Гей активисти осъдиха вестник „Галерия“

10 септември, 2010 at 2:19 am 31 коментара

Издателят на жълтия вестник „Галерия” и главният му редактор, Кристина Патрашкова-Димитрова, бяха осъдени от гей активисти за пряка дискриминация, тормоз и преследване пред Комисията за защита от дискриминация (КЗД).

Комисията глоби Патрашкова с 2 000 лв., а издателя на вестника — с 2 500 лв.

Активистите Добромир Добрев и Радослав Стоянов сезираха през октомври 2009 г. антидискриминационния орган във връзка с четири публикации в три последователни броя на изданието на „Кроз” АД, чийто изпълнителен директор е Патрашкова.

В първите три броя на вестника са публикувани двете части на интервюта с актьорите Иван Ласкин и Чочо Попйорданов, в които двамата неприкрито експлоатират негативни стереотипи за гей мъжете.

Още в първия брой на „Галерия” от 15 октомври излезе хомофобско изказване, отпечатано на страница 58. В интервюто на Патрашкова с известния актьор Иван Ласкин, покрай всички други епитети и квалификации, той казва: „Ловът е нещо, което е вкоренено в мъжа. Генетически. Ловец хомосексуалист няма.”

Въпросното интервю има своеобразно продължение в брой 2 от 22 октомври, само че този път в ролята на събеседник е Петър (Чочо) Попйорданов. Двамата с Ласкин продължават темата за състоянието на съвременния български театър. В хода на разговора Ласкин, с цел да репликира Чочо, го нарича „педал”. Обръщението цели да уязви отсрещната страна – вероятно г-н Ласкин счита, че да си гей е недостойно.

„Иван Ласкин има право да говори онова, което мисли и смята за правилно. Задача на журналистите е да го отразяват,” пишат в жалбата си жалбоподателите, но веднага подчертават, че „[с] писмо до Кристина Патрашкова настояхме за прецизност при подготовката на материалите в бъдеще и избягване на подклаждащо към омраза публично слово.” Отговор не е получен.

Интервюто с Чочо Попйорданов продължава и в брой 3 от 29 октомври на стр. 59, където се чете:

Иван Ласкин: Гадните, нечестните, отмъстителните и лошите жени ли са измислили педерастите?
Петър Попйорданов: Да.
Иван Ласкин (зарадван): И аз така мисля!
Петър Попйорданов: Да. Точно така е. Отмъщението на жената между другото е създало т’ва, мъжете да стават хомосексуалисти.

В бр. 2 от 22 ноември има още една дописка: „Азис опипва руса силиконка”. В текста на стр. 4 четем: „На Азис май му омръзна да се прави на гей. Водещият на вечерно шоу явно е решил, че педерасткият му имидж се поизтърка. […]”

Предвид наситеността на подобен род публикации активистите депозират жалба пред Комисията. Реакцията на „Галерия” не закъснява.

По време на производството в бр. 3 на вестника от 21.01.2010 г. е публикувана статия със заглавие „Педалите скочиха срещу „Галерия”.

В публикацията се посочва: „Родни хомосексуалисти, предвождани от своите представители Радослав Стоянов и Добромир Добрев, вдигат нежна революция срещу вестник „Галерия”. Глашатаите на различната сексуалност са се оплакали на Комисията за защита от дискриминация от вестника, който според тях създавал „враждебна среда спрямо лицата с хомосексуална ориентация”.

В становището си КЗД заявява, че с последната публикация, направена след започването на производството пред Комисията, отпада съмнението за наличие на „тенденциозно отношение към лицата с различна сексуална ориентация и липсата на толерантност”.

„Именно заглавието на тази статия води до извода, че ответната страна превръща в редовна практика употребата на нетолерантно слово,” пише в становището си Комисията.

По-рано тази година Комисията излезе с осъдително решение и срещу друг жълт вестник — „Уикенд”, за казуса с вратаря на ЦСКА Иван Караджов. Срещу същия вестник тече още едно производство в КЗД отново за дискриминация по признак „сексуална ориентация”.

