

Хомофобия


Хомофобия: анализ на един „допустим” предразсъдък
Психология на сексуалния предразсъдък

ХИВ/СПИН


Въпроси и отговори за ХИВ/СПИН

Други


За изневярата и секса

• Официални становища



Архиви

юни 2012
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

My Pocket

Bookmark and Share
Firefox 2
Firefox 2
Firefox 2
 
Creative Commons License
Публикуваното в този блог ползва условията на Криейтив Комънс лиценз. Tyxo.bg counter free hit counters

Посетителите ми