» Решение № 182/30.07.2010 г. по описа на КЗД [PDF]

Entry filed under: ЛГБТК новини. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Висшият съдебен съвет бе сезиран за поведението на пазарджишкия прокурор, получил „анти-гей отличие“ За криворазбраната свобода на словото и слободията на словото в жълтите вестници

31 коментара Add your own

  • 1. openlyfeminist  |  10 септември, 2010 в 3:19 am

    WOW!!! Това е ОГРОМНА победа!!!
    Сталик, това първото подобно решение в България ли е? WOW! Браво!

  • 2. pederi  |  10 септември, 2010 в 4:31 am

    pedali

  • 3. Stalik  |  10 септември, 2010 в 8:27 am

    @openlyfeminist: Не, не е първото. По-рано тази година (споменато е в текста) Комисията излезе с решение и по случая с в. „Уикенд“ и статията им за вратаря на ЦСКА и неговия „гей позор“. Срещу „Уикенд“ има две жалби (по втората още се чака решение), а срещу „Галерия“ – една.

  • 4. stoyan  |  10 септември, 2010 в 8:30 am

    bravo! mnogo se radvam!!

  • 5. longanlon  |  10 септември, 2010 в 10:19 am

    ще е интересно да се прочете цялото официално становище на КЗД

  • 6. Stalik  |  10 септември, 2010 в 10:24 am

    Лонги, ама то е публикувано бре! Не виждаш ли линка най-отдолу???

  • 7. Stalik  |  10 септември, 2010 в 10:27 am

    Сложих го в болд и в червено. :) Сега вече трябва да го видиш.

  • 8. faeton  |  10 септември, 2010 в 11:10 am

    поздравления за поредната победа! :)

  • 9. longanlon  |  10 септември, 2010 в 2:08 pm

    мерси :)

    не е лесно да си блейка :Р

  • 10. Дарина  |  10 септември, 2010 в 3:58 pm

    Лонг, поне да се утеша, че не съм единствената блейка. :)

    Но аз снощи все пак намерих линка с триста зора. :Р

  • 11. sickdreamer  |  10 септември, 2010 в 7:42 pm

    Погледнах и Конституцията, тя в един член гарантира свободата на словото, а в следващият пояснява, че тази свобода се ограничава, когато (с случая) накърнява нечие достойнство. Това, з…а мен, е абсолютна глупост.

    Преди да съм гей, аз съм човек – роден съм (според идеите на Просвещенските философи) свободен и никой няма право да ограничава моите действия, освен ако те силно не вредят на някой друг. В случая простаците от „Галерия“ говорят просто простотии – те не призовават към омраза и дори не обсъждат някакви политически въпроси засягащи гейовете, като демонстрация на хомосексуалност на публични места. Те просто водят диалог за природата на гейовете. Колкото и обиден и невеж да е този диалог, тяхно право е да го водят. НИКОЙ няма право да им отнема НАСИЛА това право, нито пък отново с насилие да ги санкционира. Това не е фашизъм, антисемитизъм, нацизъм или нещо друго – това е просто пасивна простащина. Един от рисковете на свободата.

    Ако продължавате да вините хората, че имат негативно мнение за нас, няма да видим много добро от това. Особено когато не строите защитата ни на основата на морала и това че всеки има право да е какъвто е или желае да е, стига да не пречи на останалите, а я строите базирайки се на закона. Законът е крайната мярка за справяне с проблем. Ако врете закона в носа на българина, който от 20 години чувства несправедливостта на законоприлагането и законотворенето, а отпреди това 50 години е бил потискан поради друг закон, само ни вкарвате автогол.

    Всеки има право да е какъвто е или иска да е, стига да не вреди прекомерно на останалите. Всеки има право да казва каквото иска, стига да не вреди прекомерно на останалите.

  • 12. Иво Мирчев  |  11 септември, 2010 в 2:48 pm

    Малко се преиграва с всичко това. И между другото направихте не лоша реклама на вестника.

  • 13. Stalik  |  12 септември, 2010 в 1:00 am

    Много обичам когато някой, който си няма хабер от дадена проблематика, да седне да ми обяснява кое било преиграване и как трябвало да бъде.

    С кое, Ивчо, се преиграва? С ФАКТА (потвърден и от независим държавен орган), че една медия засяга една чувствителна тема по тенденциозен начин и дава мълчалив отказ при покана да отрази проблематиката и от друга гледна точка? Или че когато установи, че някой е потърсил правата си и е поискал държавна институция да прецени налице ли е проблем, същата тази медия излиза с унижаващ и иронично-подигравателен материал, играещ си с достойнството не само конкретно изразилите несъгласие, но и на цялата група, към която принадлежат, което пък – още повече – е в съзвучие с ширещите се стереотипи за тази група и популярното негативно оценъчно отношение към нея? Това ли е преиграването?

    Много е лесно да си седиш отстрани и казваш „А, това е преиграване“, но ако утре те оплюя от страниците на публична медия ще ми бъде много интересно ти как ще реагираш. Не, не си прави труда като в детската градина сега да ми се обясняваш как не би го направил, защото ще е смешно и несериозно. Ние няма как да го знаем. Но аз го вярвам искрено.

    А това евтино и долнопробно клише „само им правите реклама“ е толкова изтъркано. Това за някаква критика или оправдание ли трябва да служи? За какво? Въобще не считам за нужно да коментирам реклама ли е това или не. Ще кажа само, че на простаците и идиоти трябва да им се казва ясно и на висок глас „Ти си простак и идиот“. Пък нека някои да го наричат това „реклама“…

  • 14. Иво Мирчев  |  12 септември, 2010 в 5:47 am

    Stalik, явно ме познава доста добре, за да знае от кое имам хабер и от кое не… :)
    Иначе, обръщението „Ивчо“ как да го приемам, като някакъв намек ли? :)
    Приказките за „независим държавен орган“ или определението на Галерия за медия е голяма глупост!
    КЗД е толкова „независим държавен орган“, колкото е медия Галерия. Издания от подобен тип нямат нищо общо с медиите и журналистиката. И от тук нататък някой е тръгнал да ги съди, гони и т.н. Пълни глупости!
    Осъдете Волен Сидеров например. Това е български политик със сходно поведение. И тогава обяснявайте за „независимия държавен орган“… :)
    Относно оплюването в „публична медия“ (не знаех, че има и непублични :) ) си има стандартна процедура, но пак казвам – не знам кой приема Галерия в България за нещо сериозно?!?!
    „Само им правите реклама“ е клише, но в случая важи с абсолютна точност и е най-вярното определение за действията ви. Нито Галерия ще спрат да пишат глупости, нито от това ще има полза за всички нас.
    Има много, много по-важни неща, където трябва да се концентрират усилия, а Галерия са нищо в сравнение като медии от сорта на „Шоуто на Слави“, „Иван и Андрей“, Народно събрание и т.н.
    Така усилията ви ще имат по-силен ефект и отзвук в обществото.

  • 15. Stalik  |  12 септември, 2010 в 11:20 am

    Националните антидискриминационни органи са независими по дефиниция. Констатираш, че това не е така, но не се обосноваваш. Поправи се, ако обичаш.

    „Медия“ означава средство за масово разпространение на информация. Това не означава непременно връзка с журналистиката или с журналистическата етика. Но в случая на „Галерия“ има и такава претенция.

    За какво да осъдим Волен Сидеров? Волен Сидеров беше осъден по ЗЗДискр, когато имаше за какво. Сега е поумнял и внимава. Ето, че не е нужно да те познавам, за да си личи за кое си информиран и за кое не. „Хабер“ му викам аз.

    „Галерия“ може и да не спрат да пишат глупости, но са задължени да спрат едностранчиво да пишат глупости спрямо ЛГБТ проблематиката. И ако продължат следват по-сериозни мерки.

    „Има много, много по-важни неща“ е следващо клише и евтина простотия. Това, че има по-важни проблеми, не значи, че трябва да пренебрегваме и омаловажаваме по-малките. Дай да не строим магистрали в България, защото за човечеството има по-големи проблеми, като глобалните климатични промени или глада в Африка, а? Това е недомислица в стил „Дайте да дадете“.

    Посочи ми конкретен проблем в посочените от теб шоу програми (тъй като аз не гледам телевизия) и ти гарантирам, че ако има основания, ще адресирам и тях. Много е лесно от страни да се сочи как трябвало да се направи и къде бил проблемът. А и какво направи?

  • 16. Иво Мирчев  |  12 септември, 2010 в 12:34 pm

    Спирам с коментарите! Успех! :) (и това е клише!) :)

  • 17. sickdreamer  |  13 септември, 2010 в 9:30 pm

    С риск отново да те ядосам, Ради, не виждам проблем който иска да се гаври с който иска. Свят, хора… баланс. Какъв е проблемът?

  • 18. Дарина  |  13 септември, 2010 в 10:57 pm

    Ох, sickdreamer, моля те, дай на Сталик малко почивка.

  • 19. Криворазбрана коректност  |  14 септември, 2010 в 7:18 am

    […] пак, като гледам коментарите под текста, виждам че не съм сам в мнението си и че някои […]

  • 20. longanlon  |  14 септември, 2010 в 3:21 pm

    sickdreamer, ше излезе един либертарианец от тебе, усещам :)

  • 21. Гошо  |  15 септември, 2010 в 2:11 am

    И добре де, има ли в крайна сметка ловец-гей или не? Защото аз като пишман ловец още не съм видял, пък доста ловци познавам.

  • 22. Дарина  |  15 септември, 2010 в 3:26 am

    Гошо, не знам дали някой е правил специално проучване за сексуалната ориентация на ловците, но не виждам защо да е невъзможно. :)

    Все пак има и ловци, които не познаваш, а може би просто не си виждал ОТКРИТ гей-ловец. Но уви, и аз не познавам точно гей-ловец, та да ти го представя за доказателство. :)

    Това е малко за разведряване на обстановката, хора, да не вземе сега пък някой да реши, че точно за това е целият спор.

  • 23. Stalik  |  15 септември, 2010 в 7:34 am

    Гоше, от къде знаеш, че не познаваш такъв? Четеш им мислите на всичките ли?

  • 24. Гошо  |  15 септември, 2010 в 1:21 pm

    Еми, Сталик, явно не си ходил на лов, щом питаш. Там повече се пие и се говорят глупости – кой коя ебал, кой коя искал да ебе, кой коя искал да не гледа повече. Ако се крият, то добре ще да се крият.

    И не, Дарина, точно това е същината на спора. За някаква пълна глупост едни свестни хора са отнесли солена глоба, а истинските противници на свободното слово са ненаказани.

  • 25. Дарина  |  15 септември, 2010 в 7:05 pm

    Ох, Гошо… наистина ли мислиш, че точно това е същината на спора? Ако ти намеря жив гей-ловец и ти го представя, това ще реши ли проблема според тебе? Може и да намеря, ако поразпитам тук-там познатите си по Интернет или дори на живо.

    А на мене все още ми е любопитно, защо един гей да не може да е точно ловец според тебе? Изказването на Иван Ласки ми е ясно – според него не може, защото не е „истински мъж“.

    Между другото, твоите познати като говорят кой коя …. ти сигурен ли си, че всичко е вярно? Не е нужно дори да са гейове, за да послъгват за сексуалните си подвизи с жени. Аз познавам някои мъже, които са си хетеро (или поне усетът ми е, че наистина са такива) и пак послъгват. Е, точно на лов не съм ходила, но такива неща съм ги слушала и на маса с преобладаващо мъжка компания. :)

    И кои са според тебе „истинските противници на свободното слово“, които ще останат ненаказани?

  • 26. Stalik  |  15 септември, 2010 в 7:39 pm

    Гошо, по какъв начин това какво се говори там е гарант, че някой от тези мъже не е би- или хомосексуален?

    И защо да е добре да се крият?

    Впрочем, аз познавам няколко гейове рибо-ловци. :) Ако това върши работа…

    Зная също така за гейове пожарникари, строителни работници, полицаи, военни, боксьори, борци (спортни и не-спортни), атлети, футболисти, ръгбисти и др. под. И?

  • 27. Boianо  |  15 септември, 2010 в 8:16 pm

    Много ме развесели спорът за гей ловците. Явно на гошо му е много слабо въображението. „Те такова животно няма“ каза той, но не се е съобразил да направи елементарно търсене „gay hunters“ и какво виждаме.

    История на един такъв:
    http://www.hcn.org/wotr/16137 (първи линк)
    4ти линк е Фейсбук група с 52 членове
    http://www.facebook.com/group.php?gid=2218560036

    Е втория линк е към порно сайт. Може и той да е интересен на Гошо. :) Само за познавателни цели де.

  • 28. Дарина  |  17 септември, 2010 в 7:06 pm

    Браво, Бояне, много си ни съобразителен! :D

  • […] Сега сериозно – с безспорно много умния и обществено полезен активист Stalik водихме дебати (в блога му и във Фейсбук) доколко свободата на словото си заслужава да бъде ограничавана, заради случаи като тези – статия във в. „Уикенд“ и статия във в. „Галерия“. […]

  • 30. petur  |  18 ноември, 2011 в 8:24 pm

    NEZNAM ZA GEIOVETE, NO T’VA NE6TO PETRASHKOVA LI E, PATRASHKOVA LI E, SI E JIV TRAVERS!!!
    KOMPLEKSARSHTINA- TO E QSNO… CQL JIVOT EBAVANA, 4E E GORZNA I PRILI4A NA LESBO I AREEE, OBRUSHTA SE SRESHTU HORA, NA KOITO NE IM PUKA MNOO MNOO, HORA KOITO SA USPELI DA PREVUZMOGNAT KOMPLEKSITE SI, I DA JIVEQT V HARMONIQ SUS SAMITE SEBE SI… ZA RAZLIKA OT NEQ….PETRASHKA, THINK ABOUT IT DUDE!!!

  • […] две присъди срещу вестник „Уикенд” и една срещу „Галерия”, потвърдена от Върховния административен съд присъда […]

Вашият коментар

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Статии

Психология и биология на хомосексуалността


Хомосексуалност от „Енциклопедия по психология” на Oxford University Press
Въпроси и отговори за сексуалната ориентация и хомосексуалността
Въпроси и отговори за трансполовостта и половата идентичност
20 мита за хомосексуалността, гейовете и лесбийките
Психоанализа и хомосексуалност в постмодерното хилядолетие
Демаскиране на деликатния хетеросексизъм: микроагресиите и микролегитимациите в ежедневието
Когато някой те нарече „педал”: как да се справяме с микрообидите
Каква е сексуалната ми ориентация или защо оргазмът няма последната дума
Хетеросексуалните мъже, които правят секс с мъже
Хомосексуалността: парадокс на еволюцията
Хомосексуалност и педофилия: кратка бележка

Етика и право на ЛГБТ


Хомосексуалност и морал
Свобода и морализъм

Социална роля, права и социокултурна интеграция на хомосексуалността


Няколко въпроса за гей-лесбийското движение
Парадирането с хомосексуалността
Някои често срещани анти-гей тези
Как се става мъжкар или културата на омразата към педалите в психологията на българския мъж
Интимни връзки между мъжете
17 май - Международен ден срещу хомофобията

Разкриване (Coming out)

Вън от дрешника, открит на улицата

ЛГБТ семейство и родители


Въпроси и отговори за еднополовите бракове
Какво е бракът?
10 причини гей браковете да не бъдат разрешени
Въпроси и отговори за отглеждането на деца от гей мъже и лесбийки
Развитието на децата с хомосексуални родители в сравнение с това на децата в хетеросексуални семейства
Децата на родителите лесбийки и гей мъже
Работа с родители на хомосексуални

ЛГБТ история и антропология


ЛГБТ антропология
ЛГБТ етнография
Еднополовата сексуалност в Древна Месопотамия

Хомофобия


Хомофобия: анализ на един „допустим” предразсъдък
Психология на сексуалния предразсъдък

ХИВ/СПИН


Въпроси и отговори за ХИВ/СПИН

Други


За изневярата и секса

• Официални становища



Архиви

септември 2010
П В С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

My Pocket

Bookmark and Share
Firefox 2
Firefox 2
Firefox 2
 
Creative Commons License
Публикуваното в този блог ползва условията на Криейтив Комънс лиценз. Tyxo.bg counter free hit counters

Посетителите ми